Tri kávové osvieženia na horúcu terasu

ľadová káva kokteil drink

Chutná káva, to nie je iba espresso ukrývajúce sa pod hustou krémou, alebo filtrovaná káva, ktorá iba pred niekoľkými minútami prekvapkala cez filter. Chladené, kávové drinky majú v horúčave väčší pôvab.

Kým niektoré si môžete pripraviť expresne, ba priam raketovo, iné žiadajú deň prípravy vopred. Výsledok však stojí za to a neraz ním prekvapíte svojich blízkych. Ako dať káve osviežujúcu, chladivú a lákavú podobu?

Pripravte si s nami osvedčenú trojicu kávových kokteilov. Bez mlieka, s chuťou ovocia a štipkou povzbudenia.

1. Cold Brew Coffee

kava cold brew coffee

Každým novým rokom sa z Cold Brew kávy stáva mocnejšie klišé. Baristi oslavujú pomalú extrakciu studenou vodou, fanúšikovia kávy sa sťažujú na to, že nemajú čas vyčkávať do nekonečna. Isté však je, že táto príprava má čosi do seba.

Potlačí kyslosť kávy, utlmí jej horké tóny a ponechá rozkvitnúť citrusy, ovocia a najjemnejšie odtienky chutí, ktoré inokedy unikajú pozornosti. Ako si poriadne vychutnať Cold Brew kávu?

Nameľte na hrúbku krupice 90 gramov svetlo praženej kávy, zalejte ju litrom filtrovanej, chladnej vody a odložte ju na 24 hodín do chladničky. Pod fóliou, chránená pred pachmi zo seba vydá to najlepšie. Po prvýkrát to ochutnáte pri filtrovaní cez papier, kráľovskou udalosťou však bude servírovanie.

Do vysokého pohára vložíte niekoľko rezov pomaranča i s kôrou, zalejete ich 2.5 centilitrom cukrového sirupu a roztlčiete barmanskou paličkou tak, aby sa uvoľnili šťavy a olej z kôry. Pridáte štyri kocky ľadu, zalejete chladnou kávou a podávate.

Na prvý pohľad by nik nepovedal, že ide o nápoj z kávy. Je akýsi červenkastý, svetlý, priam ovocný. A pravdou je, že práve tak aj chutí. Cítite sladkosť pomaranča, cez ktorú sa prebíjajú citrusové tóny kávy. Svieži, ľahučký nápoj má svoje grády, horkosť pomarančových olejov pridáva to, čo káva pri chladnom lúhovaní stratila.

Dáte si jeden drink, dáte si dva a ste nabití energiou na celý deň. Veď Cold Brew je riadny koncentrát, mnohí ho riedia vodou aby stratil na svojej sile.

2. Kávové želé

káva kávové želé

Zabudnite na molekulárnu kuchyňu, vypustite z hlavy bláznivé kávičkárske návyky Japoncov. Tentokrát vás čaká pôžitok, na hrane dezertu a kokteilu. Možno práve preto, že káva bude hrať harmóniu chutí v tlmenej, väznenej podobe.

Vo frenchpresse pripravíte pol litra výdatnej kávy a ešte za horúca ju prelejete do pracovnej nádoby. Tam postupne pridávate dve polievkové lyžice cukru, štyri lyžice chladnej vody a polievkovú lyžicu želatíny. Dôkladne premiešate a odložíte do chladničky do druhého dňa.

Je zábavné pozerať na kávu, ktorá nadobro stratila svoju podobu. V miske sa premenila na plát želé, ktoré treba nakrájať na veľké kocky. Preložte polovicu z nich do servírovacej misky, zalejte ich 2.5 centilitrami likéru Tatratea Milk&Tea 17%, ozdobte rezom pomaranča a lístkom mäty.

Tento magický kokteil vás prekvapí svojou jemnosťou. Nemrazí v ústach, neotupuje na jazyku chuť prílišným chladom. Práve naopak. Ukrojené kocky sa rozpúšťajú na jazyku, kde sa postupne spájajú s chladeným likérom.

Jemné chute a arómy sa navzájom miešajú v harmónii, že ani neviete povedať, kde tá báječná chuť vznikla. Či pri svojej porcii posedíte päť minút alebo pol hodinku je iba na vás. Netratí na pôvabe, stále vyzerá rovnako dobre. Netreba sa náhliť so servírovaním.

3. Café Granité

káva café granité

Už ste niekedy mrazili kávové lungo na ľadové kocky? Pripravte si ho mocnejšie, z dvojitej dávky svetlejšie praženej kávy a po vychladnutí ho nalejte do mraziacej formičky. Potrvá celý deň, kým mocný, kávový nápoj dostane novú podobu.

Ani tá však netrvá večne. Do mixéra vlejete 5 centilitrov likéru Tatratea Acai & Arónia 27%, zasypete ho kockami kávového ľadu a pulzným mixovaním rozbijete na drť. Hustú, ľadovú, kompaktnú.

Je úžasné sledovať, ako hladko prechádza z mixéra do servírovacieho martini pohára. Na vrch príde 2.5 centilitru mandarínkového sirupu a mocné, výdatné Café Granité je na svete.

Ako chutí tento osviežujúci kokteil inšpirovaný Francúzskom? Všetko spoznáte ak ponecháte slamku a lyžicu v kľude, aby sirup na ľadovej triešti mohol primrznúť.

Na povrchu je rafinovaná sladko-horká chuť kávy s mocnými ovocnými tónmi. Na dne zasa plná, energická vzpruha divokého ovocia s tónmi kofeínu. Dva mocné, silné kontrasty, ktoré vzájomne ladia v dobrej harmónii.

Neťahajte plné dúšky ale pomaly vychutnávajte. Inak vám hrozí ľadový kopanec do nosa, ktorý len tak ľahko nerozchodíte. Ide o drink na pomalé, 15-minútové popíjanie, ktorý si zaručene vychutnáte. Jeden pohárik a ste v explózii chuti a plní síl.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Namiešajte si drinky z bourbonu pre večernú pohodu

Bourbony z Kentucky sú príjemným popíjaním. Nalejete starostlivo odmeranú porciu do old...
Čítajte viac...

Pridaj komentár