Vychádzková palica dodáva pohybu rytmus

Nie, zabudnite na to že vychádzková palica je iba ortopedickou pomôckou pre tých, čo prekonali úraz alebo strácajú silu vo svojich nohách. Tak ako zarezaná a vyhladená lieska spríjemní prechádzku prírodou, i vychádzková palica do mesta môže naplniť svoje poslanie.

Ťuk, ťuk, ťuk, ťuk – raz počuteľný zvuk pri dotyku so zemou, inokedy len ilúzia v hlave, ktorá vychádza z rytmu chôdze. Bez ohľadu na to, akým spôsobom držíte vychádzkovú paličku v ruke, pohybuje sa v ladnej rovnováhe s vašim telom.

Vychádzková palička je ako kyvadlo spoľahlivých hodín. Upokojí dušu a spomalí krok k príjemnému tempu.

Pri prechádzke parkom, pri túlaní poza humnami, ba aj vtedy ak sa rozhodnete užívať si príjemné počasie na korze. Vychádzková palica je ako pánsky dáždnik – ibaže ľahšia a pre pohodlie, nie pre ochranu pred dažďom.

Kam zmizla valaška?

Pevné porisko zo slivky a jemná, dokonale vybrúsená hlava sekerky. Práve valaška bola vychádzkovou palicou vidieckych švihákov, pastierov a tých, čo pracovali v lese.

Podoprela krok pri stúpaní do kopcov, brzdila šmyky pri zostupe a bola verným nástrojom po boku ruky práve tak, ako vreckový nožík. Koľko zbojníkov, medveďov a psov zahnali valašky už nespočíta nik.

A koľko konárov v ceste poodtínala tiež nik nevie. Isté však je, že sa nadobro vytratili zo života. Zostali súčasťou tanečného folklóru a stali sa jarmočným suvenírom.

Lieskovica je živou klasikou

Turisti ju režú na okraji lesa z hustých lieskových krov, aby našli oporu na rozblatených a prudko stúpajúcich cestičkách. Nie každá liesková palica je však iba na jedno použitie.

S rázsochou na vrchu, dôkladne vyhladená je vychádzkovou klasikou vidiečanov i poľovníkov. Zavše do nej pre lepšiu oporu vtisnete palec, inokedy zasa poslúži ako opora pre pušku.

Hladké, so šnúrkou, zdobené rezbou i parohom, kúpite ich kdekoľvek je remeslo výrobcov stále pri živote. A ak nie, vyrobíte si ju sami pre vychádzky poza humná sami.

Shilleagh pre tvrdých chlapov

Mocnejším vzhľadom pôsobí írska vychádzková palica z trnky. Tmavo zaúdená, naleštená slaninkou, s hrčatým driekom a ešte väčšou buľvou tvrdého dreva na konci. Priam akoby spomínala na staré časy gangov.

Do mesta by ste si ju iste pre vyzývavý vzhľad nevzali. Do vidieckeho prostredia však hravo zapadne. Opriete sa ňou o múrik pri rozhliadaní po okolí, dožičíte si jej oporu pri vyčkávaní, užívate si jej svižný pohyb pri kroku.

Svojim spôsobom pripomína hrubo tesanú športovú pálku, ktorou sa môžete zahroziť i na dotieravého, túlavého psa.

Štíhla a elegantná makila

Úplne iným dojmom pôsobí jemná elegancia baskickej makily. S výzorom lieskovice, avšak s bohatým zdobením drieku a hlavičky je priam šperkárskym, remeselníckym výrobkom.

Jej výroba začína už dva-tri roky pred zberom palíc. Starostlivo ich narežú a porania tak, aby na dreve vyrástli prírodnou cestou ozdobné vzory. Rany sa zacelia, kôra ich prikryje a svoju krásu odhalia až pri sušení a lúpaní.

Mosadz, alpaka, striebro – aký kov zvolí remeselník pre zdobenie závisí iba na tom, pre koho je vychádzková makila určená. S okovanou špičkou poslúži generáciám, neraz sa dedí z otca na syna.

Written By
More from Milan Gigel
Ako vychutnávať vôňu spiritov naplno?
Na pohľad je to jednoduchá vec. Priblížite nos k ústiu pohárika, nasajete do...
Read More

Pridaj komentár