Ako chutí rum Božkov Republica Exclusive?

rum božkov republica exclusive white

Keď prvý trstinový rum od Božkova vstúpil na pulty predajní, mala to byť oslava elegancie, noblesy, remeselných tradícií a prvorepublikovej kultúry. Nová chuť Republica Exclusive a Republica Exclusive White pobádala k pôžitku a potešeniu tých, čo sa radi oddávajú rumovým volaniam Karibiku.

Ubehol viac ako rok a my sa s rozhľadom a odstupom času vraciame k tomuto počinu. Čo vás čaká ak sa rozhodnete posedieť si pri poháriku rumu, ktorý medzičasom zdomácnel a získal si svojich priaznivcov? Rozhodne nič, čo by ste ľutovali. Je to pôžitkárske popíjanie dúškov, ktoré dokážu dať chvíli oddychu príjemnú atmosféru.

Sladký a voňavý

Vypláchnete pohár pramenistou vodou, vlejete do neho jantárovo-hnedý Božkov Republica Exclusive 38% a zárodok nového zážitku je na svete. Červenkasté odtiene akoby ožili v svetle, ktoré sa cez sklo prediera do pohára.

Zakrútite čašou, zasuniete nos do jej ústia a razom pocítite plnosť ovocných esterov. Zasiahnu vás v nezvyčajnej sile ohromujúcich ovocných tónov. Možno spoznávate banány, možno vanilku s tónmi bourbonu. Inokedy sa vám všetko vyjaví v podobe cudzokrajných, exotických praliniek. Isté však je, že prejav tohto rumu je tak mocný, že si ho nepomýlite so žiadnym iným. Éter liehoviny, akoby sa nadobro poddal rumovým arómam. Nedráždi v nose, neprehlušuje pôvab ovoniavania.

Prvý dúšok prekvapí sladkosťou, nie však profilom chutí. Na jazyku cítite presne to, čo sa vám doposiaľ rozlievalo v nose. Je to zmes jasných, spurných rumov, ktoré vďaka pridanému trstinovému cukru (odhadujeme ho na 35 až 40 g/l) dospeli k harmónii, akú nájdete najčastejšie pri rumoch z Barbadosu.

Nie je tu široká komplexnosť, ktorá by vás zvádzala na neisté chodníčky bádania. A nie je tu ani odležaná, sudová uniformita, ktorá by prekryla individuálne rozdiely rumových zložiek. Na jazyku cítite jemné ihlenie, hrdlom prechádza jemný záhrev, v každom dúšku je troška nespútanej sily, ktorá sa snaží vyjaviť.

Neraz nás prepadá pocit, že je to i čosi z karamelu. Poznáte ten pocit, keď sa kysnutý, marhuľový koláč na okrajoch trochu pripečie a po stmavnutom ceste stečie hustý, cukrový sirup. Práve takýto karamel sa v závere ocitá v hrdle.

Božkov prezrádza, že pri miešaní použil rumy z Nikaragui, Dominikánskej Republiky, Jamajky a Barbadosu, pri ktorých by sme našli i 8-ročnú dobu zrenia. Nám sa výsledok páči a veľmi uvítame ak s odstupom ďalších rokov uvedie Božkov na trh vyzretú rezervu, ktorá odhalí ďalšie súžitie týchto rumov bok po boku.

Ak hľadáte rum na jemné sŕkanie, upíjanie po dúškoch a vychutnávanie sladkosti a ovocných aróm, je to on. K cigare z Dominikánskej republiky, k múčniku, alebo len tak k časopisu alebo filmovému plátnu. Za tú cenu v jeho chuťovom profile nič lepšie nenájdete. A ak sa rozhodnete použiť ho v koktailoch a shortdrinkoch, určite nespravíte chybu.

Páči sa nám, ako Božkov prehovára týmto rumom ku svojim dlhoročným fanúšikom. Nesnaží sa vŕtať dieru do tesného sveta obchodu a konkurovať výrobcom z Karibiku. I fanúšik venezuelského Diplomática si rád vychutná Republicu bez toho, aby sa cítil neisto.

Mladé letá

Úplne iné pocity sa do vás navezú pri fľaške Božkov Republica Exclusive White 38%. Priam kokteilový charakter k vám prehovára od prvého momentu. Nie je to čírym zafarbením a nie je to ani predsudkami, ktoré nosíte v hlave.

Prvá aróma, ktorú pri degustácii ucítite patrí do sveta ovocných páleniek a destilátov. Jemne navinulá, zaoblená a predsa s charakterom našich domácich ovocí. Až keď sa prenesiete cez ovocie a éter alkoholu, vyjavia sa rumové vône Karibiku.

Ak sa v tejto chvíli pokúšate rozpomenúť si na vôňu bielych kubánskych rumov Havana Club 3Y alebo Rumbero, ste kdesi úplne inde. Vo svete hravých, neskrotných mladých rumov, ktoré boli vyberané s dôrazom na arómu, ktorá ladí so sladším chuťovým profilom.

V ich iskrivom, bojovnom prejave odhalíte sladené ovocie i vanilku, cez spurné sršanie mladosti prejdú i tóny marhule a prezretého ananásu. Chýba mu však pokojná jemnosť či krotiaca zemitosť, ktorá by vás volala k posedeniu pri poháriku.

Pripravte však z neho longdrink a všetko sa javí v novom svetle. Je to rum osviežujúci, plnej chuti, veľmi atraktívnej arómy. V zriedenom stave všetko akoby vykvitlo a stalo sa jemnejším. Pririeďte si ho i v pohári vodou na slabých 25 percent a cítite to podobne. Je v ňom čosi, čo vás dokáže chytiť a osloviť.

Vydarený krok

Rumy Republica Exclusive majú v dnešných dňoch rovnaký cveng ako v deň ich uvedenia na trhu. Našli si veľa priaznivcov, sú stálou témou diskusií a vytriedili k iným značkám tých, čo sa nedokázali preniesť cez sladké tóny a mocnú arómu.

Isté však je, že vo svojej cenovej triede dosiahli na našom trhu špicu, z ktorej ich len tak rýchlo nikto nezloží. A ak sa do budúcna objavia ďalšie variácie a ročníky zretia, s veľkým záujmom ich ochutnáme a priberieme k terajšej zostave.

Written By
More from Milan Gigel
Drink na dnes: Bloody Mary
Sú dni, keď máte pocit že vás už žiadny drink nedokáže príjemne...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Pridaj komentár