Zdá sa to byť jasné. Naložíte mäso do marinády, necháte ho do druhého dňa odpočívať v chladničke a keď sa všetci zídu doma na terase, začína sa očakávaná, pohodová grilovačka. S krehkým pečivom, sviežou zeleninou a drinkami na povzbudenie chuti.

Znie to ako rituál, pri ktorom má každý svoje miesto. Jeden pripraví suroviny, druhý vyčistí gril a rozkúri brikety, ďalší zasa podonášajú na terasu všetko potrebné. Ak sa však začnete oddávať kultu plynového grilu, všetko sa otáča úplne naruby.

Spontánne, bez príprav

Ako dlho trvá plynovému grilu, kým sa rozpália jeho rošty? Pustíte plyn na fľaši, pootočíte ventilmi, kliknete na gombičku zapaľovania a ručička na teplomeri okamžite stúpa nahor.

Po vzore elektrickej rúry, všetko je akési rýchle, spontánne a bez príprav. Ak si zvyknete na čistenie grilu hneď po jeho použití, každé nové grilovanie je otázkou niekoľkých minút.

Položíte na rošt bochníček plesnivého syru, uložíte vedľa neho cuketu zo záhradky a keď všetko začne rozvoniavať, všetci sa hrnú ku stolom. Je to príjemné a spontánne. Grilovačka sa vďaka špajze, chladničke a záhrade môže konať každý deň.

Všetkých zvoláva neodolateľná vôňa, ktorá stúpa z rozhorúčených plechov do celého dvora. Šťavy a omastky syčia, prskajú a vyparujú sa v horúčosti grilu práve tak, ako na pahrebe.

Raňajky i večere

Vraví sa, že niet lepšieho jedenia ako ‘al fresco’ – čiže na sviežom povetrí. Po boku plynového grilu sa veľmi rýchlo zaradíte medzi pôžitkárov. Tak ako sa za pár minút rozohreje, rovnako rýchlo vychladne ak ho vypnete.

Veľmi rýchlo si uvedomíte, aké prirodzené je zapiecť si v plynovom grile sendviče, aké jednoduché je upiecť klobásku, špekáčiky či oživiť studenú pizzu od obeda.

Ba príde to i tak ďaleko, že ani s pečivom si nebudete lámať hlavu. Ak na rošt roztiahnete kysnuté cesto, do troch minút máte posúchy, ktoré môžete zajedať hoci aj so šunkou a syrom, alebo rybičkovou nátierkou.

Plynový gril je slobodou, ktorá sa akosi priveľmi ponáša na istotu v kuchyni, so sporákom rúrou a plejádou drobných spotrebičov. Chce niekto hrianky? Na plynovom grile sú hotové ihneď.

Seriózne varenie

Veľké radosti vás čakajú vo chvíli, keď objavíte čaro alobalu, varných nádob, otočných ražňov a modulárneho príslušenstva. Vo Weberi to s ich riešením Gourment BBQ System zvládli k úplnej dokonalosti. Liatinové rošty majú vyberateľný okrúhly stred, do ktorého zapasuje široká škála príslušenstva.

Kameň na pizzu, plechový stojan na kurča, liatinový pečiaci tanier alebo wok? Ani sa nenazdáte a už sa pristihnete pri tom, ako na plynovom grile, v liatinovom woku varíte guláš pre štyroch. S krásne rozpraženou cibuľkou, s búrlivým bublotaním, ktoré sa mení na jemné, pomalé varenie.

Odtiaľ je naozaj už iba kúsok k múčnikom. Nič na tom, že gril nemá ventilátor, ktorý by v ňom rozháňal vzduch. Hlboká vaňa a vysoký kryt zaistia, že pečenie je rovnomerné.

Dostali ste chuť vyskúšať si to na vlastnej koži? Potom v ponuke plynových grilov určite neprehliadnite Weber Genesis II S-310 GBS, Je tým najpevnejším, najrobustnejším a najtrvácnejším riešením, ktoré vás vtiahne do sveta plynovej všestrannosti.

Written By
More from Milan Gigel
Drink na dnes: Massari Americano
Keď na mrazivom dúšku rozkvitne odvážna horkosť citrusov a bylín, prichádza osvieženie...
Read More

Pridaj komentár