Ugrilujte si ľahký, slnečný burger

veggie slnečné burgery

Je to grilovačka bez mäsa, ktorá svojou jemnou ľahkosťou príjemne prekvapí. Čakáte nudnú zeleninu, ktorá zo seba na grile vypustí všetku svoju sviežosť? Ste na omyle. Máme pre vás mimoriadne nezvyčajný sobáš pohánky, mrkvy a cibule.

Držte sa našej inšpirácie a pripravte si na grile otvorený, slnečný burger z ktorého priam srší atmosféra Stredomoria. Nezáleží na tom, či je spara pred búrkou, nezáleží na tom, že je horúco na nevydržanie. Táto delikatesa do vás skĺzne s pôžitkom kedykoľvek sa pred vás dostane na stôl.

Kombinácia, ktorá prekvapí

Všetko sa začína s krátkym predstihom, aby ste si uvarili pohánku a zomleli ju na mäsovom mlynčeku. K 250 gramom tejto hmoty pridáte 150 gramov na jemno nastrúhanej mrkvy, k tomu nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, hrsť byliniek, korenie, citrónovú šťavu a 30 gramov parmezánu.

Jemná, primerane mokrá hmota vám nedá veľa práce, aby ste z nej vyformovali štvoricu pekných, veľkých burgerov. Od tejto chvíle sa však žiada jemné zaobchádzanie. Slnečné burgery sú ako obláčik, nie je to mäsová placka, ktorú dokážete aj na riedkom rošte v nešikovnosti upiecť na gumu.

Na liatinový tanier

Je fajn, ak máte gril vybavený liatinovým príslušenstvom. Položíte nad horák liatinový tanier, vlejete doň olej, nahrejete ho a miesto pre burgery je pripravené. Opatrne ich položíte do prskajúceho oleja a so stiahnutým výkonom necháte pomaličky, jemne grilovať.

Na rošt príde na hrubšie plátky nakrájaná cibuľa, na odkladaciu poličku zasa hliva, ktorú ste potreli olejom. Ak udržíte teplotu kdesi na 130 °C, všetko sa pomaly prepečie v priebehu 20 minút.

Ak vo finále pridáte výkon naviac a na horúcej mreži opečiete polovičky burgerových žemlí, veľké finále je na dosah.

Naskladať a vychutnávať

Určite ste si všimli, že nikde nepíšeme o tom, že slnečné burgery treba obracať. Udeje sa tak až vo chvíli, keď ich naložíte na pečivo. Podoberte ich kus po kuse obracačkou, jemne podvihnite a spodnou stranou nahor ukladajte na pečivá.

Na slnečný burger príde plátok grilovanej hlivy a cibule, všetko to udrží pohromade špajdľa s paradajkou. Nie, netreba žiadne kečupy, grilovacie omáčky ani iné barličky. Tentokrát je to iné.

Budete prekvapení, aká úžasná šťavnatosť sa na vás vyvalí z burgerov. Majú podobu nákypu, z ktorého cítiť sladkosť mrkvy a cibuľky, vôňu bylín a rafinovanú chuť pohánky. Všetko sa zosobášilo do podoby, ktorú nie je možné ničím nahradiť.

Pridajte k tomu hubovú chuť hlivy, sladkosť pečiva a ste vo víre vytrženia. A vraj veggie burgery sú nudné. Práve naopak. Žiadajú len cit v ruke pri príprave a gril, ktorý možno udržať na uzde.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Kráľovská kuracia terina s olivami – dobrota pre každý deň

Je to úžasná premena, pri ktorej sa torzá dobre chovaných kurčiat zmenia...
Čítajte viac...

Pridaj komentár