Čajové sendviče – pôžitok na dve zahryznutia

čajové sendviče

Je to chutné občerstvenie, kdesi na polceste medzi jednohubkami a obloženými chlebíčkami. Siahnete na strarostlivo okrojený sendvič, vyčítate z rezu jeho skryté tajomstvo a pustíte sa do pomalého vychutnávania.

Nik nečaká, že vás zasýti po práci v záhradke, športe alebo behu v parku. Je príjemným spestrením posedenia pri šálke čaju, ktoré vás v pohodovej atmosfére opäť naplní životnou energiou.

Čím to je, že ich na našich stoloch vidíme tak zriedkavo? Vyžadujú pri príprave viac času ako obyčajný krajec chleba preložený šunkou a syrom. I tak si však zaslúžia, aby sme si k nim mohli sadnúť častejšie.

Vydajte sa s nami k inšpiráciám, ktorými nemáte čo pokaziť. Ide o nenáročnú, studenú kuchyňu, ktorá rozžiari deň. Veď Angličania najlepšie vedia, ako má vyzerať dokonalý Tea sandwich.

1. Mäsový sendvič

Bol to práve tento druh sendviča, ktorý sa ako prvý dostal do pozornosti vyššej spoločnosti. Dva krajce chleba a medzi ne vložený plátok studenej pečienky z predchádzajúceho dňa.

Vyrozprávať príbeh o Johnovi Montagovi, štvrtom lordovi zo Sandwichu by bolo tak trochu klišé. Isté však je, že ho možno považovať za človeka, čo uviedol rýchle občerstvenie do vyššej spoločnosti. Žiadny porcelán, strieborné príbory a lokaj v livreji so servírovacou táckou. Len kus naplneného chleba ku hre v karty.

Čajový sendvič s pečienkou je trochu jemnejší ako jeho historický predchodca. Je zjemnený výpekom, horčicou a vzorne orezaný práve tak, ako sa na čajové sendviče patrí. Trojuholníkový tvar mu svedčí najväčšmi.

Dajte si pozor na štruktúru a tuhosť pečienky, ktorú sa pripravujete vložiť dnu. Ak by predsa len vzdorovala prehryznutiu, vložte ju dnu v podobe viacerých, samostatných kúskov.

2. Uhorkový sendvič

Ak hľadáte dokonalé osvieženie v horúcom dni, uhorkový sendvič vás perfektne uspokojí. Je jemný, príjemne šťavnatý a ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky, budete mať pocit že z vás vysáva všetku horúčosť.

Biely chlieb natretý maslom s naukladanou, ošúpanou uhorkou možno vyzerá až príliš fádne. Pridajte však do masla trošku hruborznnej soli a zistíte, že má zrazu ten správny, živý šmrnc.

Práve pri tomto sendviči zistíte, že okrajovanie kôrok nie je roztopašou ľudí z vyššej spoločnosti. Ak chcete, aby bola náplň dokonalá od okraju po okraj, nijako inak to nedosiahnete. Len dodatočným okrojením.

3. Losovový sendvič

Tmavší, sladkastý chlieb, intenzívna aróma kôpru a rybí krém, ktorý môže niesť stopy údenia. Niet väčšej klasiky, ktorú by ste nenašli na každom stole. Aby však rybia chuť nebola až príliš odvážna, na druhý krajec chleba patrí čosi na zjemnenie – smotanový krém či nátierka.

Hoci ide o klasiku, ktorá sa nezrodí bez rybieho krému z konzervy alebo zaváracieho pohára, naši výrobcovia nie sú príliš zruční v tom, aby vám ponúkli súcu surovinu na prípravu.

Pomôcť si môžete podchladením rybej pasty pred jej roztieraním na sendviče, alebo si na pomoc môžete povolať makrelu. Bude to variácia, ktorá vnesie do občerstvenia hlbší, chuťový zážitok.

4. Šunkový sendvič

Chuť, ktorá nikoho neprekvapí a ani neurazí. Chlieb, maslo, horčica a šunka – znie vám to povedome z vášho štandardného jedálnička? Kým sa pustíte do prípravy šunkových čajových sendvičov, myslite na to že výsledok je plne vo vašich rukách.

Poriadna pražská šunka alebo šunka na kosti spôsobí explóziu chuti, maslo spolu so sladkým bielym chlebom dodá jemnosť. Kde sa však vezme pikantnosť, ktorá tejto fádnej kombinácii chýba?

Nazrite v obchode do regála s horčicami a zistíte, že máte na výber extrémne širokú škálu. Od celozrnnej, cez kremžskú, francúzsku až po skutočne pikantné receptúry z Dijonu. Nebojte sa experimentovať, neraz je to horčica, ktorá píše chuť šunkového sendviča.

5. Vajíčkový sendvič

Ak máte radi vajíčka, v tejto podobe sa vám predstavia v skutočnej noblese. Majú podobu šalátu, ktorý vyrobíte z majonézy, nasekaných vajíčok a byliniek, ktoré tomu dodajú pikantnosť. Žerucha je voľbou číslo jedna, postačí však aj pažítka ak nemáte nič iné na výber.

Naložte peknú vrstvu na plátok bieleho chleba, prekryte ju plátkami vajíčok a prikryte suchým, vrchným plátkom chleba. Tieto sendviče sú vychýrené svojou šťavnatosťou a plnosťou chuti.

Máte pocit, že všetky vyzerajú tak trocha ako slané zákusky? Neodkladajte svoj nový zážitok na neurčito, kým vám nadobro nevyprší z hlavy. Pustite sa do prípravy čajových sendvičov ihneď.

PS: Ak hľadáte nôž, ktorým pripravíte úplne dokonalé sendviče, potom určite neprehliadnite Opinel. Je to francúzsky kult, ktorý nestojí veľa peňazí.

Written By
More from Milan Gigel
Vybaľte na stôl Mapucle a deň bude zaujímavejší
Viete kde je Hont a Abov, ktorý okres je v obkľúčení iného...
Read More

Pridaj komentár