Provensálske bagety na grile rozvoňajú celý dvor

provensálske bagety

Rajčiny zohriate poobedným slnkom, chladivá čaša bieleho vína a k tomu kúsky chrumkavej bagety z grilu, ktorá ožila z pôvabu masla, syru, cesnaku a byliniek. Vydajte sa do sveta oddychu a pôžitkárskeho vychutnávania krás dvora a záhrady.

Ak príde na grilovanie, nie vždy to musí znamenať, že vás čaká dobrodružstvo, pri ktorom vystojíte v strehu dieru do terasy pred grilom. Tentokrát sa všetko točí okolo horúceho vzduchu, ktorý vychádza z bočného plynového horáka bez toho, aby sa dotýkal roštu pod bagetami.

Do mokrej utierky

Bagety sú od pekára chrumkavé a od státia v chlebníku tuhé. Čo spraviť, aby boli tak poddajné, aby ste ich mohli naplniť? Zabaľte ich do mokrej utierky, nechajte postáť približne 20 minút a uvidíte tú gumovú, premenu.

Ak šikmými rezmi každú z bagiet nakrojíte tak, aby len spodných 5 milimetrov zostalo pohromade, i po miernom prehnutí sa začne v rezoch otvárať. To je ten cenný priestor, ktorý potrebujete na to, aby ste ju naplnili.

Je úplne jedno či použijete nôž s hladkou, alebo zúbkovanou čepeľou. Musíte sa cítiť isto, rozhodne a robiť jeden rez za druhým, akoby ste tak robili denne.

Jemná náplň robí mocný zážitok

Čo majú spoločné olivové pesto, cesnak, strúhaný zrelý syr, šalvia a maslo? Sú mimoriadne jemné, nie veľmi výraznej chute, ktorá sa prejavuje viac vôňou ako pôžitkom na jazyku. Vezmite ich tak ako sú a pripravte si tri náplne pre bagety.

Prvou bude pesto samotné – domáce alebo z obchodu. Druhou zasa maslo s pretlačeným cesnakom. Treťou náplňou bude syr zmiešaný s maslom a k nemu sólo lístky šalvie, natrhané priamo pri grile. Zo záhonu, kde si žije svojim vlastným životom.

Náplne nepotrebujete veľa, možno i dve kopcové lyžice na každú bagetu budú viac ako dosť. Isté je jediné – teraz je na vás aby ste zárezy naplnili.

Para pripravila naozajstnú hostinu

Každá bageta patrí do alobalu, avšak tak aby jej vrchná časť bola voľná a slobodná. Položíte balíčky na rozohriaty gril, vypnete ohrev pod roštom s balíčkami a ponecháte na plný výkon horieť iba tie horáky, ktoré sú mimo dosahu.

Tak vznikne v plynovom grile pod vekom horúci vzduch, ktorý rozpustí maslo a vodu uviaznutú v ceste premení na paru. Para zjemní bagetu, obnažený vrch sa jemne zapečie a voňavý zázrak Provensálska je na svete.

Ochutnávajte, ovoniavajte, deľte sa o kúsky s priateľmi a zaháňajte voľný čas príjemnou kulináriou, chutným vínkom a relaxom v tôni záhradného pavilónu. Cíťte sa ako na dovolenke, hoci i v príjemnom súkromí svojho vlastného dvora a záhrady.

Written By
More from Milan Gigel
Kubánsky kurací expres – rýchlovka z grilu
Je to rýchlovka z kuracieho mäsa, pri ktorej sa nemusíte báť toho,...
Read More

Pridaj komentár