Pripravte si na grile dokonalé, anglické raňajky

anglické raňajky na grile

Je to pôžitkársky začiatok dňa, ktorý je svojim spôsobom obrátený naruby. Namiesto toho, aby prišlo na stôl najväčšie sústo v čase obeda, na grile buble, syčí a prská už za včasného rána. V pohodlí tône stromov, v príjemnej atmosfére terasy.

Ak príde na plynové grily, svojou pohotovosťou sú priam mimoriadne. Otočíte gombičkou a modré plamene razom zahrievajú rošty. A spolu s nimi i všetky varné nádoby, ktoré pristavíte na ne. Môže byť dokonalejšie miesto na varenie ako vonku, na sviežom povetrí?

Z tržnice i supermaketu

Nezáleží na tom, kam chodíte za svojimi nákupmi. Isté však je, že suroviny pre poriadne anglické raňajky spočítate na prstoch rúk. Potrebujete čerstvé šampiňóny a rajčiny, vajíčka, biele klobásky, na tenké plátky nakrájanú slaninu a pečivo od pekára. Pridajte k tomu konzervu fazule v sladkom, rajčinovom náleve a ste v hre.

Hoci to na kôpke vyzerá až príliš jednoducho a fádne, vidiecky charakter táto zostava nezaprie. Nie je tu nič, čo by žiadalo dovoz alebo náročnú, priemyselnú výrobu. Ak je čosi zjednodušené, tak iba pre vaše pohodlie.

Plynový gril – kráľ terasy

Čo je také zvláštne na grile Weber Genesis II S-310? Na prvý pohľad nič. Má veko, liatinové rošty a trojicu horákov, ktoré ich dokážu rozohriať na maximum v priebehu niekoľkých minút.

Všetko pochopíte vo chvíli, keď tíško usadnete do kresla a sledujete, ako sa rodí hostina. Okrúhly výsek roštu putuje na poličku a na jeho miesto sadá liatinový tanier zo systému GBS. Drôtená polička v zadnej časti stúpa nahor a gril vo svojom mohutnom liatinovom torze drží presne nastavených, 130 °C.

Hrubá, rozohriata liatina s prskajúcim olejom je ideálna pre opečenie šampiňónov, rajčín a vajíčok. Nič cez ňu neprepadá, pečie výdatne, celou svojou plochou. Práve tak, aby ste na nič nemuseli čakať.

Liatinový rošt je zasa super parkovaním pre pečivo a biele klobásky. Dostane sa k nim prúd horúceho vzduchu, ale aj priame, kontaktné teplo. A ak príde na slaninku, ktorá má zo seba vydať omastok bez toho, aby sa lepila, tej je najlepšie na sklopnej, drôtenej polici. Tam sa vypeká v horúcom vzduchu, bez sálavého tepla roštu.

Celá príprava trvá slabých 20 minút bez ohľadu na to, či pripravujete dve, tri, štyri alebo šesť porcií. Ideál pre lenivé ráno v kruhu rodiny. Poriadny plynový gril je proste kult.

Pôžitok bez bariér

Terasa nie je kuchyňou, kde sa skryte rodia kulinárske dobroty, ktoré si členovia rodiny vychutnávajú v jedálni. Celá príprava i pôžitkárske jedenie prebiehajú na jednom a tom istom mieste. V tesnom kontakte, v kulinárskej atmosfére.

Chladný ranný vzduch naplnený rosou, padanie kvapiek z listov stromov a vychádzajúce slnko sú dokonalou kulisou pre pestro a výdatne naložený tanier. Kontrast sladkého a slaného, jemného a pevného, mäkkého a chrumkavého – všetko akoby dávalo zmysel. I napriek tomu, že nejde o štandard nášho kraja.

A ak príde na čas obeda, potiahnite deň naozaj štýlovo. Čo by ste povedali na poctivé, dokonalé, čajové sendviče? Pripravte si ich aj vy.

Written By
More from Milan Gigel
Abrachan Triple Barrel whisky – ochutnajte škótske pláne
Odhaľovať nové chute whisky je tak trocha dobrodružstvom. Hoci sa príbeh každej...
Read More

Pridaj komentár