Štyri rumové kokteily, ktoré zvládnete i vy

rum

Je to osvieženie, pri ktorom sa sobáši rum s ľadom, citrusmi a cukrom. Z ohnivého destilátu, ktorý vládne Karibiku sa v rukách barmana stávajú krotké drinky, ktorých cieľom je zahnať únavu a uhasiť smäd.

Pristúpte k pultu na terase a postavte sa výzve, aby ste vy, svojou zručnosťou vytvorili pohodu pre tých, čo s vami trávia čas. Navodiť pohodovú atmosféru nie je náročné.

Vybrali sme pre vás miešané nápoje s rumom, s ktorými si poradíte i vtedy, ak vás doposiaľ barmanské umenie obchádzalo.

1. Dark & Stormy

dark and stormy

Kde tečie rum potokom, tam sa rodia aj výrazné, mocné drinky. Pôvod tohto miešaného nápoja nehľadajte vo vychýrených pánskych kluboch vyberanej spoločnosti, ale priamo v Karibiku.

Vsypte do pohára niekoľko ľadových kociek, nalejte na ne 100 mililitrov zázvorového piva a keď pena utíchne, cez barmanskú lyžicu nalejte na plávajúci ľad 50 mililitrov tmavého rumu. Čím výraznejší, korenistejší a plnší bude, tým zaujímavejší zážitok vás čaká pri popíjaní.

Prvý dúšok vás okamžite prebudí z útlmu. Čaká vás prudký kontrast medzi mrazivým pocitom na jazyku, korenistou štipľavosťou zázvoru a bylinnými tónmi rumu, ktoré pri sólo servírovaní pri izbovej teplote nemáte šancu spoznať.

Trvá len chvíľku, kým počiatočný nástup zmení svoju tvár. Čoraz viac premiešaný nápoj prinesie bublinkové osvieženie, na ktorom sa nesú príjemné, korenisté tóny. Všetko sa sobáši, chute sa vyrovnávajú, dostavuje sa osvieženie.

Príjemný, jemne chladivý drink neznesie dlhé ležanie na bare a odtápanie ľadu. Ak ho stihnete vypiť skôr ako sa rozpustí tretina ľadu, dostali ste z neho to najlepšie.

2. Cuba Libre

kokteil cuba libre rum

Má to byť oslava nezávislosti, ktorá si nepotrpí na zložitú prípravu ani vyberané suroviny. Na začiatku 20. storočia vznikol tento long drink na Kube práve z toho, čo bolo po ruke – kola, rum a citrusy.

Naplňte vysoký pohár ľadom, vlejte naň 50 mililitrov bieleho rumu, doplňte 120 mililitrov koly a 10 mililitrov limetkovej šťavy. Čím lepšie sa vám podarí obsah pohára barmanskou lyžicou zamiešať, tým rovnomernejšia chuť vás čaká pri vychutnávaní.

Osviežujúca limeta prehluší tvrdošijnú sladkosť koly, v ktorej sa pomaly, ale isto rozvíjajú rumové tóny a arómy. Čím menšie dúšky pre popíjanie zvolíte, tým väčšmi sa vám bude súzvuk chutí rozplývať na jazyku. Za všetkým hľadajte pohodu a rozmarnú atmosféru Karibiku.

Mladý, biely rum v silnom chuťovom objatí skrotol a v novom rozpoložení dokáže zo seba vydať jemné, doposiaľ neznáme chute. Razom, akoby všetka jeho drsnosť pomizla. Čím to je, že tento drink dosiahol svoju jemnosť? Pri miešaní stratila kola svoju pálčivú ostrosť sýtenia a získala jemný, perlivý charakter.

3. Limetové Dajkiri

limetové daiquiri

Keď sa Kubou preháňala móda kolového kokteilu s rumom, v Santiagu sa začal rodiť nový fenomén – Daiquiri. V tej chvíli ešte nik netušil, že by sa sladený, limetový kokteil mohol stať základom pre ďalšie ovocné variácie.

Naplňte šejker ľadom, vlejte do neho 50 mililitrov bieleho rumu, pridajte 30 mililitrov limetovej šťavy, 15 mililitrov sirupu z cukrovej trstiny a zaklapnite ho vekom. Postačí desiatka sekúnd intenzívneho miešania na to, aby sa obsah dokonale vychladil a vytvoril jemnú, penu.

Odložte čiapočku, prelejte kokteil do servírovacieho pohára a môžete sa pustiť do ochutnávania. Sladkastá, citrusová chuť sa hneď od začiatku snaží mocne utajiť prítomnosť rumu. V podchladení, priam akoby ste upíjali čerstvo pripravenú citronádu. Len náznak peny prezrádza, že všetko bude predsa len troška inak.

Hneď ako sa mrazivý pocit zmení na príjemné chladenie, cez citrusové tóny rozkvitnú rumové chute Karibiku. Každým dúškom mocnejú a dávajú spoznať éterickú chuť jemnej liehoviny. Mladý rum i tentokrát akoby v citrusovom objatí uzrel a vyjavil svoju uhladenú jemnosť.

Máte pocit, že chcete ďalší a ďalší, osvieženie je nepopísateľné. Jediné, čo ho môže pokaziť je limetová šupka – olej z nej do tohto nápoja určite nepatrí.

4. Mojito

kokteil mojito rum

Zabudnite na drvenie rezov limety v pohári i na hotové sirupy, ktoré sú skratkou k príprave tohto osviežujúceho, letného kokteilu. Ak si ho chcete vychutnať v jeho pravej podstate, dajte veciam ten správny priebeh.

Pokrčte medzi prstami zväzoček lístkov mäty a vložte ich na dno vysokého pohára. Zalejte ich 50 mililitrami bieleho rumu, pridajte 30 mililitrov limetovej šťavy a vyrovnajte chute 25 mililitrami trstinového sirupu.

Doplňte výdatne ľadom, dolejte sódou a premiešajte barmanskou lyžicou tak, aby sa všetky chute vzájomne zosobášili. V osviežujúcej harmónii, bez horkosti a plávajúcich kúskov citrusu.

Svieža mäta s limetou, hrkajúce kocky ľadu a priam lahodná ľahkosť tohto drinku volajú po okamžitom osviežení. V chuti ucítite všetko, čo vám fantázia predostrie – od uhorky až po citrusy – chlorofyl a divoká nespútanosť mäty sa prejavia . Všetko podľa toho, akú odrodu použijete.

Tento drink sa pije mimoriadne ľahko a rýchlo, s okamžitým efektom osvieženia. Rum, akoby v ňom iba formoval charakter a nevyjavil svoje chuťové tóny tak, ako by ste čakali. Nikam sa neponáhľate, pretože ani pri dlhom sedení drink netratí svoj pôvab. Rozpustený ľad ho o silu neoberá.

Written By
More from Milan Gigel
Utíšte ruch života, rozmaznávajte svoje zmysly
Človek má toľko času koľko len chce. Sám rozhoduje o tom, čomu dá...
Read More

Pridaj komentár