Cigara – len listy tabaku a štipka pektínu

Je to prírodný produkt, ktorý akoby zázrakom úplne unikol svetu chemického spracovania a umelých príchutí. Čo vyrástlo v horúcom podnebí na chudobnej zemi plantáží, to formuje chuť, arómu a vlastnosti cigary.

Možno ste o tom ešte nikdy neuvažovali, ale cigary, kávy a čaje majú čosi spoločné. Pôžitok pri ich ochutnávaní formuje príroda. Človek ju iba zručným spôsobom dokáže priblížiť k želanému výsledku.

Rastlina ako každá iná

Klíčiace semienko, jemná priesada, mocnejúci výpestok ba celá plantáž statných, tabakových rastlín. Na začiatku každej cigary je farmárska práca, ktorá sa viac ako na stroje spolieha na ľudské ruky. Je to podobné ako s pestovaním zeleniny.

Drobné, sotva viditeľné semienko sa neujme v hrudách zeme. Ba žiada sa, aby rastlinky mali úplne dokonalé rozostupy. Od každého listu sa očakáva čo najvyššia kvalita, ku každej rastlinke sa treba dostať po celú dobu jej rastu. A ak príde na to, niektoré z plantáží treba i zakryť pred prudkými lúčmi slnka.

Hoci tabak vypestujete i u nás, na rodnej hrude, ten pre dobré cigary predsa len žiada horúcu klímu, vulkanickú pôdu a vlhkosťou nasýtené povetrie. Niet prekvapením, že tomu najlepšiemu pre cigary sa darí v Latinskej Amerike.

Listy sa zbierajú postupne

Zber tabakových listov sa podobá na ručný zber ovocia. Je to prebierkové odtrhávanie listov v čase ich zrelosti od spodnej časti rastliny až po jej najvrchnejšie poschodia.

Čím vyššie listy narastú, tým viac aromatických látok a olejov sa v nich vytvorí. Preto sa hodia do úplne inej časti cigary ako tie, čo narástli na iných poschodiach. Triedenie prebieha už pri samotnom zbere. Tabak nie je plodinou, ktorá by sa pre cigary zbierala kombajnami. Ide o cennú surovinu, kde každý list musí dosiahnuť svoju kvalitu.

Narozdiel od hrozna, tabak nemá svoje dobré a zlé roky. Mení sa počet poschodí listov ktoré narastú na rastlinách, nie však ich vlastnosti. Nečakajte svet zázračných ročníkov a mimoriadne priaznivých období.

Fermentácia mení chuť i vzhľad

Na tabakovom liste si na poliach pochutí zanedbateľné množstvo škodcov. Rastlina sa chráni nepríjemnou, zvieravou chuťou, nikotínom a olejmi. Zmeny sa udejú až po tom, čo listy opustia materskú rastlinu.

Prejdú niekoľkotýždňovým sušením v horúcej klíme drevených sušiarní, aby následne podstúpili fermentáciu. Práve počas nej zmenia svoju farbu zo zelenej na hnedú, odbúra sa ich horkosť a rozvinú sa nové, doposiaľ neprítomné odtienky arómy a chuti.

Skombinujte teplotu, vlhkosť a možno i tlak nahromadeného lístia a nájdite k nemu majstra, čo povie kedy je zrenie u konca. Až od tejto chvíle je jasné, čo sa na poliach urodilo.

Majstrovstvo miešania a balenia

Chuť každej cigary sa rodí nielen v starostlivo vyberanej zmesi jednotlivých listov, ale aj v spôsobe ich balenia do podoby cigary. Plniace listy tvoria v zmesi charakter cigary, baliaci list či dva formujú jej telo a krycí list najvyššej kvality pridáva nielen finálny vzhľad, ale aj tú najjemnejšiu finesu.

Ba stáva sa, že niektorý krycí list môže tvoriť viac ako polovicu chuti cigary. Nič sa neochucuje, nič nedozrieva s pomocou chémie. Jedinou barličkou je pektín z ovocia, ktorý slúži pri dokončovaní cigary pre lepenie posledného listu a čiapočky.

A ak by tam predsa len bolo čosi naviac, našli by ste azda len pot všetkých ľudí, ktorí sa ručnou prácou podpísali na chuti dobrej cigary.

Written By
More from Milan Gigel
Kubánsky sendvič zamestná gril iba na chvíľu. Ochutnajte ho.
Vraví sa, že dokonalejší sendvič na grile nevymyslíte. Buď do bodky dodržíte...
Read More

Pridaj komentár