Prvá fajka zostáva v spomienkach navždy

bourbon fajka

Je to koníček, ktorý priam žiada, aby sa dedil z otcov na synov. Magická chvíľa prvého naberania tabaku z plechovičky, jeho neisté napchávanie do hlavičky fajky i nemotorné škrtnutie zápalkou, ktorá rezané listy tabaku preberie k životu. Sú to chvíle, na ktoré sa nezabúda.

Ak však príde na spomienky, najväčšmi sa do pamäti zapíše fajka samotná. I po desaťročiach si pamätáte ako ste ju po prvýkrát vzali do rúk. Ako sa k tejto slávnostnej chvíli stavajú vo fajkárskych dielňach BPK Proseč? Vyskúšali sme si to na vlastnej koži.

Štýl, ktorý zaujme

Zbadáte ju a hneď viete, že je to čosi výnimočné. Darčeková, papierová kazeta priam rozihrá oči, ktoré v páskovanom vzore úpenlivo hľadajú kotvu pre zastavenie pohľadu.

Na chvíľku pocítite nepokoj, potom sa oddáte kontrastu farieb a ak sa zrak ustáli, spočinie na tom najdôležitejšom. Obrázku fajky, nad ktorým sa vyníma logo výrobcu a poznámka o dlhoročnej tradícii výroby.

Hoci ide o škatuľu z moderných materiálov, grafický prejav je nadovšetko tradičný. Nie je v tom žiadna náhoda, že fajkárske firmy majú vždy po svojom boku podtón námorníkov, mora či prístavov.

Ako pánska šperkovnica

Magnetické zatváranie je posledným z prvkov moderného sveta. Otvoríte škatuľu a máte pocit, akoby ste cestovali späť v čase. Do prvorepublikových rokov nenútenej noblesy, s uhladenosťou, osobným prístupom a skutočnou oddanosťou zákazníkom.

Zo škatule na vás dýchne príjemná atmosféra, očami preskakujete z jednej úhľadnej položky na druhú. Vzorovaná potlač je tentokrát mimoriadne upokojivá, tíši vaše vzrušenie. Necháva vám čas, aby ste si prehliadli obsah tejto pánskej šperkovnice.

Všetko pre fajkársky štart

Dielensky vyrobená fajka podľa vlastného výberu, 10-gramová vzorka fajkového tabaku, zápalky, fajkársky príbor. Ba i krátky sprievodca pre začiatočníkov, ak nemáte po ruke otca, strýka, či starého otca ktorý by vás zasvätil do tajomstiev fajkárskych dúm.

Všetko dostanete do rúk so slávnostným pocitom výnimočnosti dňa. Že sme v kazete našli tradičného buldočka, ktorý je priam symbolom miestnych tradícií, je na mieste.

Nič na tom, že prvé bafkanie je pre nováčika vždy tak trochu nemotorné, neisté a chýba mu hĺbka pokoja, oddychu a hĺbavého dumania. Isté je to, že ani po bafkaní prvý zážitok nekončí.

Na rad prichádza vyčistenie hlavičky, vysušenie náustku a šup s fajkou do pláteného vrecúška, ktoré ju ochráni pred škrabancami. Celý cyklus, akoby sa na chvíľku uzavrel.

Naveky v spomienkach

Darčeková súprava BPK Proseč nie je jednorazovým slušivým obalom, ktorého poslanie končí vo chvíli vybalenia fajky. Práve naopak, je to spomienkový artefakt s vnútornou hodnotou, ktorý poputuje kdesi na skriňu či do hĺbky police.

A s plynutím času sa možno do neho vráti na odpočinok i unavená fajka, ako spomienka na prvé, fajkárske začiatky. V priebehu rokov sa stane parkoviskom spomienok, a možno aj inšpiráciou pre vznešený počin.

Veď fajkárska vášeň najväčšmi vynikne, ak prechádza z otca na syna. Pohľad na túto slušivú kazetu nemôže vyústiť do ničoho iného, len zopakovania rovnakej slávnosti – po rokoch otcovstva.

Written By
More from Milan Gigel
Ugrilujte si raňajkový burger Kentucky
Je to príjemné, pôžitkárske ráno. Odokryjete na  terase gril, rozpálite v komíne drevené...
Read More

Pridaj komentár