Päť letných drinkov, ktoré pripravíte bez šejkra

Priezračné kocky ľadu, šteklenie bubliniek na jazyku a k tomu rozmarná plejáda sladkých, korenistých a horkastých, botanických chutí. Ak príde na letné osvieženie, v čase voľna majú orosené, miešané nápoje zelenú. Povzbudia chuť, rozjaria náladu a odoženú únavu spôsobenú horúčavou a sparou.

Čo by ste si mali namiešať, aby ste nemuseli siahnuť na šejker a ďalšiu barmanskú výbavu? Pripravili sme pre vás päticu osviežujúcich drinkov, ktoré vás bude baviť popíjať vo chvíľach, keď na šport nie je pomyslenie.

Tatratea 57% & Lemonade

Tatratea 57% & Lemonade

Naplníte vysoký pohár ľadovými kockami, vlejete na ne 50 mililitrov Tatratea 57%, pridáte 25 mililitrov citrónového sirupu a zalejete 150 mililitrami vychladenej sódy. Uhorka, jahoda a mäta vyčaria zdobenie, na vás zostane už iba dôsledné premiešanie lyžicou pred servírovaním.

Tak ako tento drink zaujme na pohľad, získa si vás aj chuťovým pôžitkom. Zasuniete slamku pomedzi ľadové kocky, ozve sa cinkanie a pri prvom dúšku pocítite príjemné, ovocné tóny. Jemne perlivá limonáda šteklí na jazyku, mocný likér rozkvitá chuťami šípok, rakytníku a pol tuctu atraktívnych, ovocných odtienkov.

Nie, neklamú vás zmysly ak zacítite botanickú horkosť. A nebuďte prekvapení ani vtedy, ak zacítite chuť uhorky. Cítite, ako vám tento drink zahrieva hrdlo, súčasne však príjemne chladí a osviežuje jazyk. Presedieť pri ňom môžete i pol hodinu. S postupným zohrievaním je jemnejší a jemnejší, stále však rovnako svieži.

The GTL & Amelanchier

The GTL & Amelanchier

Vychladíte pohár ľadom, vlejete do neho 50 mililitrov ginu, pridáte troška grenadínového sirupu a šťavu zo štvrtky limety. Hoci to znie až príliš jednoducho, verte tomu že pod vašimi rukami vzniká drink, ktorý ožije vo chvíli, keď do neho vlejete 150 mililitrov toniku a pridáte za malú hrsť zrelých plodov muchovníka.

Tento kokteil je veľmi pôsobivý na pohľad a chuťovo plný na jazyku. Nevyvalia sa na vás mrazivé pocity, ale osviežujúca chuť bylín, cez ktorú pod chvíľou prerážajú mocné ovocné tóny. Drobné ovocie nie je dnu nasypané náhodou.

Rozhryznite bobuľku muchovníka, popremieľajte ho v ústach a ochutnajte ďalší dúšok. Razom ste presvedčení o tom, že sa všetko zmenilo. V perlení cítite čierne hrozno, gin s tonikom akoby sa utiahli do úzadia. Avšak iba na chvíľočku, kým sa ovocie z jazyka neomyje. Je zábavné meniť chute znova a znova, pri tomto nápoji sa prebavíte v príjemnom pôžitku i štvrť hodiny.

Good Ol’ Whisky Ginger

Good Ol' Whisky Ginger

Naplníte pohár ľadom, vlejete do neho 25 mililitrov škótskej whiskey, pridáte 100 mililitrov jemného zázvorového piva, doladíte 10 mililitrami citrónovej šťavy a ste hotoví. Zaváňa vám z toho atmosféra pánskych klubov? Nie nemýlite sa.

Nemusíte patriť k milovníkom whiskey, aby ste si tento drink naplno vychutnali. Chuťové sólo hrá i napriek najmenšiemu množstvu citrus, cez neho vykvitá typická, mimoriadne jemná chuť whiskey. Pridajte k tomu zázvorové, nie príliš korenisté telo a ste v obraze.

Tento klubový drink si môžete dávať jeden za druhým bez obáv z toho, že vás unaví. Výborne sa pije a nie je v ňom priveľa alkoholu. Ak máte problém s dostupnosťou jemnejšieho zázvorového piva, neváhajte pri ostrejšom nahradiť tretinu jeho objemu sódou.

Tatratea 37% Royale

Tatratea 37% Royale

Máte chuť na skutočne výnimočnú hru chutí? Potom vlejte do výdatne vychladeného pohára 25 mililitrov likéru Tatratea 37% a pridajte k nemu 75 mililitrov prosecca. Dozdobte jahodou a rozmarné, oddychové vychutnávanie sa môže začať.

Najprv upúta na pohľad, potom si vás nadobro podrobí chuťou pri prvom dúšku. Darmo v ňom hľadáte ovocie, ktorému by ste pripísali chuťové tóny. Darmo sa necháte klamať jahodou, ktorá visí na rímse. Ibištekový likér s červeným čajom rozkvitol v tónoch fíg, sladkého hrozna a koňakových odtieňov, ktoré sa rozplývajú v jemne perlivom prossecu.

Zrazu, akoby ste sa ocitli na révových stráňach, uprostred vinohradov, na ktoré svieti hrejivé, jarné slnko. Napĺňa vás pokoj, opájate sa v osviežujúcom, harmonickom chlade zohratých chutí. Márne by ste hľadali tak jednoduchú zostavu, ktorá zahrá širokú škálu chutí.

Amudsen Mule

Amudsen Mule

Naplníte vysoký pohár ľadom, vlejete do neho 50 mililitrov jemnej vodky, pridáte 100 mililitrov zázvorového piva a štvrtku limety. Bez toho, aby nápoj zahral farbami a arómami, predsa len vábi kvapkami stekajúcej rosy, aby ste sa ním schladili.

V tomto drinku nehľadajte žiadnu komplexnosť chutí. Stvorený je v plnej nahote – chladný, korenistý s tónmi jemného liehu, ktoré pod chvíľou opantajú vaše zmysly. Čím viac ľadových kociek hrká v pohári, čím väčšmi dokážete zachytiť svieže tóny limety, tým viac sa bránite pred uniformitou, ktorá sa drží od prvého dúška po posledný.

Korenistý zázvor ihlí na jazyku, šteklí v hrdle a zbystruje jemnocit pre ochutnávanie vodky. Nápoj  je mocný, rýchlo osviežujúci, čím skôr ho splavíte do útrob, tým lepšie si ho vychutnáte. Berte ho ako šprint, nie ako maratónové posedenie pri jednom pohári.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Na orezanie cigary postačí vreckový nôž

Stáva sa iba zriedkavo, že výrobca pripraví cigaru tak, aby ju bolo...
Čítajte viac...

Pridaj komentár