Horúca čokoláda povzbudí náladu

lyracao horúca čokoláda

Je to hlboký pôžitok, ktorý vás nadobro opantá neodolateľnou chuťou a vôňou. Lyžičkou zamiešate jemne spenenú hladinu malej šálky, upijete malé sústo horúcej čokolády a necháte ju rozplývať na jazyku.

Priam explózia jemnosti, chuti a aróm vás vtiahne do čokoládového sna. Znova a znova, vždy keď si sadnete k starostlivo pripravenej šálke, vo svojom, pôžitkárskom kolorite vychutnávania.

Kult, ktorý prišiel z Ekvádoru

Je to zvuk, na ktorý reagujú všetky deti v krajine. Mamy dreveným tĺkom rozbíjajú v hliníkových krčahoch fermentované a pražené kakaové bôby alebo prúžky surovej, nápojovej čokolády, aby ich na raňajkový stôl uvarili v mlieku a vyšľahali k jemnej pene.

Pridajte k tomu sendvič so syrom a máte hrubý obraz o tom, ako sa začína deň. Horúca čokoláda rozjarí zmysly a vyčarí dobrú náladu, syrový sendvič zasa dodá energiu do nového dňa. Zdá sa vám to byť detinské? Nie, je to rozbeh, ktorý osloví každého milovníka čokolády.

Nemusíte nikam cestovať, aby ste si tento pôžitok vyskúšali sami na sebe. Ak ste niekedy uzreli papierovú dózu horúcej čokolády LyraCao, môžete si byť istí, že ktosi už cestovateľskú prácu spravil za vás. Stačí len aby ste ju vzali do rúk a vydali sa vo svojom domove k novým dobrodružstvám.

Príprava neodradí

Podvedome očakávate starosti? Nie je to nič, čo by prevrátilo vaše rána naruby. Zohrejete mlieko do kávovej šálky, vmiešate do neho dve lyžičky čokoládovej zmesi, usadnete k jedálenskému stolu a môžete sa pustiť do vychutnávania. Nie je to pitie kakaa, nie sú to spomienky na detské časy s Grankom.

Je to chuť a vôňa čokolády – vychýrených kakaových bôbov Fino De Aroma, akých sa na svete urodí iba šesť percent z celosvetovej produkcie. Cítite sa ako vyvolení, kdesi z radov horných desaťtisíc.

Prvý deň ochutnávate, po druhý cítite hlbšiu chuť a arómu, po tretí už máte pocit, akoby sa vám na jazyku roztopila tabuľka čokolády. Veľmi rýchlo si vypestujete k novej chuti vzťah a možno začnete i experimentovať. Nenechajte sa ukolísať prvým ochutnaním. Nebude tak hlboké ako ďalšie pôžitky.

Aj my sme postupne objavovali nové pocity. Ak vsypete čokoládu do chladného mlieka, jej chute sa pri ohreve ešte väčšmi umocnia. Ak necháte pripravenú čokoládu v šálke podchladnúť, prídu nové – ovocné tóny ktoré v nej doposiaľ neboli.

Najlepšie je však vymeniť hrniec za elektrický šľahač mlieka. Jediná nádobka sa postará o ohrev, miešanie i vypnutie v správnom čase. Nabehnete na kolorit, pri ktorom sa už deje všetko samé od seba.

Čokoláda v prášku?

V dobe polotovarov a priemyselných náhrad to znie podozrivo. Pravdou však je, že LyraCao je na stránkach nitrianskej čokoládovne zdokumentované do detailu od plantáží, pralesov a domorodcov v ekvádorských pralesoch až po spracovanie bôbov vo fabrike.

Čo teda sypete do mlieka? Je to nastrúhaná kakaová hmota, prisladená trstinovým cukrom, vyladená troškou vanilky a kvapkou sójového lecitínu, aby bola hladká a spojila sa s mliekom čo najväčšmi. Rozpustite ich v rajnici, odlejte do formičky a máte tabuľku chutnej čokolády.

Práve v štruktúre drobných vločiek je však jednoduchosť prípravy horúcej čokolády. Nemusíte ju ubíjať v džbáne, aby sa v mlieku uvarila a rozpustila. V tejto podobe sa rozpustí v priebehu sekúnd. Nikdy vám na spodku šálky nezostane to najcennejšie – to čo sa nerozpustilo.

Čokoládové dobrodružstvá

Ak by sme hľadali slová, ktorými možno najlepšie popísať horúcu čokoládu Lyracao, určite budeme hovoriť o jemnej, vyrovnanej chuti a neodolateľnej vôni. Je v nej kus hladkej sladkosti, čokoládová hĺbka, a asi ten najlepší pôžitok mliečnej čokolády, o akom sa dá hovoriť.

Nepokazte si ho nízko-tučným mliekom, nekazte jej chuť rastlinnými náhradami. Ak vás dobieha slabnúce zdravie, radšej si dajte iba polovičnú porciu – avšak dokonalú.

Hoci ide o čokoládu vskutku jemnú, nemusíte sa obávať toho, že ide o pôžitok iba pre deti a slečny. Pomer sladkosti a čokoládovej chuti nezmeníte, korenisté tóny však môžete pridať zo zálohy. Čo poviete na kardamon, štipku čierneho korenia, kvapku zázvorovej šťavy alebo sviatočný klinček a muškátový oriešok? Ak sa pustíte do bádania, možno objavíte čosi zázračné.

Aj my si robíme plány s tým, že sa jedného dňa pustíme do zemepisu horúcich čokolád. Ochutnáme krajinu po krajine, aby sme odhalili ich špecifiká, prednosti a prekvapenia.

Ohrozí horúca čokoláda kávu a čaj?

Je malá šanca, že novoobjavený pôžitok z horúcej čokolády ochladí vašu vášeň v dobre pripravenú kávičku, alebo posedenie pri čaji. Práve naopak, je to ďalšia zmes chutí, vôní a pocitov, vďaka ktorej si ich vychutnáte ešte mocnejšie.

Je však možné, že sa nadobro vzdáte pitiu kakaa. Recept kakaový prášok + cukor + mlieko nebude nikdy tak zaujímavý ako čokoláda + cukor + mlieko. Už ste na to prišli? Odpoveďou je kakaové maslo. Ten tichý hráč ktorého sme si nechali až na záver. Táto cenná surovina je z kakaa lisovaná von, dokonca tak mocne, že väčšina kakaových práškov nesie značenie – odtučnený.

A pritom v kakaovej hmote je až 60 percent masla. Cenného klenotu, o ktorom si napíšeme niekedy neskôr.

Written By
More from Milan Gigel
Užite si 24 dní rumového bádania
Je v tom kus zabudnutej detskej radosti, ale aj spoznávania a osobného...
Read More

Pridaj komentár