Leatherman Free P4 – malá dielňa do pánskeho vrecka

Elegancia, noblesa zdobených črienok a oblé, lesklé línie, ktoré sa tiahnu bez rušenia bok po boku. Takmer by ste povedali, že ide o módny doplnok, ktorý iba náhodou vykukol z vrecka pánskeho odevu.

Všetko sa však otočí vo chvíli, keď núdza povolá Leathermana do práce. Razom sa v dlani mení na kliešte, nožnice, otvárač balíkov, pílku, nožík či dokonca pilník. Čím to je, že sa nový Leatherman Free P4 stal v posledných týždňoch stredobodom pozornosti?

Prerod americkej legendy

Na začiatku boli obyčajné kliešte a ambícia spraviť z nich po vzore švajčiarskeho armádneho nožíka nástroj, ktorý by človeka vysekal z núdze pri roadtripe starým, nespoľahlivým autom.

Z osobnej potreby vyrástla firma, z opatrných pokusov vznikli všestranné náradia nesúce meno svojho strojcu. V sanitkách, na bojiskách, vo vrtuľníkoch, v taškách trezorových zlodejov, vreckách džentlmenov i dielňach – niet miesta kde by ste ich nenašli.

Avšak po 35 rokoch na trhu a tuctoch Leathermanov prichádza Free. Nový rad náradí ktoré sa podvolia vôli jedinej ruky, nový rad náradí ktoré si pomáhajú malými magnetkami. Aký je štedro vybavený Leatherman Free P4? Už nejaký čas ho nosíme po vreckách, aby sme vám prezradili viac.

Mechanika, ktorá si vás získa

Nemusíte byť strojným inžinierom, aby ste ocenili dokonalú prácu konštruktérov. Klik-klik, cvak-cvak-cvak, ťuknutie – znova a nova. Vždy rovnaké zvuky prezrádzajú, ktoré časti náradia sú v pohybe.

Dômyselný systém pružných planžiet, excentricky vysunutých otvorov, poistiek, dorazov a západiek robia z tohto náradia s malou pomocou magnetov svojim spôsobom unikát. I keď ste v rukách držali v minulosti desiatky multináradí, okamžite cítite, že všetko je o riadny krok vpred.

Nemusíte listovať návod, aby ste pochopili akým spôsobom sa dostanete ku ktorému náradiu. Všetko je intuitívne, priam zjavné.

Slobodný a free

Najlepšie, čo môžete spraviť pre zoznámenie, je ponechať ľavú ruku vo vrecku nohavíc a pravicou začať objavovať všetky ukryté možnosti. Prstami prekonáte magnetickú príťažlivosť, nemotorne otočíte rukoväte a mocné kliešte sú pri živote.

Trochu nešikovne ich po prvýkrát zavriete a z vonkajších strán začnete vyklápať jeden nástroj po druhom. Nie krkolomným lovením nechtom. Zatlačíte bruškom palca na jazýčky a von vychádza postupne celá ponuka.

Štyri dlhé náradia a šesť krátkych, ktoré spolu s kliešťami plnia 21 plnotučných funkcií. Okamžite viete, že tak skoro vás už nič nezaskočí. Teda ak budete mať tohto pomocníka so sebou.

Ak si kladiete otázku ako je to s magnetmi a kovovými nečistotami, ktoré budú priťahovať? Sú iba dva, skutočne drobné, len pre pridržanie nástrojov a rukovätí v parkovacej polohe. Ani si ich nevšimnete. Všetko ostatné zamykajú planžety a západky.

Naozaj mocné kliešte

Na trhu niet multináradia, ktoré by malo tak mocné a pevné kliešte ako Leatherman. Hoci sa o to pokúšajú mnohí, nikomu sa nepodarilo dosiahnuť ideálnu rovnováhu medzi precíznosťou, všestrannosťou a pevnosťou. Tentokrát o tom môžeme hovoriť ešte hlasnejšie.

Zamykací mechanizmus klieští je skutočne unikátny. Prekonáte iba malý odpor a aktivuje sa silné istenie. I prenos síl je riešený s rozumom. Nápor sa opiera do čela rukovätí, nič sa neprehýba ani nedeformuje ani pri naozaj mocnom cvakaní.

Vytiahnete triesku z prsta, drôt z pneumatiky a klinec z dosky, precvaknete jemný vlasový vodič i hrubý viazací drôt, odkrútite maticu, rozlúsknete orech, nakrimpujete dutinku. Práve tak ako pevnými kliešťami z kufríka. Tie, však narozdiel od týchto nezbalíte do kompaktnej, vreckovej podoby.

