Upečte si na grile dánske škoricové hniezda

škoricové hniezda

Je možné pripraviť na grile olovrant, ktorý sa úplne vymyká z rutiny záhradných grilovačiek? Zabudnite na mäso, grilovanú zeleninu, zapekané cestoviny, žemľovku i flambované ovocné šaláty. Dnešné menu bude mimoriadne zaujímavé.

Tam, kde je vôňa masla, mocná aróma škorice a jemnosť nadýchaného cesta, tam nemôže byť nič vítanejšie ako pohár studeného mlieka. Ak ste z týchto riadkov vyčítali atmosféru dánskych škoricových hniezd, smelo sa vydajte po našich krokoch a zopakujte si tento pôžitkársky rozmar u vás doma.

Cesto pripraví robot

Nie, úlohou robotov nie je ovládnuť zem, ale miesiť kypré a nadýchané cestá, kedykoľvek to od nich potrebujete. Na to dnešné budete potrebovať 200 mililitrov mlieka, 50 gramov kryštálového cukru, 42-gramovú kocku droždia, 2 domáce vajíčka, 600 gramov hladkej múky a 200 gramov zmäknutého masla.

Pri našom Kitchen Aide sa nebojíme toho, že by ho čosi zaskočilo. Zatočí ramenom a v nerezovej miske sa razom všetko začína meniť. Dôležité je iba to, aby ste postupovali od riedkeho k hustému. Na presnom poradí nezáleží, dôležité je iba to, aby vzniklo zvláštne, trhavé cesto, ktorého slabinou je práve pridaný tuk.

Ten nedovolí lepku, aby udržal masu pohromade. Drobné maslové vločky sú ohnivkami, na ktorých sa cesto trhá a práve to od neho potrebujeme.

Uhladiť, vykysnúť, rozváľať

V momente keď na cesto siahnete aby ste ho na doske uváľali do úhľadného tvaru, zistíte aké je jemné. Všetko sa to v slnečnom dni znásobí ak ho necháte len tak pod utierkou odpočívať ďalšiu pol hodinu.

S pružnosťou, avšak bez odporu sa poddá valčeku a pred vami leží plát, ktorý pýta plnku. Chutnú, výraznú, takú čo dokáže prevoňať dvor. Ak do 150 gramov masla primiešate 150 gramov hnedého cukru a ochutíte to balíčkom škoricového cukru Dr. Oetker, máte hustú masu na natieranie.

Natreté cesto zviniete, nakrájate na časti a úhľadne zakrútené slimáky môžete naukladať na liatinový tanier. S trochou voľného miesta, aby sa mali kam rozpínať pri pečení.

Pečenie pod kontrolou

Liatinový tanier patrí do rozpáleného grilu, ktorý ukazuje na teplomere 200 °C. Dva horáky, ktoré sú pod tanierom stiahnite na minimum, tretí ktorý leží slobodný bokom ponechajte na maxime. Potrvá päť minút, kým sa liatina nahreje. To je signál, že dvojicu horákov pod ňou vypnete.

Teraz už treba iba sledovať na teplomere ručičku. Ktorá raz klesá ku 180 °C, a následne po zapálení dvojice horákov pod cestom na najmenší výkon stúpa k 200 °C. Za 20 minút pečenia absolvujete túto zmenu ohrevu 3-4 krát bez nazerania pod veko a zázrak sa dostaví sám.

Škoricové slimáky s polevou

Kým pohár mlieka k olovrantu je takmer povinný, poleva prichádza na oslavu letných dní. Nasypete do misky 100 gramov práškového cukru, pridáte k nemu citrónový cukor Dr. Oetker, skombinujete to s tromi lyžicami mlieka a poleva je hotová.

Budete prekvapení, aké úžasné je vypekať nie v kuchyni, ale vonku na sviežom povetrí. V pohodlí terasy, s ľadovou kávou na stole, so záhradným pavilónom za chrbtom. Ešteže vymysleli tie roboty, ktoré spravia najťažšiu prácu za nás.

A ak to budete opakovať až do pozdnej jesene, pridajte v sychravom dni na prilepšenie chuť naviac – kardamon. Uvidíte, ako sa bude rozplývať v dúškoch horúceho mlieka.

Written By
More from Milan Gigel
Plantation Xaymaca Special Dry – rum, ktorý musíte ochutnať
Je to ako výprava do starých, koloniálnych časov. Otvoríte fľašku zlatého rumu,...
Read More

Pridaj komentár