Ako udržať vlhkosť cigár pri skladovaní?

Je to výzva, ktorej sa musí postaviť každý milovník cigár. Aby si uchovali svoju štruktúru, chuť a arómu, skladovať ich musíte v klíme, ktorá sa ponáša práve na tú, v ktorej boli vyrobené. Neznamená to však, že si musíte postaviť skleník, alebo sa presťahovať do subtrópov.

Oveľa viac záleží na vzdušnej vlhkosti ako na teplote. Kým v domácnostiach stúpa iba zriedkavo nad hranicu 50%, cigarové optimum sa pohybuje v rozsahu od 69 do 72 percent. Vlahu, ktorá chýba v ovzduší musíte pridať naviac.

Neisté počty

Od teploty vzduchu závisí, koľko vlhkosti dokáže prijať. Kým v mrazoch do litra vzduchu nevtesnáte ani jedinú kvapôčku hmly, pri tropických 40 stupňoch Celzia ho parou dokonale nasýtite. Pohľad na vlhkomer nikdy neprezradí, koľko vody vo vzduchu naozaj je.

Percentuálny údaj je relatívny k teplote. Znamená to, že ak na vlhkomeri čítate údaj o 69 percentách vlhkosti, vzduch v chladnej špajze bude oveľa suchší ako vzduch v horúcej miestnosti. I napriek tomu, že ste namerali rovnakú vlhkosť.

Je to poučením pre skladovanie cigár. V obytných, rovnomerne vykurovaných miestnostiach postačí, ak humidor, dózu či skladovacie vrecko nasýtite na 69 percent vlhkosti. Ak je však váš príbytok chladný a v zime kúrite iba nárazovo, vlhčenie na 72 či 75 percent bude pre vás výhodnejšie.

Suché cigary praskajú

Nie je ťažké uhádnuť, čo sa deje s cigarou pri nízkej vlhkosti. Tabakové listy zosychajú, starostlivo balená cigara stráca svoju kompaktnú formu a ak príde na jej zapálenie, môžete počítať s tým, že krycí list sa bude pri odháraní trhať na kusy. Iba preto, že pri horení sa cigara zvlhčí vzdušnou vlhkosťou a spalinami.

Suchý tabak nie je priveľmi chutný. Do popredia vystúpia ostré chute dymu a všetka jemnosť sa nadobro vytratí. Poznajú to i fajkári, ktorí svoje tabaky musia udržiavať primerane vlhké. Ako to dosiahnuť?

Boveda bez starostí

Vrecúška Boveda sú ako instantná polievka. Kúpite ich v obchode, priložíte k cigarám a o zvyšok sa už nemusíte starať. Percentuálny údaj na obale prezrádza, aký stupeň vlhkosti budú vo svojej blízkosti udržiavať.

Ak je vzduch suchý, tenučká membrána uvoľní zo soľného roztoku vlhkosť do vzduchu. Ak je naopak príliš vlhký, prebytočnú vlahu pohltí do seba. Prednosťou vrecúšok je, že môžu byť v priamom kontakte s cigarami, tabakom i drevom humidoru.

Dôležité je iba to, aby ste zvolili správnu veľkosť. Ak vrecúško pri používaní vyschne, očakáva sa že ho vymeníte za nové. Vždy znova a znova.

Water Pillows sa vám zapáčia

Úplne odlišným spôsobom fungujú zvlhčovanie vrecúška Water Pillows. Vo svojich útrobách ukrývajú gél, ktorý musíte pred použitím nasýtiť destilovanou vodou. Trvá iba pár desiatok sekúnd, kým sa zopár útlych kryštálov zmení na výdatný, mokrý gél.

Vo chvíli, keď vrecúško oschne, zabalíte ho do ochranného obalu a priložíte k cigarám. Vždy, keď pri niekoľkomesačnom používaní stratí prevahu svojej vlhkosti, môžete ho do destilovanej vody namočiť znova a znova. Tým ho zregenerujete na plnú kapacitu.

Gél ukrytý za hrubou, netkanou textíliou nemôže uniknúť a zo svojej podstaty ani vodu neuvoľní v kvapalnom skupenstve. Ide o bezpečný spôsob, zvlhčovania, ktorý udrží cigary fit.

Nenájdete tu síce v ponuke vrecúška odstupňované precíznym stupňom cieľovej vlhkosti, skúsenosti však vravia, že pri izbových teplotách môžete počítať s ideálnym optimom.

Written By
More from Milan Gigel
Pastis – A votre santé, bon appétit!
Je to rituál, pri ktorom sa mocný, voňavý spirit mení na osviežujúci...
Read More

Pridaj komentár