Savinelli One – príjemný vstup do fajkárskeho sveta

savinelli one starter series pipe gin fajkovy tabak

Je to mocný zážitok, ktorý z vás len tak ľahko nevyprchá. Prvá fajka od každého výrobcu sa vám do detailu zapíše do pamäti. Jej balenie, spracovanie, pocit pri držaní v ruke, prvé bafkanie – proste všetko. Formuje vaše pocity a píše prvú kapitolu očakávaní a predsudkov.

Ako sa na toto dobrodružstvo pripravila legendárna, talianska firma Savinelli? Všetko nám prezradí rad fajok s označením Savinelli One Starter Kit, ktorý je učený pre nováčikov fajkárskeho sveta. Siahame po modeli s číselným označením 321, aby sme vám sprostredkovali atmosféru, ktorá sa rodí vo fabrike v Molina Di Brasso.

Modrá veľryba

More, pláž, námorníci, modrá veľryba – to sú prvé slová, ktoré vám prebehnú hlavou vo chvíli, keď zbadáte fajkársku kapsičku. Modrá, hrubo štruktúrovaná látka silne kontrastuje s líniou bieleho zipsu. Logo výrobcu, akoby len formovalo vaše myšlienky.

Až neskôr rozoznávate erb s firemným emblémom a dvojicu fajok, ktoré formujú vás dostanú do obrazu. Siahnete na zips, zatiahnete zaň a pred očami sa vám roztvorí doposiaľ utajený, lákavý, fajkársky svet. Kapsička, to je prepravný obal z fabriky k vám. Kapsička, to je aj miesto kde bude fajka parkovať.

S jemnou, textilnou podšívkou, pevnou formujúcou výplňou a pevným, vonkajším štítom, ktorý ju ochráni pred poškodením.

Všetko do prvých začiatkov

Z kapsičky dýcha atmosféra i po tom, čo z nej vytiahnete pekne tvarovanú, dokonale vyleštenú fajočku. Talianska vlajka na obale balzových filtrov vás upozorňuje na pôvod, tenká knižočka vás pobáda k odvahe pri prvej fajkárskej skúsenosti.

Nie, prvú vzorku tabaku pre prísne pravidlá obchodu výrobca nepribalil. Do vienka však pridáva niekoľko vlnených paličiek na čistenie a fajkársky príbor v jeho vlastnej, vyladenej podobe. Všetko je príjemne nové, každý kúsok výbavy vás láka k prvému pôžitku.

Pridajte škatuľku tabaku, doplňte k nej šikovný zapaľovač a cenné rady otca, deda či strýka, ktorý vás zasväcuje do tajomstiev fajkárskeho koníčka. Od tejto chvíle sa v tom už s príjemný pocitom veziete.

Južanský dizajn jej svedčí

Je priamočiara, jednoduchá a slušivá práve ako jej číselné značenie: tri-dva-jedna. Hoci to znie ako odpočítavanie, zo všetkého sála pokoj a pohoda. Upriete zrak na oblé kontúry jabĺčka, z každého detailu nasávate pôvab dokonalej geometrie.

Každá krivka má plynulý priebeh, každý geometrický prvok má svoje prísne pravidlá. Možno i preto pôsobí celok kompaktne a s príjemnou uhladenosťou. Voskový lesk briáru ladí s leštením akrylového náustku, sobáš oboch zvládli vo fabrike s dôslednou precíznosťou.

Pridajte k tomu symetrickú kresbu briaru a umelecký pôžitok je na svete. Krátka fajočka, s hrubými širokými kontúrami a mohutným náustkom je práve taká, ako kraj v ktorom sa zrodila. A to jej svedčí.

Savinelli One 321 váži príjemných 50 gramov, takže aj keď sa nepočítate k tým, čo fajku držia neustále v ruke, môžete počítať s príjemným pofajčením. Pri tabakovej komore s priemerom 20 milimetrov a 28 hĺbkou vás čaká príjemná hodina pôžitku.

Príležitosť pre ladenie

Remeselné spracovanie je na vysokej úrovni a niet dňa, aby ste si nevoľkali nad šikovnosťou majstrov, fajkárov. Nováčika osloví predpríprava tabakovej komory karbónovým povlakom. Skúseného fajkára zasa možnosť ladenia.

Čap má 6-milimetrové vŕtanie, ku ktorému dostanete na začiatok niekoľko balzových filtrov. Majú trojuholníkový prierez a dokážu do seba vsať veľké množstvo kondenzátu. Príjemne zvyšujú odpor ťahu, musíte však nastoliť skutočne pomalé a pôžitkárske tempo ochutnávania, aby sa dym stíhal vychladiť. Táto zostava priam pobáda k tomu, aby ste tabak utláčali mocnejšie.

Pustili sme sa do ladenia fajky s pomocou priloženej redukcie s 3-milimetrovým vŕtaním. Fajka získala príjemný odpor pri ťahu, tabak sme mohli do komory naložiť voľnejšie. A to sa ihneď prejaví na ľahšej, príjemnejšej chuti. Bez ohľadu na to, či máte radi vlhčené aromatiky, alebo si vychutnávate suchšie, blendované zmesi.

Najväčší pôžitok sme však dosiahli po tom, čo sme do fajky pridali hliníkový chladič. Rúrka, tesne sadne do redukcie, hrotom vyústi presne na dne tabakovej komory. Od tejto chvíle sme dosiahli dokonalú spokojnosť. Je úžasné sledovať, ako možno pri hotovej, továrenskej fajke ladiť jej chuťový profil bez toho, aby ste do nej museli fyzicky zasiahnuť.

Pôžitok v každom smere

Netrvá dlho, aby ste sa s touto fajkou dokonale zžili. Po mesiaci zoznamovania sa môžeme povedať, že ide o príjemný pôžitok, pri ktorom na vás nečíhajú nástrahy.

Tabak odhára primeranou teplotou bez prehrievania hlavičky, dym sa stíha vychladiť natoľko, aby odhalil jemnejšie odtienky chutí. Páči sa nám i spracovanie čapu, ktorý po namazaní grafitom udržiava svoju tesnosť a nestráca ochotu pre opakované rozoberanie pri čistení.

A práve tu sa radi zastavíme. Náustok má okrúhle vŕtanie s rozšíreným koncom, takže čistenie je skutočne hračkou. Čistiaca palička vkĺzne dnu, takže ňou nemusíte naháňať problémové miesta, aby ste vydurili horkosť kondenzátu.

Páči sa nám, že čistič prejde i cez ohnutie a hliníkový chladič priamo do tabakovej komory. I bez rozoberania, znova a znova. Práve tak, ako na štíhlej francúzskej a anglickej klasike.

Savinelli One Starter Kit 321 (73,20€) je fajkárska súprava, ktorá príjemne vtiahne do tajomného sveta tabaku nielen nováčika, ale poteší kvalitou svojho spracovania a továrenskou zručnosťou i skúseného, dlhoročného fajkára. Ide o model, ktorý má mocný dizajnový charakter, ale aj dôsledne vyladenú funkčnosť pre skutočný pôžitok. Určite ju môžeme odporúčať.

Written By
More from Milan Gigel
Oddajte sa pohode pri filtrovanej káve
Vôňa čerstvo zomletej kávy, nespútaná pena ktorá znásobuje jej arómu a povzbudzujúci,...
Read More

Pridaj komentár