Dokonalá grilovačka? Dodržte tieto pravidlá!

weber gril bbq

Je to kulinárske dobrodružstvo, pri ktorom sa znásobujú chute a vône surovín. Rozpálite rošt, poukladáte na neho všetko čo máte a v priebehu minút sa môže hostina začať. V rodinnom kruhu, po boku priateľov, alebo len tak z hladu, pre seba samého.

Ak má však všetko prebehnúť podľa plánov a očakávaní, mali by ste si dať pozor na detaily. Aj malá chyba môže spustiť lavínu mrzutostí. Držte sa pravidiel, ktoré vás udržia v dobrej nálade a spravia grilovačku pohodovým zážitkom.

1. Na izbovú teplotu

Všetky suroviny povyťahujte z chladničky a špajze skôr, ako sa čo i len pozriete na gril. Je dôležité, aby sa stihli zohriať na izbovú teplotu. Nebojte sa toho, že sa v horúčave mäso pokazí. A nebojte sa ani toho, že zelenina zvädne. Hodina oddychu im neublíži.

Izbová teplota zaistí, že sa každý kúsok bude v plnej hrúbke prepekať rovnomerným tempom. Šťava zostane dnu, štruktúra bude jednotná vo vnútri i na povrchu. Niet horšej chyby ako ísť z chladničky priamo na rošt.

2. Skontrolujte palivo

Je naozaj vo fľaši dostatok plynu pre celé grilovanie a sú v záhradnom pavilóne v novom vrecúšku naozaj brikety a nie uhlie? Vždy majte prehľad o palive, aby ste uprostred grilovačky nemuseli improvizovať dopekaním v rúre.

Za plyn náhradu nenájdete, uhlie možno briketami nahradíte. Nie však naopak. V núdzi si nepomôžete ani drevom, hoci ho máte na zimu pripravené celé hromady. Iba ak by ste na problém prišli včas a namiesto grilu rozpálili ohnisko.

3. Vypečte ich na maximum

Nie mäso a zeleninu, ale rošty na ktorých ich budete opekať. Plný výkon ohrevu a rozpálené rošty – to nie je iba hygienický úkon, pri ktorom spaľujete starý tuk, zabíjate v ňom namnožené baktérie a chystáte sterilnú plochu na grilovanie.

Dokonale rozpálená liatina a oceľ sa nelepia na mäso, ani na bielkovinovú šťavu. Dotyková plocha sa v zlomku sekundy zatiahne, skôr ako sa stihne vytvoriť lepivý spoj. Platí to aj na ryby, a mäsá nakladané v cukrovej marináde.

4. Nastavte správnu teplotu

Každý dobrý gril má na poklope teplomer a k nemu výbavu pre nastavenie teploty. Na plyne a elektrine upravíte výkon ohrevu, na uhlí a briketách zasa prietok vzduchu, aby ste utlmili žiaru uhlíkov. A to tak, že bude na dlhý čas stabilná.

S výnimkou vyzretých, hovädzích steakov platí pravidlo, že nižšia teplota je pre grilovanie vhodnejšia ako privysoká. Je to ako v rúre – 120, 160 či 180 °C je naozaj dosť. Nechcete jesť uhlíky ale špeciality z grilu.

5. Zvoľte správnu techniku

Tenkým plátkom mäsa, rybe v alobale a krídelkám svedčí priama žiara ohniska, hydine v celku a rolovanému mäsu zasa horúci vzduch, ktorý je uzavretý pod poklopom ohniska. Gril musíte na takúto situáciu vopred pripraviť.

Je nudné ešte i dnes písať o priamom a nepriamom grilovaní, keď s tým všetci majú už dostatok skúseností. Držte sa intuície, držte sa spomienok na minulé grilovačky. Tie vám prezradia najviac.

6. Sledujte teplotu vo vnútri

Prečo pečie sused šťavnatejšie hamburgery a prečo vám v bistre na terase vždy prinesú cigánsku pečienku, ktorá sa rozplýva na jazyku? Najčastejšou chybou je pri domácich grilovačkách prepekanie. Veci sú na grile dlhšie ako sa im patrí.

Spravte tento rok so všetkým poriadok a zaobstarajte si konečne teplotnú sondu. Tá sa vám ozve vždy vo chvíli, keď sú burgery, steaky, mäsové rolky či sekané hotové. V čase, kým ešte majú dostatok svojej šťavy a jemnú štruktúru.

7. Servírujte až po chvíli

Hoci sa spoza grilového roštu zdá, že tento spôsob varenia je svojim spôsobom šprintom, nedovoľte aby sa v rovnakom tempe niesla celá grilovačka. Grilovaná zelenina potrebuje čas aby sa naparila a uvädla. Mäso sa pre zmenu musí uvoľniť z grilovacieho kŕča.

Ukladajte všetko bokom, nechajte pod hliníkovou fóliou oddýchnuť desať minút a až potom noste na stoly. Uvidíte, že všetko bude chutiť lepšie, pretože chute a arómy sa naplno rozvinú. A pravdou je i to, že chladnejšie sústo zo seba vždy vydá viac chuti ako horúce.

8. Nezabudnite na drinky

Čo by to bolo za grilovačku, ktorá by sa uskutočnila bez osviežujúcich drinkov? Perlivé bublinky, cinkanie ľadových kociek a povzbudzujúce účinky kávy a destilátov. To všetko zohráva úlohu nielen pri povzbudzovaní do jedla, ale aj pri osviežení z horúčavy.

Naučte sa, že šejker v rukách grilmajstra nie je kuriozitou na vtipkovanie. Prichystajte si svoju barmanskú výbavu a hor sa do miešania kokteilov, nápojov a drinkov. Uvidíte, že to stojí za to.

Written By
More from Milan Gigel
Kráľovská kuracia terina s olivami – dobrota pre každý deň
Je to úžasná premena, pri ktorej sa torzá dobre chovaných kurčiat zmenia...
Read More

Pridaj komentár