Kolorit robí pôžitky mocnejšími

Usrknúť v stoji dúšok horúceho čaju, zahryznúť do sendviča, siahnuť po kapse a utekať s krátkym pozdravom bezhlavo z domu. Ak zažívate nerozvážny zhon deň po dni, určite nejde o žiadne dobrodružstvo.

Ako sa majú prejaviť pôžitky všedného dňa, ak im neumožníte vykvitnúť v celej ich šírke? Zabudnite na mladícke pochabosti a naučte sa vychutnávať svet tak, ako to robia páni v najlepších rokoch. Nič vám neutečie, nik nie je pri pôžitkoch dôležitejší ako vy sami.

Všetko žiada svoj čas

Každý fajkár vie, že ak sa teší na bafkanie, potrebuje aspoň hodinu času na pohodové vychutnávanie. Prečo by mali byť raňajky, pitie čaju a kávy, listovanie novín, prechádzka parkom či polievanie kvetov v zimnej záhrade iné?

Pôžitky žiadajú svoj čas, aby ste ich mohli prežívať v príjemnej a pohodovej atmosfére. Nezáleží na tom, či sa o ne delíte so svojou rodinou, priateľmi alebo ich užívate sami. Nikdy nedopustite, aby vaše ďalšie plány zasahovali do chvíľ, ktoré práve prežívate.

Je tridsať minút pre posedenie pri kávičke priveľa, ak ju ostatní odbavia za päť? Určite nie, ak je pre vás viac ako len neosobnou dávkou kofeínu, o ktorý žiada vaše telo.

Káva môže mať i vôňu, chuť, farbu a desiatky ďalších vlastností. Tie, ktoré vám doposiaľ unikali.

Nedajte sa vyrušovať

Nik po vás nemôže chcieť, aby ste odbili deň rýchlejším tempom ako uznáte za vhodné. Zaparkujte mobil v chodbe a používajte ho práve tak, ako kedysi starý, dobrý telefón.

Nemusíte ho zodvihnúť na prvé zazvonenie, nemusíte doň ťukať pri každom cinknutí. I keby ste ho skontrolovali iba raz denne, nájdete v ňom zapísané všetky žiadosti o kontakt, ktoré vybavíte ak príde ich čas.

Naučte sa jesť v jedálni a nie pri počítači, vypínajte rádio či televízor ak nie sú stredobodom vašej pozornosti a odložte bokom aj nástenné hodiny, ak vás robia neistými. Je čas, aby ste začali robiť veci poriadne.

Vypustite skratky

Kolorit pôžitkov je tak trocha ako sviatočná tradícia. Čo by to bolo za Vianoce bez stromčeka, slávnostnej hostiny a darčekov? Ako by vyzerali, ak by ste ich každý rok odbavili úplne iným spôsobom, pretože móda časopisov velí zmenu?

Vypusťte skratky a robte veci tak ako sa majú. Vychutnajte si čaj servírovaný z keramickej kanvičky do šálky, naučte sa mlieť a extrahovať čerstvo praženú kávu ako barista, vneste kultúru do každého zo svojich počinov.

Nie, nejde o žiadne prejavy malomeštiactva či napodobovanie dávnych šľachticov a džentlmenov. Svoje už máte za sebou, prišiel čas aby ste ochutnali pôvaby života vo všetkých ich odtienkoch.

Written By
More from Milan Gigel
Legendario Ron Anejo 9Y – chuť Kuby u vás doma
Možno by sme rumy Legendario mohli ochutnať iba v Havane, ak by...
Read More

Pridaj komentár