plesnivy syr salama hrozno

Ťažký vzduch, tmavé vlhké pivnice a drevené regály, ktoré majú za sebou i storočie služby. Takéto miesta sú priam rajom pre plesne, ktoré sa chytajú všetkého na čo dosiahnu. Ťažko uveriť, že by mohlo ísť o gurmánsky raj, ktorého klenoty vyhľadávajú nadšenci zo všetkých kútov sveta.

A predsa je to tak. Kým niektoré plesne spôsobujú skazu potravín, iné dokážu uskutočniť ich premenu na mimoriadne delikatesy. Najprv sa objavia ako jemný výkvet páperia, neskôr pokryjú celý povrch potravín a čím hlbšie ich podhubie prenikne dnu, tým viac sa rozvíjajú nové chute, farby a arómy. Videli ste už biely povlak na klobáse? Tam sa to všetko začína.

Zriedkavá epidémia

Je to hra prírody, ktorá rozpútala rozmarnú hru premien. Bez plánov, vysvetlenia a jasných zámerov mení nečakane syry a sušené mäsá, k novej, gurmánskej podobe – chutnejšej, trvácnejšej, zaujímavejšej. Neprekvapí, že človek sa chytil príležitosti, aby tento zázrak napodobil.

Čo môže byť zaujímavé na plesnivom syre, saláme alebo klobáse? Sú to vône a chuťové odtienky, ktoré nemožno dosiahnuť žiadnou inou koreninou, prísadou ba ani spôsobom spracovania. Musíte byť však obdarení k tomu, aby vám zachutili.

Nie všetky sú rovnaké

Ak vezmete tri salámy s bielou plesňou, i laik príde na to ako veľmi sa odlišujú. Jedna vonia lesnými hubami, z druhej cítiť mokrú zeminu lesa, tretia sa zasa svojim plytkým pachom podobá na vínnu pivnicu. Niektoré sú prašné, iné akoby mali na sebe gumový povlak.

Veľmi podobné je to so syrmi. Tentokrát však už hrajú rôznymi farbami a aj ich povrch môže byť lepkavý. Biela, modrá, oranžová? Nech má pleseň akúkoľvek farbu, vždy za sebou zanecháva intenzívnu chuťovú stopu a prenikavú arómu. Niekedy takú, že budí pozornosť.

My gurmáni hovoríme o zemitosti, hubových tónoch či jemnej horkosti a vždy máme v zálohe triky, ako tento pôžitok posilniť. Orechy a hrozno sú klasikou, ktorá funguje dokonale. Spájajú chute a arómy, zjemňujú nové tóny.

Rozdielne pocity

Sú však ľudia, ktorí ich neznesú. Prepadne ich zápach čpavku a na jazyku sa rozľahne neprijateľná horkosť. Je to výstražný systém, ktorý hovorí že niečo nemusí byť v úplnom poriadku. Tentokrát však bez príčiny nadmieru zosilnený. Je to naozaj tak?

Vyskúšať si ho môžete aj vy. Pridajte ku gurmánskej plesni jahody alebo čerstvé ovocie s kyselinkami a razom pocítite čosi podobné. Z očakávaného zážitku sa stane nepríjemná, horká, zapáchajúca skúsenosť. Zmysly vravia – nie!

Ak patríte k tým, čo si dokážu vychutnávať gurmánske vábenie plesní, mali by ste sa tejto príležitosti chopiť. Máte od prírody dar, ktorý do vienka nedostal každý. Tak čo to bude Brie? Uherák? Pivný syr?

Written By
More from Milan Gigel
Dokonalý steak? Dokážete to!
Je to jeden z najväčších pôžitkov grilovačky vo dvore. Uložíte na rozpálený rošt...
Read More

Pridaj komentár