Ako skladovať cigary?

Vraví sa, že najlepšiu starostlivosť im vedia poskytnúť v špecializovaných predajniach a kluboch. Ak však chcete mať na dosah ruky svoju príručnú, pôžitkársku zásobu cigár, musíte ich bremeno prevziať na seba.

Držíte vo svojej domácej úschove 20, 30 alebo 50 cigár? Bez ohľadu na množstvo, skladovanie je vždy rovnaké. Doprajte im stabilnú teplotu a vlhkosť, oddeľte ich od vôní a pachov príbytku.

V uzavretej atmosfére

Cigary si najdlhšie zachovajú svoju arómu, chuť i formu pri izbovej teplote a vlhkosti okolo 70 percent. Ochráňte ich pred výkyvmi, poskytnite im ochranné zázemie a možno z nich budú niektoré chutiť i po rokoch skladovania lepšie ako v čase kúpy.

Nie je priepastný rozdiel v tom, či ich uložíte do drevenej truhlice, sklenej fľaše, alebo tesne uzavretej plastovej dózy. Humidory pre uskladnenie cigár majú najrôznejšie podoby – od cestovných puzdier až po nástenné vitríny.

Oveľa dôležitejšie je, aby bola teplota v miestnosti stabilná a vlhkosť neunikala preč. To možno zaistiť jednoduchou výbavou.

Vlhkosť pod kontrolou

Jediný pohľad na vlhkomer vám prezradí, ako na tom pri skladovaní ste. Rozhliadnite sa na eBayi, Aliexpresse, Wishi či v predajniach s elektronikou a všade nájdete najpopulárnejší, 3-eurový hygrometer v podobe kolieska.

Hoci má jeho meranie vlhkosti rozptyl +/- 2 percentuálne stupne vlhkosti, je presnejší ako nejeden ručičkový vlhkomer, zabudovaný od výrobcu v lacnom humidore. Vložíte ho k cigarám a ste v obraze.

Podobné je to s vlhčením. Namiesto toho, aby ste sa namáhali s vetraním, mištičkami s destilovanou vodou a hubkami, najjednoduchšie je siahnuť po vrecúškach Boveda.

Sú naplnené soľným roztokom, majú obojsmernú membránu a riadia presun pár dnu i von podľa potreby. Cigarovým štandardom je Boveda 69%, smelo siahnite i po vrecúšku so značením 72 či 75 percent.

Kým bude nádoba tesná, vlhkosť bude prechádzať iba medzi cigarami, vrecúškom a vnútornými povrchmi. Takže ak máte humidor z dreva, je fajn ak ho z vonkajšej strany ošetríte včelím voskom.

V celofáne alebo nahé?

Celofánový obal chráni cigary pred poškodením, znečistením, ale aj vysychaním. Veď musia precestovať kus sveta z Karibiku až k nám do rodného kraja.

Vo chvíli, keď ich vkladáte do humidora, už budú nadovšetko v bezpečí. Ochranný obal preto stratil svoju úlohu. Môžete ho na cigarách ponechať, nič sa však nestane ak ho odstránite.

Je malá šanca, že by ste bok po boku 200-eurových cigár skladovali 5-eurové, ktoré by mohli vzájomne rozhodiť svoju arómu. Smelo ich vyzlečte a nechajte vydýchať.

Mráz zatočí s utajeným hmyzom

Je možné, že to už spravil výrobca cigár, a malo by byť samozrejmosťou, aby to spravil i váš odborný predajca. Hoci je tabak imúnny voči väčšine hmyzu, predsa len má svojho drobného spoločníka, ktorého vajíčka sa môžu prebrať k životu v cigarách.

Riešením je niekoľkodenné zmrazenie cigár pred ich skladovaním. Zabaľte ich do dvoch vrstiev nepriedušnej fólie, uložte ich do prázdnej zásuvky v mrazničke a ponechajte v mraze tri či štyri dni.

Po rozmrazení poputujú do humidoru, k pôžitku a pekným chvíľam.

Written By
More from Milan Gigel
Užite si v prírode pôvab piknikov
Sú to nezabudnuteľné chvíle strávené v nespútanej prírode. Rozmarné sendviče s čajom...
Read More

Pridaj komentár