Päť skvelých tipov pre dokonale grilovanú rybu

Je to tá najjemnejšia mäsová delikatesa, ktorú dokážete pripraviť na grile. Vyhliadnete si peknú sviežo vyzerajúcu rybu a jemne ju dochutíte olejom, citrusovou šťavou a čerstvými bylinkami zo záhradky, aby ste ju mohli na krátky čas zveriť do rozpáleného grilu.

V prudkej horúčosti grilu nastane úžasná premena. Súvislý kus mokrého mäsa spevnie a rozdelí sa do štruktúry, akú nenájdete nikde inde. Ľahučké, rybie mäso sa priam rozplýva na jazyku, ak ho viete pripraviť správne. Čo všetko by ste mali brať pri grilovaní na zreteľ?

1. Poznajte svoj gril

Čerstvo vylovená makrela znesie v alobale na morskom brehu aj priamu žiaru horiaceho dreva, ktoré zozbierate vyplavené na pláži. Ak však príde na domáce grilovanie rýb z obchodu, je nutné aby ste mali výkon a teplotu pod kontrolou.

Ak viete na grile s tlejúcou pahrebou nastaviť prieduchy tak, aby teplomer ukazoval stabilných 190 až 200 stupňov Celzia, môžete sa pustiť ihneď do grilovania. Dôležité je iba to, aby ste rybu vhodnou podložkou ochránili pred prebytočným teplom sálajúcim z ohniska.

Oveľa jednoduchšie je to na elektrických a plynových griloch. Tie vďaka regulácii dokážete nastaviť na pracovnú teplotu s mimoriadnou presnosťou. Otvoríte na fľaši ventil, preberiete plamene k životu a keď Weber Genesis II S-310 ukáže na teplomere dvestovku, viete že ste pripravení i bez podkladania.

2. Vyberte najlepšiu rybu

Hoci patrí v našom kraji veľká dôvera rybám z chladiacich pultov, nespravíte chybu ak sa rozhodnete pre mrazenú. Ak cez vrecúško vidíte, že je potiahnutá súvislou, priehľadnou vrstvou ľadu, môžete si byť istí že si zachovala svoju sviežosť.

Ľadová krusta nie je podvodom výrobcov, ktorí vám chcú predať vodu za cenu rybieho mäsa. Jej úlohou je chrániť rybu pred vymrazovaním vody. Len vďaka ľadu si jej mäso zachováva celú svoju šťavnatosť.

Ak však v predajnej sezóne navštívite rybárske sádky, môžete niektoré z doma chovaných rýb získať i v plnej čerstvosti. Za primeranú cenu, s mimoriadnou čerstvosťou.

3. Zabráňte prilepeniu

Iba dokonale nahriaty rošt sa na grilované suroviny nelepí. Znamená to, že hoci plynový gril rozpaľujete na 200 stupňov Celzia, robíte tak opačným postupom. Najprv ho nahrejete na 320°C a potom stlmíte ohrev až do chvíle, kým teplota neklesne.

Rozpálené rošty prebehnite nerezovou kefou a grilovačka sa môže začať. Rybu energicky položte na suchý rošt a v najbližších minútach ňou vôbec nehýbte. Na jej koži sa vypečú pruhy, ktoré sa od roštu samy oddelia.

Ak vám predsa len chýba odvaha alebo šikovnosť, siahnite po hárku alobalu, alebo si pod rybu vyskladajte lôžko z plátkov slaniny, ak vám jej chuť nebude v rybe prekážať.

4. Neprepečte ju

Ryba je k dokonalosti tepelne upravená vo chvíli, keď jej vnútorná teplota dosiahne hranicu 63 stupňov Celzia. Veľmi ľahko sa stane, že ju prepečiete a jej jemné mäso sa zmení na suchú, tuhú hmotu. Vysnívaný kulinársky pôžitok je razom preč.

Neľutujte kúpu grilovacieho teplomeru. Ak ho zasuniete pred pečením do rybích útrob, počas pečenia budete mať jasný prehľad o tom, čo sa deje vo vnútri. Oveľa šikovnejšia je však tepelná sonda. My nedáme dopustiť na Weber iGrill II.

V jedinej chvíli dokáže ustrážiť až štyri grilované porcie s tým, že na displeji mobilu vidíte čo sa deje. Každú rybu stiahnete z roštu v pravý čas, každá z nich bude dokonalá. A ak pri grilovaní na slniečku zaspíte, sonda vás prebudí v ten správny čas.

5. Pridajte dymovú arómu

Je jedna vec, ktorú by si mal vyskúšať naozaj každý milovník grilovaných rýb – grilovanie na drevenej doske. Nezáleží na tom, či je z cédru, jelše, čerešne alebo trnky. Dôležité je iba to, aby ste ju vopred na niekoľko hodín zaťaženú namáčali vo vode.

Na nej pripravovaná ryba sa v počiatočnej fáze upravuje v pare, ktorá nesie arómu dreviny. Postupným vysúšaním a praskaním dosky sa však objavuje aj dym, ktorý prepožičiava rybe typický, vidiecky ráz. Razom, akoby ste mali o jednu tajnú koreninu naviac.

Grilovacie dosky vám najlacnejšie pripravia v stolárskej dielni ktorá pracuje s masívom. Vyhnite sa ihličnanom, držte sa preč od dubu. Hrúbka postačí centimetrová. V prípade “plankovania” na grile platí pravidlo – menej znamená viac.

Written By
More from Milan Gigel
Opinel – legenda vreckových nožov zo Saint-Jean-de-Maurienne
Keď sa v roku 1890 v malej rodinnej dielni zrodil vreckový nôž...
Read More

Pridaj komentár