Klarstein Kristall TK49 – výrobník ľadu nielen pre kokteily

výrobník ľadu klarstein kristall šejker ananás

Je to dokonalé osvieženie, ktoré môžete pokoriť iba skokom do studenej vody. Vezmete zopár kociek ľadu, vhodíte ich do miešaného drinku a po niekoľkých dúškoch máte pocit, že ste zvíťazili nad horúčavou. Znova a znova, bez toho aby vás to čochvíľa zunovalo.

Ak príde na ľadové kocky, sú aj šikovnejší pomocníci pre ich prípravu ako mraznička. Ak vás už nebaví plniť vrecká, formičky a dózy vodou, skúste to s výborníkom ľadu. Aký je Kristall od firmy Klarstein? Zoznamujeme sa s ním v tienistom pohodlí redakčnej terasy.

Stroj, ktorý žiada svoje miesto

Zásobník na vodu, zásuvka na ľad, kompresor s tepelným výmenníkom a ventilátory – hoci sú vmontované v kompaktnom, plastovom tele, predsa len žiadajú priestor. Výrobník ľadu nie je príručným drobčekom, ktorý si len tak položíte na roh stola ku kartám. Je ako malá chladnička.

Žiada stolček či policu v záhradnom pavilóne alebo tienisté, kryté miesto na terase, kde zo seba vydá všetok svoj výkon. Dotiahnite mu elektrickú zásuvku, venujte mu miesto ktoré nie je priveľmi horúce a výroba ľadu sa môže začať. Naplníte ho vodou, ťuknete na gombičku a zázrak sa začína.

Mrznúci vodopád

Aby bolo chladenie čo najrýchlejšie, výrobník ľadu nepracuje s celou zásobou vody. Z 2.4 litrovej nádržky si odčerpá jednu pracovnú dávku, ktorú svižným tempom chladí a premieňa na ľadové kocky.

Malé čerpadlo vypúšťa vodu cez malé trysky nad chladenou, kovovou mrežou, cez ktorú ako vodopád steká nadol, aby sa vzápätí vrátila späť a podujala túto cestu znova a znova.

Spočiatku máte pocit, že sa vôbec nič nedeje. Postupne však vidíte, ako sa v kovovej mreži ukladá vrstvička ľadu, ktorá naberá na objeme. Povlak hrubne, priestor v mreži sa vypĺňa, až kým sa automat nerozhodne uvoľniť ho.

Spustí ohrev mriežky a ľad v podobe tabuľky čokolády padá dole do zásobníka. Čerpadlo nasaje novú dávku a pokračuje znova a znova.

Dostatok ľadu na malú párty

Po zapnutí stroja trvá 26 minút, kým sa do zásobníka zosype prvá dávka ľadu. Váži približne 230 gramov a vyrobíte z nej na barmanskej podložke 24 ľadových kociek. Ak viete, že každá z nich sa premení v nápoji na 9 mililitrov vody, viete ho dávkovať tak, aby ste nič nepreriedili.

Každá ďalšia dávka už z vychladeného stroja vypadáva rýchlejším tempom. Cyklus sa skráti na 21 minút a vždy dostanete rovnakú dávku ľadu. Avšak iba dovtedy, kým ho stihnete odoberať. Ak sa zásuvka naplní ľadom, chladenie sa pozastaví.

Zvyčajne sme v zásuvke narátali 4 kompletné dávky, čo je dostatočná zásoba na to, aby ste ľadom obslúžili malú, rodinnú párty. Tento stroj do nej zaručenie vnesie pohodu a príjemnú klímu i v tom najteplejšom počasí.

Skrátený cyklus

Klarstein Kristall TK49 nevie, ako vyzerajú kocky ľadu ktoré tvorí. Časovač sa zastaví po odrátaní naplánovaného počtu sekúnd a cyklus sa spúšťa znova a znova. Ak chcete vyrábať ľadovú drť alebo triešť, nemusíte čakať kým budú kocky úplné.

Skrátený cyklus ich vyrobí v rovnakej veľkosti, avšak s veľkou dutinou vo vnútri. Vďaka tomu sa ľahšie trieštia a lámu. A ak sa rozhodnete použiť ich bez ďalšieho spracovanie, svojou veľkou plochou chladia rýchlejšie. Súčasne sa však v kratšom čase rozpustia.

Páči sa nám, že výrobník ľadu pípaním vždy upozorní na situácie, ktoré žiadajú zásah človeka. Ak sa minie vody, alebo naplní zásuvka s ľadom, vždy vás zavolá.

Číre, ľadové kocky?

Nie tak úplne. Ak hľadáte optickú a geometrickú dokonalosť, zájdite tam, kde brúsia diamanty. V tomto prípade je všetko vyladené pre úžitok. Ľad je na 90 percent priezračný a bez bubliniek. Všetko vďaka tomu, že voda je v pohybe.

Kým sa ochladzuje a prúdi, neustále sa z nej uvoľňujú plyny, ktoré boli jej súčasťou vo vodovodnej sieti. Nemusíte ju pre čírenie ľadu filtrovať, prevárať alebo nechať odstáť. Priehľadné kocky ľadu vyzerajú v drinkoch naozaj výborne.

Tvar kociek je zošikmený, kónický a z jednej strany nie sú úplne vyplnené ľadom. Keďže z matrice vypadávajú spoločne, vo formy členitej tabuľky, musíte si ich podeliť sami. Buď ich nalámete ručne, alebo použijete barmanskú podložku a nôž.

Nepočítajte preto bez prípravy s lopatkou, ktorou budete naberať kocky zo zásuvky priamo do drinkov. Ľad potrebuje vašu pomoc, aby sa na drobné porcie nadelil.

Klarstein Kristall (209,90€) je spoľahlivý a šikovný výrobník ľadu, vďaka ktorému sa môžete v horúcom počasí tešiť na chladné drinky. Vyrába číre kocky ľadu v dvoch formátoch, v množstve ktoré hravo pokryje malú rodinnú párty. Uložte ho na terasu, do záhradného pavilónu alebo altánku a prežijete leto, ktoré vás neupečie do nepohody.

Written By
More from Milan Gigel
Drink na dnes: Banánové dajkiri
Aromatický rum, svieže citrusy a sladké banány. Hoci to znie ako príprava...
Read More

Pridaj komentár