Šesť vecí, ktoré ste o rume možno nevedeli

Bol veselou kratochvíľou pre otrokov vypálenou z odpadu, pomáhal na lodiach udržať hygienu, zdravie a morálku, stal sa ikonou Karibiku a destilátom, ktorý si dnes môžete vychutnať v najvyššej kvalite s jedinečnou chuťou a arómou v bare, pri cigare alebo v pohodlí terasy.

Rum však nie je iba destilát z cukrovej trstiny, ktorý zreje v dubových súdkoch, aby získal svoju farbu, jemnosť a chuť. Výrobcovia sa držia zaužívaných štandardov, vďaka ktorým sa dostáva na stoly rumový pôžitok v podobe v akej ho poznáme. A k príde na drinky s rumom, zvyknúť o rume viac utajiť ako prezradiť.

1. Pridaný cukor formuje chuť

Ak ste boli doposiaľ presvedčení o tom, že sladké tóny rumu sú pozostatkom melasy alebo cukrovej trstiny z ktorej sa vyrába, bol to len váš vnútorný hlas, ktorý sa vás pokúsil oklamať. Aj keby kvasinky za svojou prácou zanechali zvyškový cukor, cez destilačný proces by sa do rumu nedostal.

Pravdou je, že pridávanie cukru do rumu je štandardnou praktikou pri formovaní jeho chuti. Diplomático Reserva Exclusiva 12 Años ho môže obsahovať v množstve až 41 gramov na liter, Zacapa XO približne 26 gramov na liter, v Havana Clube Añejo 3 años by ste nenašli viac ako 3 gramy na liter.

Vyhnite sa falošnému pocitu, že sladká chuť vzniká dlhodobým zrením a že najkvalitnejší rum je ten, čo chutí najsladšie. Ľahko by sa mohlo stať, že v tomto pestrom svete skĺznete k rumovým likérom.

2. Farbu možno ladiť karamelom

Každý rum má svoju charakteristický vôňu, chuť ale aj farbu. Všetky tri vnemy sa rovnakým spôsobom podieľajú na formovaní pôžitku. Inak vnímate rum ktorý má zlatisté tóny, inak nazeráte na ten, čo je tmavý ako anglický raňajkový čaj.

Hoci rum svoju farbu preberá pri zrení z drevených sudov, ktorých vnútorný povrch je pokrytý tenšou či hrubšou vrstvou dreveného uhlia z vypaľovania, nie je to konečné štádium pri formovaní jeho osobnosti.

Niektoré rumy sú rovnako ako iné potravinárske výrobky prifarbované karamelom, ktorého druh a množstvo určujú výsledný odtieň. Všetci chceme, aby rum rovnakej značky, rovnakej kvality a veku vyzeral vo fľaši vždy rovnako.

Farebné variácie, ktoré pri dozrievaní bežne vznikajú by boli podozrivé. Takže ak si nabudúce nalejete do pohára Old Pascas, pokochajte sa farbou jeho karamelu.

3. Biely rum mohol byť pôvodne zlatý

Určite ste si už všimli, že biele kubánske rumy Havana Club či Rumbero nie sú číre, ale majú typický, žltkastý nádych. Vznikol pri ich krátkom dozrievaní v sudoch, kde sa zjemňovala pred balením do fliaš ich chuť.

Hoci sa bielym rumom zvyčajne nepočítajú roky ich zrenia, niektoré ich súčasti môžu mať pri zlievaní i päť rokov takéhoto odpočinku. Aby farba nebola podozrivá, premenlivá a svojim spôsobom možno i odpudivá, viaceré firmy používajú filtráciu pre jej odstránenie.

Je to ako keď cez cestovateľský filter na vodu prelejete malinovku – chuť zostane, avšak farba sa vytratí. Ak si budete v najbližšej dobe miešať drink z bieleho rumu Bacardi, vedzte že má za sebou práve takúto prípravu.

4. Chute sa do rumov pridávajú

S rumom je to podobné ako s dobrým ginom. Ak viete pozdvihnúť jeho prednosti bylinami, koreninami alebo ovocím môžete tak spraviť bez toho, aby ste sa dostali za hranice sveta rumov.

Korenený rum tvorí samostatnú kategóriu, ktorá má dlhovekú históriu. Pomyslite na horkú Angosturu pre ochucovanie kokteilov, rozviňte jej chuť tak aby bola pôsobivá sama o sebe a máte celý rad rumov, ktoré tvoria túto kategóriu. Ochutnajte Kraken Black Spiced rum a viete o čom je reč.

Rumy niekedy podstupujú aj infúziu, napríklad kakaovými bôbmi. Tie do neho odovzdajú svoju čokoládovú chuť, ktorá sa mimoriadne ľahko sobáši s karibskými, rumovými tónmi. Vznikajú tak rumy výnimočných chuťových vlastnosti.

5. Sila alkoholu nie je jednotne určená

Nie, rum nie je iba silnou pálenkou pre mocných chlapov, pirátov a námorníkov. Aký minimálny podiel alkoholu má obsahovať určuje iba legislatíva krajín.

Kým na Barbadose môže byť rumom i Malibu s 21-percentným podielom alkoholu, za štandard sa považuje rozpätie od 35 percent po 40. Hoci tento základný rozptyl vyzerá nevinne, pravdou je že každé percento alkoholu nadol spôsobuje, že chuť je jemnejšia. Ak sa výrobcovia uchyľujú k spodnej hranici, nemusí to znamenať že chcú šetriť.

Mocné, overproof rumy však dosahujú i 80-percentný podiel alkoholu. Pôvod majú v dávnych, námorníckych časoch, kde sa pri dlhých cestách cez dubové sudy alkohol v teplej klíme odparoval tak mocne, že slabšie rumy nemalo význam voziť pre posádku ani pre obchod.

6. Rum sobášený s iným destilátom

Čo sa vám vyjaví pri pomyslení na Captain Morgen Original Spiced Gold? Ak je to ikonický kapitán s nohou na súdku rumu, mali by ste vedieť, že tentokrát je to trošku inak.

Chýbajúce slovko rum v názve okamžite napovie, že ide rumový destilát, ktorý bol sobášený s inou liehovinou. Pre dosiahnutie jemnosti, atraktívnej chuti a zaujímavej ceny.

Nie je na tom nič zlé, ak výrobcovia na fľašiach prezradia svoju receptúru. A práve tak je tomu aj v tomto prípade.

Written By
More from Milan Gigel
Ako vychutnávať vôňu spiritov naplno?
Na pohľad je to jednoduchá vec. Priblížite nos k ústiu pohárika, nasajete do...
Read More

Pridaj komentár