Ochutnali ste už karibské burgery s vôňou rumu?

karibský burger

Opojná explózia vôní a veselá nálada, pri ktorej vás nezaskočí ani letná prehánka. Ak príde na grilovanie burgerov, nemusíte hneď pomýšľať na mletú hovädzinu, plátok roztopeného syra, grilovaciu omáčku a horčicu. Nazrite do dovolenkových kútov sveta a nájdete inšpirácie, ktoré si vás nadobro získajú.

Aké to je, ak k sobášu v pečive pristúpi ananás, hydinové mäso, vajíčko a ostrá čili paprička? Ak tomu dodáte ten správny, rumový šmrnc, môžete si byť istí, že vás čaká nezabudnuteľný, kulinársky zážitok. Taký, ktorý si radi zopakujete znova a znova.

Všetko na jednom mieste

Odbiehanie sa netrpí, improvizácie neprichádzajú do úvahy. Kým kliknete na tlačidlo plynového grilu, aby ste iskrou prebudili jeho plamene, pozrite si či máte všetko pripravené.

Sladké pečivo, mleté morčacie alebo kuracie mäso, zrelý ananás, vajíčka, trstinový cukor, čili papričky, tmavý, korenený rum, maslo a nejaký ten list šalátu, aby ste cítili v každom súste kus nespútanej, zelenej prírody.

Namiešajte si niekoľko jednoduchých rumových kokteilov, alebo preberte k životu kokteily z rumov Captain Morgan, pustite si na terase reggae a dobrodružstvo sa začína. S tlmeným bafnutím grilu, ktorý sa dostáva do parády.

Ananás, vajíčka, mäso

To je poradie, ktoré by ste si mali zapamätať pre každé ďalšie grilovanie. Kým na plátky nakrájaný a cukrom posypaný ananás potrebuje pri teplote 180 °C približne 25 minút na to, aby zmäkol a skaramelizoval, vajíčka pripravíte na panvičke jedno za druhým za takmer rovnaký čas.

Nepodľahnite pokušeniu pridať do mletého hydinového mäsa soľ, vajíčka, strúhanku alebo čokoľvek iné. Doprajte mu primeranú dávku čierneho korenia, premieste ho, vyformujte do veľkých lisovaných placiek a šup s nimi na gril.

Budete vidieť, ako sa ružové mäso zaťahuje a mení na biele. Keď sa vyfarbí spodná strana, nečakajte kým teplo vystúpi do polovice hrúbky. Otáčajte ho okamžite, pretože chceme šťavu a nie suchú, hoblinovú drť.

Prichádza pán rum

Vo chvíli keď na dotyk cítite, že mäso začalo pružiť, vytvorte páry s ananásom a polejte ich vopred zohriatym, tmavým, koreneným rumom. Budete prekvapení, ako rýchlo sa objaví fialovo-žltý oblak plameňov, ktorý prestúpi grilovaným sústom.

Alkohol vyhorí, zostanú iba sladké, korenisté tóny karibiku. Práve také, ktoré robia tieto burgery vskutku výnimočnými. Natriete pečivo maslom, troška opečiete, naplníte v postupnosti ananás, mäso, vajíčko, šalát a pridáte na tenko nakrájané čili papričky a zavriete. Kúsok po kúsku, v plnej výdatnosti.

Karibský raj

Nečakajte žiadne známe chute, nepomýšľajte dokonca ani na burgery ktoré ste grilovali pred časom. Všetko je iné, sladké, príjemne voňavé a šťavnaté s dráždivou pálivosťou čili papričiek.

Pri jedení vám padne vhod poriadny drink, ktorý ovlaží chuťové bunky, aby prijali novú a novú nádielku chutí.

Karibské burgery sú možno na pohľad chudobné, v skutočnosti sú však mimoriadne dobre zladené. Nekazte ich omáčkami, neničte harmóniu sladkej a štipľavej chuti soľou. Dajte im priestor aby vyzneli a už ich nebudete nikdy chcieť pustiť z rúk.

Written By
More from Milan Gigel
Začnite ráno s nadýchanou cuketovou omeletou
Je to omeleta, ktorá sa priam rozplýva na jazyku. Mimoriadne nadýchaná, s jemnou...
Read More

Pridaj komentár