Opinel – legenda vreckových nožov zo Saint-Jean-de-Maurienne

Keď sa v roku 1890 v malej rodinnej dielni zrodil vreckový nôž s drevenou rúčkou, nik netušil, že by sa jedného dňa mohol stať svetoznámou legendou. Po boku syrov, klobások a chrumkavého pečiva zažíva svoju slávu až dodnes.

Na prvý pohľad nie je Opinel ničím výnimočný. Kúsok ostrej čepieľky na jednoduchom otočnom čape a kúsok tvrdého dreva vyformovaného do pohodlnej rúčky. Keď po takmer polstoročí pribudol šikovný prstenec pre zamykanie, bolo jasné že definitívne dospel.

Dokonale ostrý jazýček

Opinel je vreckový nožík, ktorý spoznáte na prvý pohľad, hoci by ste z neho videli čo i maličký kúsok. Rovnako dôstojne vyzerá na pikniku na terase, s rovnakou úctou vytŕča z ruky zálesáka i džentlmena.

Je to práve jeho tenučká, mimoriadne ostrá čepieľka, ktorá z neho robí favorita pri rezaní. Hladko prejde chrumkavou kôrkou i jemnou striedkou pečiva, bez námahy sa zanorí do mäkkého, zrejúceho syra, hravo pokorí sušenú salámu v jej húževnatej tvrdosti.

Tenká čepeľ s plochým klinovitým výbrusom a jemnou fazetkou dokáže svoje prednosti hoci i pri zarezávaní cigary. Bez toho, aby ste museli venovať priveľa času brúseniu a údržbe.

Harmonická ergonómia

Čím to je, že tento vreckový nožík tak výborne sadne do ruky? Môže za to teplo dotyku dreva, vyberané tvarovanie rúčky, ale aj dokonalá rovnováha medzi dĺžkou čepele a rúčky. Pre jeho symetriu sa mu nevyhýbajú ani ľaváci.

Remeselníci spravili dobré rozhodnutie, keď sa dohodli na tom, že ho budú vyrábať v širokej škále veľkostí. Od najmenšej, priam príveskovej veľkosti No 2, cez štandardy No 7 až No 9 až po skutočne veľký nôž na chlieb a kus pečeného mäsa vo veľkosti No 12. Ba nájde sa i “trinástka” pomaly vo veľkosti malej mačety.

Či chcete čepeľ z pôvodnej, uhlíkovej ocele ktorá pri používaní zakvitne čiernou patinou, alebo máte radšej lesk nerezovky ktorá sa zaobíde bez akéhokoľvek oplachovania je iba na vás. Vyberiete si jeden z dvojice kovov pri každom z modelov.

Milionár alebo chudák? Ak milujete pôžitky života, v každej ruke vyzerá Opinel úplne vkusne a dokonalo.

Za každým nožom očakávajte i v dnešnej dobe kus ručnej práce. Podobne ako pri fajkách, i tu je výroba priam manufaktúrna. Každý, dlhoročný remeselník robí čo najlepšie kus svojej, zručnej práce.

Kráčajú s dobou

Hoci sa dizajnéri z času na čas zahrávajú s myšlienkou vniesť do klasiky novšie materiály, doplnkové nástroje či novátorský prístup, pri väčšine modelov sa držia pri starom, osvedčenom štandarde.

Čo by ste povedali na nôž s vývrtkou? Ako by sa vám na piknik hodila škrabka na zeleninu? A čo by ste dali za to, aby ste dostali naviac i veľký zatvárací nôž so zúbkovaným ostrím, malý lopár a utierku, ktorá poslúži ako prepravný obal? To všetko si užijete v súprave Kit Cusine Nomade.

Na svoje si prídu aj hubári, pre ktorých je verzia so zahnutou čepeľou, chrbtovou škrabkou a štetcom pre ometanie lístia a ihličia z jemných hlúbikov a hlávok.

Pridajte k tomu vkusné kuchynské nože s pevnou rúčkou či nože na steaky a pizzu, zopár vychytávok pre záhradkárov a cítite sa takmer ako v minulom storočí.

Cena príjemne prekvapí

Hoci dnes ide o svetovú legendu, žiadny z nožov nenesie ťarchu drahej značky. Tak ako šetrne boli vyrábané nože v minulosti, s takou striedmou úsporou sa rodia aj dnes.

Práve to sa prejaví i na ich príjemnej cene. Pre každodenné používanie kúpite vreckový nožík Opinel už za 11 eur. S ostrou špičkou pre dospelých, so zaoblenou pre deti, ktoré sa učia zodpovednosti.

Pýtate sa, prečo ste doposiaľ nevstúpili do tohto magického sveta? Niet nič ľahšie ako zadovážiť si svojho prvého miláčika. Hoci aj dnes. Nie je pochýb o tom, že podobné nože sa zrodili aj v iných kútoch Európy, určite aj v našom kraji. Väčšina z nich však zapadla na prepadlisku dejín. Chýbalo im čosi výnimočné – šarm, pôvab, dokonalosť.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Tibi – iskrivý elixír, ktorý osvieži a utuží zdravie

Iskrivá chuť, pikantné perlenie na jazyku a desiatky odtienkov chutí z ktorých...
Čítajte viac...

Pridaj komentár