Prednosťou klieští je, že pri opotrebení si nemusíte robiť starosti s dostupnosťou servisu. I v teréne vymeníte cvakajúce ostrie za nové, dvojicou skrutiek.

Nožnice pre pomoc

Pri Leathermane Free P4 nemusíte rozmýšľať nad tým, či potrebujete väčšmi dobré nožnice alebo kliešte. Tie, ktoré sú osadené v rukoväti zvládnu viac ako len neplánovanú manikúru, zastrihnutie brady, skrátenie oblečenia či vystrihovanie klubových kupónov z hárku.

Cvaknú hadičky, vystrihnú šablónu z fólie, vymedzovaciu podložku nápojovej plechovky, šetrne nimi otvoríte akékoľvek darčekové balenie. Vďaka vratnej pružine a ovládaniu pre palec alebo ukazovák máte kontrolu nad líniou strihu, i nad silou prítlaku.

Dobrou správou je, že fungujú i v rukách ľavákov. Takže už žiadne starosti s tým, čo sa môže pritrafiť.

Niekoľko ostrí na výber

Klasický nôž s rovným výbrusom, remeselný nôž so zúbkami a šikmým dlátkom, otvárač balíkov, hrana šidla, rezná plocha otvárača konzerv – tento model je priam nabitý náradiami, ktoré sa nejakým spôsobom podieľajú na reze.

Nič z výbavy nevyzerá ako agresívna zbraň, všetko akosi v tichosti ponúka odlišnú dĺžku, uhol výbrusu, tvar ostria a jeho postavenie voči rukoväti. Páči sa nám, že lepidlo pások a prach kartónov sa nemiešajú s delikátnym ostrím na orezávanie cigár. Každé ostrie si môžeme vyhradiť na odlišnú prácu.

Nože sú zhotovené z ocele 420HC, ktorá dokáže udržať brit v dokonalej ostrosti po dlhý čas, avšak súčasne ju dokážete nabrúsiť aj bez špeciálnej výbavy. I keby ste sa ocitli v akejkoľvek núdzi, nože dokážete nabrúsiť hoci aj na betóne či skale.

Drobné výzvy života

Kde nie je miesto pre ostrie, tam sa nájde hrana pre hlavicu skrutkovača. Jeden krížový a niekoľko plochých v rôznych veľkostiach – tak aby ste zvládli aj vypáčiť skrivenú konzervu s tmelom, aj zakrútiť najmenšiu skrutku v okuliaroch.

Nie je tu systém modulárnych nadstavcov so súpravy, nenájdete tu predprípravu na svet elektroniky. Avšak ak príde do tuhého, vždy si nejako pomôžete.

Pilník je ostrý a jeho hranou sa vám podarí vyrobiť do skrutky núdzovú drážku. Sú tu aj kliešte, ktorými možno niektoré skrutky chytiť za okraj hlavy. Ak nechcete opravovať hriankovače, mobily a notebooky, pomoc príde v improvizácii sama.

Pridajte k tomu otvárač fliaš a konzerv, šidlo, malú metrickú a imperiálnu mierku pre drobné merania, očko pre priviazanie poistnej šnúry a ste už tak trocha v obraze. Je to všestranná, poctivá klasika do pánskeho vrecka.

Pekné puzdro ako bonus

Troška nás zamrzelo, že sa výrobca rozhodol namiesto klipu umiestniť na 243-gramové náradie viazacie očko. Odľahčený braček Free P2 si ho pri 215-gramovej hmotnosti naplno užíva – odľahčený o cennú pílku a druhý nôž.

Zato však v peknej, vynovenej škatuli nájdete kvalitne spracované puzdro s kordury. Prevlečiete ho cez opasok, siahnete na veľký druk a Leathermana držíte okamžite v hrsti. Bez parkovania s otvorenými kliešťami, avšak v trvácnej, slušivej elegancii syntetických materiálov.

Leatherman Free P4 (201,30 €) je elegantné, všestranné multináradie ktoré má v šikovných a pohotových pánskych rukách skutočne čo ponúknuť. Kvalitné kliešte, veľmi dobré nožnice, pol tucta čepelí, skrutkovače a drobné doplnkové náradie dokážu aj v najväčšej mrzutosti poskytnúť riešenie na nečakaný problém. Páči sa nám však i skutočne uhladený dizajn, ktorý priam ladí s pánskou módou dnešných dní.

Written By
More from Milan Gigel
Wiley X Compass – okuliare cez ktoré je svet krajší a bezpečnejší
Je to zážitok, ktorý sa vám každým dňom vrýva čoraz hlbšie pod...
Read More

Pridaj komentár