Kubánsky sendvič zamestná gril iba na chvíľu. Ochutnajte ho.

kubánsky sendvič

Vraví sa, že dokonalejší sendvič na grile nevymyslíte. Buď do bodky dodržíte tradičný recept, alebo sa oberiete o kulinársky pôžitok, ktorý v tomto prípade rozhodne stojí za to. V jedinom momente, akoby všetky tie jednotvárne, uniformované euro-chute zmizli. Ste tu iba vy, pôžitok a kubánsky sendvič.

Všetko sa začína s predstihom, pretože najviac chuti bude pochádzať z trhaného pliecka z predchádzajúceho dňa. Nezáleží na tom, či ho v alobale a olejovej marináde pripravíte na grile, v rúre alebo remoske . Dôležité je iba to, aby ste ho pripravovali tak dlho, aby mäso zachovalo vo vnútri ružové tóny, avšak súčasne sa delilo na vlákna.

Bičovanie chutí

Vyzerá to jednoducho. Naplníte pekáčik trhaným mäsom, nakrájate na neho nahrubo očistené pomaranče, pridáte tmavý rum a zasypete trstinovým cukrom. Pri príprave nejde o to, aby ste vyrobili šťavu. Práve naopak – potrebujete zachovať šťavnatosť mäsa a obaliť ho intenzívnou chuťou.

Je úžasné sledovať, ako sa bez soli, korenín a byliniek v horúčosti grilu spájajú chute pomarančov, cukru a rumu. Máte pocit, akoby ste boli kdesi v Lousiane, kde barbecue mocne razí povetrím. Dávajte si pozor, aby nič nevyschlo, dávajte si pozor, aby sa nič nepripálilo.

Najlepšou technikou je stiahnuť horáky pod pekáčikom na minimum a pridať výkon bočnému horáku, ktorý zohreje vzduch prichádzajúci z hora. Budete vidieť, keď sa glazúra stiahne do mäsa.

Šťavnaté sendviče

Francúzsku bagetu kúpite v každom supermarkete a hoci jej do šírky predsa len kúsok chýba, môžete si byť istí, že je tým najlepším pečivom na prípravu. Odrežete jej konce, rozdelíte ju po dĺžke na tri časti a rozkrojíte priečne na polovicu.

Obe vnútorné strany natriete horčicou, ktorú ste zmiešali s tatárskou omáčkou. Ďalej príde pražská šunka, na ňu plátok ementálu , na vrchnú časť zasa pre zmenu natenko nakrájaná kyslá uhorka.

Vo chvíli, keď do vnútra pridáte aj peknú porciu hotového trhaného pliecka, môžete sa pustiť do grilovania.

Zapiecť a stlačiť

Nie je to technika, po ktorej by ste v plynovom grile siahali denne. Položíte na rošt sendviče, potriete ich rozpusteným maslom a prikryjete horúcou, liatinovou platňou. Môže to byť panvička, môže to byť platňa z piecky – hlavné je aby mali svoju váhu.

Kým slabý ohrev zospodu sendviče zapeká, intenzívna žiara prichádzajúca zhora spôsobuje ich jemné stlačenie. Práve tak, aby sa všetky vrstvy zosobášili. Celé to trvá iba štyri-päť minút, takže si dávajte pozor, aby vám zospodu neprihoreli.

Ako chutí kubánsky sendvič?

Harmonická explózia chutí vás položí na kolená. Zahryznete do teplého sendviča, ozve sa chrumkanie pečiva a v tesnom závese prichádza bohatý, šťavnatý obsah.

Sladkosť pomarančov sa mieša s ich horkosťou, na cukrových tónoch rozkvitá rumová aróma, bravčovina sa predvádza v celej svojej barbecue kráse a šunka so syrom akoby len cvičili chuťové bunky, pre prijatie tejto slávnosti.

kubánsky sendvič gril

Pridajte k tomu šťavnatosť majonézy, jemne korenisté tóny horčice a zistíte, že kyslá uhorka od ktorej by ste čakali prudký nástup je iba akousi zásobou šťavy na viac, ktorá sa takmer vôbec nelíši od tej pomarančovej.

A čo je na tom najlepšie? Dáte si jeden a ste pôžitkom natoľko ohúrení, že po druhom už siahnuť nemusíte. Dobrou správou je, že hotový kubánsky sendvič nič netratí na svojej výnimočnosti ani po hodinách skladovania. Zabalíte ho do papiera, hodíte do piknikového koša a vychutnávať ho môžete hoci aj na lúke pod horou, pri západe slnka.

Written By
More from Milan Gigel
Wiley X Compass – okuliare cez ktoré je svet krajší a bezpečnejší
Je to zážitok, ktorý sa vám každým dňom vrýva čoraz hlbšie pod...
Read More

Pridaj komentár