Iskrivá chuť, pikantné perlenie na jazyku a desiatky odtienkov chutí z ktorých rozoznáte citrusy, droždie, slad a plejádu ovocí našich záhrad. Ak príde na osvieženie, nič vám neuhasí smäd lepšie ako elixír, ktorý sa množí vo vašej kuchyni.
Ak ste ešte nikdy nepočuli o vodnom kefíre, živých zrnkách tibicos či japonských kryštáloch vedzte, že ide o prírodný kvas, ktorý si ľudia vychutnávajú po stáročia. S receptúrou, ktorú akousi náhodou vyvinula príroda sama.
Voda, cukor a troška ovocia
Čo sa stane ak vodu osladíte cukrom a dochutíte citrónom? Vznikne z toho príjemná citronáda pre letné, horúce dni. Pridajte však k tomu štartovací kvas a do druhého dňa sa všetko nadobro zmení.
Nápoj sa nasýti bublinkami, cukor ustúpi novej chuti droždia a jednoduché ovocné tóny sa ešte väčšmi rozvinú. Obzvlášť v prípade, ak pridáte jednu nadobro vysušenú slivku naviac.
Sú to práve obrovské kolónie kvasiniek, baktérií mliečneho kvasenia a mikróbov, ktoré doslova “napumpujú” nápoj životnou silou. Pribudne v ňom kyselina mliečna, troška alkoholu a plejáda vitamínov, enzýmov a drobného života, ktoré posilnia zdravie.
Podstata uniká zraku
Nič na tom, že raz objavujete jasné tóny grepu a inokedy ste presvedčení o tom, že z nápoja cítite chuť žemľovky so slivkami a tvarohom. Hoci sa príjemne osviežite perlivým drinkom, to najdôležitejšie uniká zraku.
Sú to probiotické baktérie, ktorými je nápoj priam presýtený. Časť z nich zostáva žiť v črevách, kde povzbudzujú imunitný systém. Sú to práve tie priateľské baktérie, ktoré akosi miznú zo znečisteného sveta a priemyselne spracovaných potravín. Kedysi boli na všetkom, čo ste vložili do úst.
Príprava je jednoduchá
Veľká tri-a-pol litrová zaváracia fľaša pre kvas a litrové fľaše s keramickou zátkou pre hotový nápoj – viac miesta nebudete potrebovať v novom kvasnom kútiku kuchyne. Pridajte k tomu tibi zrnká kúpené na inzerát, vrecko cukru a citrón z obchodu a vodu z vodovodu, ktorú ste zahriali na sporáku, aby z nej vyprchal chlór.
Recept na kvasenie je priam jednoduchý. Do zaváracej fľaše vlejete vlažnú vodu, pridáte 8 lyžíc cukru, vložíte dve kolieska citrónu a tibi zrnká. Záleží na teplote, či kvasenie prebehne za jeden či dva dni.
Hotový nápoj rozlejete cez cedník do fliaš s patentnou zátkou a opäť s rovnakými zrnkami, len s novou vodou, cukrom a citrónom zarábate ďalšiu dávku na kvasenie. Je to príjemný kolorit, pri ktorom nemožno pochybiť.
Trvanlivosť je takmer neobmedzená, kvas netreba chladiť. Zvyšky cukru držia živý kvas v neustálom živote. Pridajte ho a uvidíte ako nápoj ožije.
Džúsy i zázvorové pivo
Vymeňte vodu za ovocný džús a máte iskrivý nápoj novej chuti. Nechajte pracovať kryštály v zázvorovom náleve a vznikne vám pivo. Sú desiatky najrôznejších receptúr, z ktorých vznikajú nápoje nevídaných chutí. Je to prosté.
Kde je cukor, tam kolónia mikróbov dokáže budovať svoje spoločenstvo. A čo sú vlastne tie krehké, kryštály ktoré sú základom kvasu? Je to iná podoba cukru, ktorú si vyrábajú do zásoby z toho obyčajného.