Tri raketové osvieženia s ľadovou kávou

ľadová káva

Sú to priam expresné výkony, pri ktorých nestíhate vnímať čo sa deje. Vôňa espressa, hrkotanie ľadu, cinkanie pohárov a fliaš – všetko sa rozozneje v koncertnom súzvuku, na konci ktorého je osvieženie. Kávové, mocné, bez mlieka a zmrzliny.

Ak príde na miešané nápoje, káva nemusí hrať druhé husle. Práve naopak. Po jej boku vznikli v rôznych kútoch sveta tucty osviežujúcich nápojov, ktoré plnia dve výzvy súčasne – ochladzujú unavené telo a súčasne ho povzbudzujú k ďalším výkonom.

Ako spraviť ľadovú kávu? Pustite sa do toho s nami. Možno máte doma všetko, čo potrebujete.

1. Espresso tonic

Je to kaviarenská klasika, ktorá sa stále nechystá vyjsť z módy. Nik nevie, komu napadlo sobášiť sýtený, chinínový nápoj s kávovým espressom. Isté však je, že podobnosť chutí v tomto prípade zohráva veľkú úlohu.

Naložíte do whiskey pohára ľad, zalejete ho 150 mililitrami chladeného toniku a kdesi bokom si pripravíte espresso. Vo chvíli, keď ho pomaly prelejete cez kocku ľadu do toniku, začne sa búrlivá premena. Miešajú sa farby i nápoje, všetko žije v erupcii peny. Pridáte plátok limety a môžete sa pustiť do vychutnávania.

Iskrivé bublinky pichajú do jazyka a v záchvate sviežosti vás opojí bylinná horkosť toniku s arómou limety. V tejto vyberanej spoločnosti chuť kávy nadobro rozkvitne. Nesnažte sa podchladiť tonik v mrazničke, nechajte vyniknúť osviežujúcu chladivosť ľadu.

Tento miešaný drink starne pred očami – pena padá, zanecháva na pohári typickú, nedbalú stopu a aj bublinky pomaly prchajú preč. Niet času, aby ste ho obdivovali, treba ho piť, kým je fit.

Vo chvíli, keď sa dostanete na samé dno, chute sa rozjasnia a sólo patrí práve espressu. Na zohrievajúcom sa jazyku vybuchujú odtienky chutí a vy máte pocit, že si chcete celý tento zážitok zopakovať. Nie je nič jednoduchšie ako spraviť to.

2. Shakerato

I na terase vo dvore sa môžete cítiť ako na dovolenke v Taliansku, kde vám barista servíruje jeden z najosviežujúcejších kávových nápojov. Nenechajte sa odradiť tým, že na jeho prípravu potrebujete šejker. Do desať eur ho kúpite v ktorejkoľvek špecializovanej predajni.

Shakerato sa rodí rýchlo, priam raketovým štartom. Naplníte šejker ľadovými kockami, pridáte do neho 1 centiliter citrónového sirupu, dodáte pol lyžičky trstinového cukru a na to všetko spustíte dvojité espresso. Zatvoríte šejker, prehrkáte a je hotovo.

Po prvýkrát vás prekvapí, čo všetko spôsobí dynamika prípravy. Šejker sa v sekunde premrazí, káva začne citeľne hustnúť a aj zvuk oznamuje, že sa dnu tvorí pena. Celé to trvá možno desať sekúnd, kým hotový drink nalejete do martini pohára na stopke.

Aké je shakerato? Mocné, s výraznou penou, s priam neuveriteľným vzhľadom. Je ťažké uveriť, že taká trvácna a nadýchaná pena vznikla práve z espressa. Chladivý, priam mrazivý drink intenzívne osviežuje a hoci ho popíjate po malých dúškoch, stále si drží svoju silu.

Tóny kávy sa miesia s citrusovou kyslosťou, súboj chutí sa mení podľa toho či práve ochutnávate dúšok alebo si robíte pauzu medzi dvoma. Jediný pohár vás postaví na nohy tak mocne, že po druhom už nemusíte siahnuť.

Experimentujte, meňte rôzne druhy citrusových sirupov a môžete si byť istí, že sviežosť nestratí na sile. Priam exploduje, znova a znova.

3. Mazagran s vôňou Karibiku

Na osviežujúcej, chladnej káve si radi pochutnajú všade, kde vládne horúca klíma – v Alžírsku i Portugalsku. Práve v týchto končinách sa zrodil ľadový, kávový drink ktorý dokážete pripraviť i vtedy, ak musíte priveľmi improvizovať.

Ako môže vyniknúť espresso, ak ho prelejete cez kocky ľadu? Najlepšie tak, že ho dochutíte 1 centilitrom trstinového sirupu, ku ktorému pridáte 1.5 centilitra tmavého, karibského rumu. Dodajte plátok limety alebo dva lístky mäty a môžete vychutnávať. Skôr ako sa ľadové kocky v horúčave rozpustia.

Mazagran s rumovou vôňou Karibiku dostane každého. Ochutnajte ho so zavretými očami a neviete čo sa deje. Niekto cíti zmrzlinu, iný zasa smotanu a k tomu sladkosť, mocnú arómu a príjemné tóny espressa. Otvorte ich naplno a vychutnávajte.

Každá z prísad plne formuje chuť – rum samotný, cukrový sirup i espresso. Meňte, mixujte, miešajte – hľadajte dokonalú kombináciu. Tú našu už poznáte. Je to veľmi príjemný, jemný nápoj, priam ako zákusok po dobrom olovrante.

Espresso bez starostí

Čím to je, že na terase nachádzame chuť pripraviť si espresso do ľadových nápojov deň po dni, znova a znova? Za všetkým hľadajte espresso kávovar Wacaco Nanopresso s jeho širokým príslušenstvom. Je iba o málo väčší ako päsť a nadovšetko dokonalý – v parku, v prírode i na terase. Nepotrebujete viac, aby ste z kávy dostali mocnú chuť a sýtu krému.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Creme Tiramisù – dezert, ktorý je slávou mocných likérov

Je to klubový dezert, ktorý pripravíte takpovediac za minútku. O to zaujímavejšie...
Čítajte viac...

Pridaj komentár