Slovenský Gin Gin vás opantá hravou, nápaditou chuťou

slovenský gin gin

Keď lekárnik Franciscus Sylvius v roku 1650 sobášil obilný destilát s borievkovým olejom, netušil, že namiesto lacného lieku na obličky vytvorí základ pre nový pilier destilátov. Jemný lieh s vyzývavou arómou borievok zaujal natoľko, že gin sa z Holandska rýchlo udomácnil na Anglických ostrovoch.

Práve tam vďaka bylinám, prísadám z kolónií a novátorskému spôsobu spracovania získal podobu, ktorá sa rozletela do celého sveta. Destilát s éterickou arómou borievok, spoza ktorých vyskakujú komplexné bylinné tóny. Destilát, ktorý si dlho zachovával svoju prísnu uniformitu však v poslednom desaťročí zažíva boom receptúr a chutí.

Malé, remeselné paliarne a destilérky rozvíjajú jeho potenciál. Vravia – preč s jednotvárnosťou, preč s predvídavými tónmi. Gin zažíva chuťovú renesanciu, úzko spätú s krajmi, v ktorých sa vyrába. Inak tomu nie je ani na Slovensku.

Gin Gin – prvý slovenský

Pozriete na jeho kobaltovú, lekárnickú fľašu, zrakom prebehnete strieborno-zlatú potlač vinety a razom viete, že máte pred sebou čosi výnimočné. Destilát s charakterom, ktorý sa snaží upútať pozornosť za každú cenu.

Borievkový veniec sa pýchou páva prepletá nápisom Gin Gin, ktorý v podvedomí rozihráva zvukovú kulisu cinkania pohárikov pri prípitku. Ikony bylín vás ťahajú do sveta elixírov a alchýmie, všetko pôsobí ako moderná variácia na nostalgiu viktoriánskej epochy.

Vraví sa, že v dizajne prvého slovenského ginu sa ukrýva remeselná zručnosť modrotlače. My však vidíme čosi viac. Odvahu a úspešné plody trpezlivej, remeselnej práce. Cink-cink – ide sa ochutnávať.

Vôňa, ktorá vám zamotá hlavu

Ak čisté tóny borievky patria v našom kraji borovičke, gin musí mať úplne odlišný prejav. Myslíme si, že práve takáto myšlienka prebehla hlavami majstrov, čo stáli za zrodom novej receptúry.

Odlejete z fľašky do pohára, rozkrútite priehľadný mok v sklenej čaši tulipánu a razom sa to všetko tlačí do nosa. Ovanie vás jemný éter borievok, ktorý sa v zlomku sekundy poddá mäkkým ovocným tónom. V tejto dokonalej, nerozlučnej harmónii akoby splynuli s prchavým, obilným destilátom, aby udržali svoje tajomstvo.

Vôňa je jedinečná, nezameniteľná, na prvé zoznámenie utkvie hlboko v pamäti. Je však zároveň i plná otázok. Kde sa berie ten jej hrejivý, ovocný tón, ktorý raz pripomína horúcu letnú lúku, inokedy zasa atmosféru pri vyberaní plástov z úľov? Všetko sa poddá až pri ochutnávke.

Chute, ktoré kvitnú na jazyku

Je mocný a mimoriadne odvážny. I keď je Gin Gin (43.2%) vopred vychladený, jeho chuť príjemne rozkvitá na jazyku. Z jemného, rozplývavého liehu sa vinú výrazné tóny borievky, ktoré sa ako pavučina tiahnu do rôznych bylinných zákutí.

Jemná, bylinná horkosť bráni tomu, aby ste rozvinuli tajomstvo kvetov. Čím väčšmi sa snažíte a čím viac sa gin zohrieva v pohári, tým viac sa objavujú ovocné tóny, ktoré priam vybičujú chuťový pôžitok na maximum.

Nie sú to citrusy ako je zvykom, je to dych hrejivej, ovocnej pálenky, ako ju poznáme v našom kraji. Dlho trvá kým s pomôckou na fľaši odhalíte dulu, dlho trvá kým rozmotáte jemnú a komplexnú chuť lipy, bazy a materinej dúšky.

Pod chvíľou sa vám zdá, že ich už máte a v zápätí sa zasa strácajú a ženú vás v hrejivom pocite do labyrintu chutí. Pridajte k tomu jemný stimul horkosti a padáte do víru pôžitku. Tento gin rozhodne nie je jednotvárny. Ak k nemu sadáte znova a znova, vždy pociťujete jeho široký chuťový profil troška odlišným spôsobom.

Páči sa nám jeho svieža ľahkosť, obľúbili sme si jeho bylinný profil, opantal nás súzvuk chutí, ktoré vynikajú v Gin Gine aj bez chladenia. Stojí za to nielen ochutnať ho, ale aj držať ho vo svojom pôžitkárskom, domácom bare.

Pálenica vo Vtáčom údolí

Za týmto výborným ginom stojí Pálenica vo Vtáčom údolí, ktorá sa od roku 2010 venuje výrobe kvalitných, ovocných destilátov. Zo zrelého ovocia z miestnych zdrojov, precíznymi postupmi, ktoré sa snažia nakvapkať do fliaš to najlepšie.

Gin Gin (43.2%) je po borovičkovom destiláte druhým významným, bylinným počinom tejto pálenice a my by sme boli určite radi, aby nebol posledným. Radi by sme ochutnali ďalšie bylinné variácie vo forme ginu, ale i absinthu. Zručnosti a talent, ktoré sa podpísali na prvom slovenskom gine by nemali zostať bez ďalšieho rozvoja.

Pred nami zostáva ďalšie pôžitkárske ochutnávanie a miešanie nápojov, v ktorých Gin Gin vyjaví ďalšie svoje prednosti. Čo poviete na bazový sirup, či dúškový čaj s medom ako základ pre nové, doposiaľ neobjavené kokteily? Určite sa nimi v našom magazíne pochválime.

Written By
More from Milan Gigel
Bandita Black 50% – pôžitok pre všetky zmysly
Je to dobrodružná výprava do histórie, ktorá sľubuje atraktívny zážitok. Otvoríte fľašku...
Read More

Pridaj komentár