KNIHA: Veggie Burgery

Je to priam kulinárska oslava, ktorú si užijete i so zavretými očami. Povetrie je plné prenikavých vôní, na horúcom rošte syčia plátky marinovaného mäsa a stôl na terase sa priam stráca pod pestrosťou farieb a sýtosťou chutí.

Čo sa však stane, ak sa rozhodnete odložiť bokom najdôležitejšiu surovinu – mäso? Nina Olssonová predstavuje tento zážitok vo svojej knižke, Veggie burgery, ktorá sa v žiadnom prípade nesnaží byť učebnicou zdravej výživy, vegetariánstva či zodpovednosti k budúcnosti planéty.

Vtiahne vás do pôžitkárskeho sveta burgerov v podobe, v ktorej ho nepoznáte. Akoby ste sa ocitli v klube, ktorý sa snaží rekonštruovať chute a atmosféru rôznych kútov sveta.

Kulinárska škôlka

Čo robiť aby suroviny držali pohromade, ako im dať ten správny tvar a ktorými trikmi možno dostať konzistenciu pod kontrolu? Hneď na úvod knihy sa dozviete triky, ktoré musíte poznať.

Autorka nenástojí na tom, aby ste čítali dlhé strany encyklopedického textu, ktorý popisuje kuchársku rutinu. Práve naopak – svižným tempom vás vtiahne do atmosféry a odhalí anatómiu svojich burgerov.

Čosi možno skryť, čosi utajiť, hlavný príbeh však bude vždy tvoriť zostava chutí, štruktúr a farieb. Ani sa nenazdáte a ste priamo v hlavnom deji

Pôžitok v každej kapitole

Stroganov, parížan, smörgås burger? Ak by bola autorka z našich krajov, určite by spomenula aj bryndzové halušky a sviečkovú s knedľou. Jej burgery mapujú rôzne kúty sveta a nie je v tom náhoda, že začína práve Európou.

Ak považujete za burger karbonátok s oblohou zostavenou do podoby pyramídy, potom už nič nestojí v ceste k tomu, aby ste prijali novú výzvu. V tejto podobe možno vyčariť všetky obľúbené chute bez ohľadu na to, akú kulinársku klasiku imitujete.

Čakajú vás pútavé riadky s peknými fotografiami a jednoduchými pracovnými postupmi, ku ktorým patrí priam gigantický rozpis surovín, ktoré použijete na formovanie chutí.

Práve v ladení dokonalosti je Nina vo svojom živle. Pokúša sa sformovať zážitok tak, aby chuťové bunky boli v neustálej pohotovosti. Nedáva priestor pre improvizáciu, na nákup vás pošle pred každým jedným počinom.

Po Európe príde na rad Blízky východ s Afrikou, pripojí sa Ázia, nasledujú USA a Latinská Amerika. V ľahkom čítavom formáte, pri ktorom máte chuť okamžite opásať zásteru a pustiť sa do varenia. Pretože obrázok pre pôžitok nestačí.

Spracovanie, ktoré osloví

Na prvýkrát si stránky prelistujete, aby ste vedeli na čom ste. Ak sa však odvážite pripraviť si podľa rozpisu svoj prvý veggie burger, potom to už ide ako namydlený blesk.

Máte chuť experimentovať znova a znova, pretože každá omáčka, pečivo, šalát či tajomná prísada chutí je na stránkach zaznačená v celej svojej podstate. Nik od vás nežiada viac, ako naplniť predpis do poslednej bodky.

Páči sa nám kvalita prekladu a príjemný tón českej verzie tejto publikácie, ako aj autorkin prístup. Nečaká, že píše texty pre svetobežníkov. Vysvetlí všetko, čo sa vymyká našim miestnym zvykom.

Knižku Veggie burgery od Niny Olssonovej (ISBN 9788075296702) ocenia tí, čo sa pri varení neboja postupovať precízne, podľa presne spracovaných receptov. Odmenou sú intenzívne chute, ktoré boli vyladené do mimoriadneho detailu.

Written By
More from Milan Gigel
Lístkový quiche s paradajkami – hit tohtoročných grilovačiek
Nie vždy sa od grilu očakáva, že zo svojich horúcich útrob vydá...
Read More

Pridaj komentár