Začína to nevinne. Kúpite v supermarkete veľký ananás, necháte ho dozrieť na kuchynskej linke a keď príde jeho deň, očistíte ho, nakrájate na kocky a vopcháte do výkonného mixéra. Pod chvíľou máte džús, aký v obchode nekúpite. Stačí ho iba výdatne schladiť.
Ak príde na kokteilové osvieženie, drinky z ananásu a rumu majú čosi do seba. Chladia na jazyku, mätú vaše zmysly a keď príde na pocity, zdá sa vám akoby ste cestovali do ďalekého Karibiku. Na rýchlej lodi, vo vánku chladivého, osviežujúceho vetra.
Aké kokteily si viete doma namiešať z ananásovej šťavy? Máme pre vás päticu zaujímavých tipov.
1. Bahama Mama

Bostonský šejker naplníte výdatne ľadom, vlejete do neho 50 mililitrov tmavého rumu, pridáte 25 mililitrov kokosového sirupu, 20 mililitrov studeného espressa, 15 mililitrov limetovej šťavy a celé to utopíte v 120 mililitroch ananásového džúsu.
Pretrepete v šejkri, precedíte cez barmanské sitko do tiki pohára a pridáte zopár čerstvých kociek ľadu na udržanie sviežosti. Dozdobíte jahodou a dobrodružstvo sa môže začať.
Ako chutí Bahama Mama? Ak slamku prepichnete cez hustú, krémovú penu a nasajete plný dúšok, okamžite pocítite explóziu ovocnej chuti. Ananás, kokos a citrón vytvorili harmóniu, v ktorej sa rumové tóny dokonale ukryli.
Cítite sa sviežo, nápoj príjemne chladí ústa i hrdlo, všetko je hladké ako zmrzlinový krém. A predsa je tu jedno prekvapenie, ktoré sa objavuje v každej pauze. Je to zemitá chuť espressa, ktoré nezostane neodhalené. A kde je ten výborný rum z Barbadosu, ktorý sme dali do tohto kokteilu? Rozvinul ovocné chute a pomáha im vyniknúť v chladnom nápoji plnou silou.
2. Tatratea 47% Harbour

Žiadny šejker, len starý dobrý pohár na whiskey a vrstvenie surovín jednu na druhú. Do pohára naložíte ľad, zalejete ho 50 mililitrami jemnej vodky, pridáte 25 mililitrov Tatratea 47% a 120 mililitrov ananásového džúsu. Po krátkom nastrojení ananásovým trojuholníkom sa môžete pustiť do ochutnávania.
Tento miešaný nápoj je svieži na pohľad, svieži na jazyku. Ak ste zatiaľ nemiešali žiadne kokteily z Tatratea, tento si musíte zaručene pripraviť. Intenzívna chuť kvetov, akoby vás vtiahla do včelieho úľa, kde vás častuje všetkými vôňami peľu a horkastými tónmi bylín.
Drink je mocný, i napriek silnému chladeniu stúpa do hlavy, ananás rozvinul silnú, takmer bylinnú sladkosť. Po celú dobu máte pocit, akoby vás predsa len ktosi klamal medovinou, ktorá vznikla v súzvuku a harmónii vodky, likéru a džúsu. A ako dosiahnuť najlepšiu chuť? Pripravte si džús priamo z kociek ovocia v mixéri, vyhnite sa koncentrátom z obchodu.
3. Yaha Hule Hickey Dula

Potrebujete jednu porciu, dve alebo tri? Tento kokteil sa pripravuje v pomere 1:1:1, takže naozaj nemáte čo pokaziť. Do šejkra nasypete ľad, prilejete k nemu po 50 mililitrov tmavého rumu, suchého vermutu a ananásového džúsu. Všetko zosobášite intenzívnym pretriasaním a vycedíte do martini pohára.
Ak sa počítate k milovníkom vermutu, tento kokteil vás príjemne prekvapí. Pod hustou, takmer večnou penou vás čaká horkasté osvieženie, v ktorom sa každým novým dúškom objavujú nové chuťové odtienky.
Vykúpete jazyk vo vermute, chuťovými bunkami zachytíte tóny Karibiku a keď za spleťou komplexných chutí začnete pátrať po zvyšku príbehu, podarí sa vám identifikovať aj cudzokrajné ovocné tóny. Nie je isté či je to ananás, mango alebo iný plod džunglí, jeho chuť však robí nápoj uhladeným, jemným a príjemným.
4. Honolulu Mint

Šejker naplníte do polovice ľadom, pridáte 50 mililitrov ginu, 25 mililitrov pomarančovej šťavy, 25 mililitrov ananásového džúsu a jeden strek dobrého bitteru. Premiešate do peny a nalievate do kokteilového pohára, ktorého rímsu ste vopred potreli limetkou a namočili do cukru.
I napriek širokej škále použitých surovín má tento kokteil chuť, ktorá sa nerozvíja do extrémnych šírok. Cez jemný chlad mäty pocítite osviežujúce, jemne horkasté tóny drinku, ktoré doznievajú v jemnej, ovocnej sladkosti.
Predsa len sa môžete tešiť na chuťový kontrast, ktorý pri servírovaní stavia tento drink do úplne nového svetla. Keď jazyk zasiahne krusta limety a cukru, na navnadených chuťových bunkách priam exploduje chuťový profil Honolulu. Otáčate pohárom, upíjate znova a znova, až kým si nepoviete: je to naozaj zaujímavé, dám si ešte jeden.
5. Tatratea 27% Jungle Bird

Bostonský šejker naplníte ľadom, vlejete do neho 50 mililitrov tmavého rumu, 80 mililitrov ananásového džúsu, 25 mililitrov Tatratea 27% a chute zladíte 10 mililitrami citrónového sirupu. Všetko premiešate, prelejete cez sitko do whiskey pohára a dnu vhodíte malú kytičku mäty.
Stačí jeden dúšok a mysľou letíte do tropických krajov. Spočiatku máte čo robiť, aby ste sa zorientovali v súzvuku sladkých, zaguľatených chutí. Ak však cez hustú, krémovú penu ochutnávate ďalšie skúmavé dúšky, razom sa všetko začína rozmotávať.
Ananás sa prejaví v celej svoje nahote, rum začne rozťahovať svoje Karibské chápadlá a ak príde na ďalšie ovociny, acai, arónia a citrón vám budú naďalej motať hlavu svojou nejasnou podobou. Ide o príjemne chladný nápoj, ktorý rozihrá vaše zmysly. Svet okolo vás je zrazu jasnejší, zaujímavejší, únava z horúčavy uniká preč.