Venujte brade päť minút času denne

Nie je to počin, pri ktorom sa tlieska a skladá úcta. Skoncujete s holením a o pár týždňov sa bez akýchkoľvek zásluh zaradíte do spoločnosti bradáčov. Vaša tvár prezradí, akú bradu vám nadelili otcovia, dedovia a pradedovia vašej rodovej línie.

Je úplne mimo vašej moci, aby ste zmenili jej hrubé kontúry, hustotu, charakter či dĺžku. Neprikážete jej rásť na lícach ak nechce, nenatiahnete ju po uši ak vám nie je súdená. Päť minút denne však postačí na to, aby bola upravená a vyzerala k svetu, v každej jej forme a štýle.

Prekefujte ju

Kefa s pevnou diviačou štetinou je tým najlepším pomocníkom. Vezmete ju do ruky, zopárkrát prebehnete bradu a razom sa na nej objaví stratený lesk. Uhladí sa, usporiada a stane sa kompaktnou, rovnomernou.

Kde hrebeň so širokým rozostupom zubov bojuje s nepoddajnosťou, trhá a viaže uzlíky, tam kefa prebehne bez mrzutostí. Prekrví pokožku, vyčeše prach a drobné nečistoty, vyhladí každý jeden fúz.

Niet iného materiálu, ktorý by sa pre česanie brady hodil lepšie ako prírodná štetina. Nájdite si minútku času pre jej úpravu každé ráno po prebudení, siahnite na ňu vždy, keď odchádzate z domu.

Osviežte ju vlahou

Znie to zvláštne, ale obyčajná voda v rozprašovači robí s bradou zázraky. Stačí zopár jemných kvapôčiek a okamžite prinavrátia brade jej objem, tvar a poddajnosť.

Hrejivé slnko, vietor, žiara zálesáckeho ohniska, šatka i oblečenie – všetky majú mimoriadny talent pre to, aby bradu dokonale vysušili. Poznáte to ihneď ako na ňu siahnete.

Šuští ako lístie v suchej jeseni, vydáva priam rušivý zvuk. Oroste ju však vodou, prejdite zopárkrát rukou a opäť je vo forme. Bez šampónovania, umývania, čakania na schnutie.

Olej dodá noblesu

Lesk a vôňu len tak vodou nevyčaríte. Teraz, keď je brada uhladená a späť vo svojej prirodzenej vlhkosti, patrí jej troška pánskej noblesy bez ohľadu na to, či sa chystáte do spoločnosti, alebo do ticha lesov.

Každá fľaštička ukrýva svoj tajomný recept noblesy, každý výrobca chce ponúknuť to najlepšie. Nakvapkáte kokteil prírodných olejov a parfumov do dlane, rozotriete ho do celého objemu brady a fúzov a razom ste džentlmenom.

Parfum je súčasťou vášho prejavu, lesk zvýrazní jemné odtiene farieb v lúčoch slnka. A ak príde na vietor a horúčavu, práve vďaka oleju vlhkosť z brady neunikne prirýchlo.

Vosk pomôže s tvarovaním

Balzám a vosk pomáhajú tam, kde olej nedokáže nepoddajnú bradu a fúzy uvoľniť natoľko, aby ste ich dokázali tvarovať. Sú riešením posledného kalibru, po ktorom siahnete vždy, keď vám na vlastnom zjave mimoriadne záleží.

Dnes už sa nepália železá, aby nepoddajná brada a fúzy dostali svoju vytúženú podobu. A ani so sieťkou na tvári už nik nespáva. Vosk má moc pôsobiť svojou silou i proti vôli fúzov a brady.

Naškrabete trochu do dlane, počkáte kým sa rozpustí a na rade je rozotieranie a tvarovanie. Žiadny balzam ani vosk nemá silu armovaného betónu, každý z nich je účinnejší v zime ako v lete.

Isté však je, že bližší je vosk ako nožnice, s ktorými je tvarovanie predsa len záväzné. Cvak a už nieto cesty späť.

Written By
More from Milan Gigel
Serena Ice a Reya Gran Cuvée – šumivé klenoty piknikových košíkov
Sú to pôžitkárske chvíle strávené na sviežom povetrí. Rozprestriete za humnami na...
Read More

Pridaj komentár