Je mladé, ľahké, osviežujúce. Ak sa hovorí o Proseccu, mnohým sa hlavou preženú dovolenkové spomienky z Talianska na jemné perlenie, chladivé osvieženie a kvetinovo-ovocnú chuť, ktorá sa rozlieva po jazyku. Ročne sa však vyrobí takmer 600 miliónov fliaš tohto vína, takže nič nebráni tomu, aby ste si ho užívali aj doma.
Domovom Prosecca je severotaliansky, kopcovitý kraj Benátska na pomedzí miest Conegliano a Valdobbiadene. Tento svieži skvost vyrábajú vinári z drobných bobúľ hrozna odrody Glera, ktorá v tomto rázovitom kraji Dolomitov so vzduchom prúdiacim od Jadranu prosperuje i napriek tomu, že v iných častiach krajiny neužíva podobné zdravie.
Prosecco stavia na tradíciách, prísnom územnom vymedzení a technológii spracovania Charmat-Martinotti, kde bublinky vznikajú nie vo fľašiach, ale v záverečnej fáze kvasenia v nerezových tankoch. Práve tam sa rozvíjajú tie úžasné, ovocné chute.
Zorientujte sa v značení
Každé Prosecco nesie na hrdle fľaše kolok so sériovým číslom, ktorý vypovedá o jeho kvalite. Splniť musí nielen kritériá odrody, regiónu, hektárového výnosu, dĺžky zrenia a technológie spracovania, ale aj kvalitu a plnenie do fliaš, v ktorých sa dostáva na trh. Na všetko dohliada úrad, ktorý hodnotí vzorky vín dodané výrobcami skôr, ako smú fľaše označiť príslušnými kolkami.
Ak by sme chceli zostaviť nejaký rebríček značení Prosecca od najlepšieho smerom nadol, asi by vyzeral nasledovne: Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Asolo Prosecco DOCG, Prosecoo DOC Treviso, Prosecco DOC. Čím drahšia vinica, tým drahšie víno. Nemusí byť však pravidlom, že cena určuje pôžitok, ktorý vás čaká.
S Proseccom je to podobne ako so šampanským. Nie je možné, aby ho vyrábali v iných častiach sveta, alebo z iných odrôd hrozna či neštandardným spôsobom. Úrady strážia jeho status, aby sa nestalo sýteným vínom v plechovkách na pultoch supermarketov, či letným vínom, ktoré čapujú zo sudov v lacných vinotékach.
Šumivé Prosecco Spumante s vysokým tlakom a korkovou zátkou v pevnej sklenej fľaši, alebo príjemné osviežujúce perlenie Prosecca s dovetkom Frizzante? Pridajte k tomu štyri úrovne zostatkového cukru Brut, Extra Dry, Dry a Semi Seco a môžete vyberať.
Dôkladne vychladené
Aby sa sviežosť prejavila naplno, víno žiada schladenie na teplotu 5 až 7 °C. Priam ľadový chlad dáva vyniknúť jeho osobitosti, aby do popredia pretlačil tie najatraktívnejšie chuťové odtienky. Prosecco, to však nie je iba šumivé a perlivé víno k obedu či večeri.
Používa sa pri varení, je základom osviežujúcich miešaných nápojov, je tvorcom kľúčovej atmosféry chvíľ oddychu a pohody. Pribaľte si prosecco na piknik, otvorte ho na terase, prichystajte si ho na ľahkú, letnú grilovačku – tam najlepšie pochopíte jeho podstatu.
My sadáme k trojici fliaš populárneho Prosecca, aby sme sa oddali jeho letnej, bublinkovej sviežosti.
Terra Serena Prosecco Treviso Frizzante

Vytiahnete pevne vtisnutú korkovú zátku, ozve sa jemné puknutie uvoľneného tlaku a vo vzduchu sa objaví svieža ovocná vôňa. Je príjemné sledovať, ako sa pri nalievaní do pohárov objavujú početné, veľké bublinky, ktoré svižným tempom stúpajú nahor.
Terra Serena Prosecco Treviso Frizzante je svetlé, jasné, krištáľovo čisté. Záleží iba na vás, či v jeho čírosti vidíte svetložlté, alebo svetlozelené odtienky. Isté však je, že ak k nemu privoniate, pôžitok sa začne pomaly ale isto rozvíjať. Objaví sa vôňa hrozna a letných jabĺčok, spoznáte i nesmelé náznaky citrusov.
Toto Prosecco ani na prvý dúšok nezamestná váš jazyk neprimeraným chladom a perlením, cez ktoré nemôžete vycítiť jeho jemnú, osviežujúcu chuť. Práve naopak. Pokryje jazyk v celej svojej sile z ktorej sa začnú rozmotávať ľahučké tóny citrónov, za ktorými prichádzajú náznaky jablka, hrušky či broskyne.
Jeho chuť však nie je kyslá. Tlmí ju zvyškvý cukor jemne navinulá horkosť tanínov, ktorá v hamónii vyrovnáva celok k príjemnej sviežosti. I napriek príjemnému osvieženiu však máme pocit, že mu predsa len čosi chýba do plnosti, pôžitku v ktorom by ste hľadali viac ako len momentálne osvieženie.
Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore

Energický gong uvoľneného korku, hustý mliečny opar dekompresie tlaku a intenzívne cvrlikanie šumiacich bubliniek. Taký je počiatok zoznamovania s mrazivo vychladeným Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré má farbu svetlej ovsenej slamy a talent mimoriadne dlhého uvoľňovania drobných, jemných bubliniek.
Prvý kontakt s čuchovými bunkami nosa je odmeraný, neosobný, vzdialený. Chýba vám stopa, ktorej by ste sa chytili. Postupne sa však objavia tóny zrelého ovocia, v jeho ľahkej, nevtieravej podobe. Môžete sniť svoj sen o bielych a červených ríbezliach, môžete uvažovať nedozretom hrozne. Isté však je, že vás to priam pobáda k ochutnaniu.
Čaká vás ľahká, avšak príjemne plná chuť, ktorá sa ako pavučina rozvíja v komplexnosti náznakov a odtienkov, ktoré potrebujú čas na to aby sa prejavili. Sú tu mierne sladké citrusy, jablká, je tu výdatný záchvev nedozretých broskýň. V hrdle cítite hrejivý pocit ovocného sadu a možno i kôrku bieleho pečiva, ktoré sa priam pýta k tomuto posedeniu.
Páči sa nám plný chuťový prejav a jemné perlenie, zamilovali sme si náznaky sladkosti, ktoré pomáhajú ovocným tónom aby sa rozvinuli naplno. Je to skvelá voľba pre vychutnávanie v tieni stromov na terase.
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut

Viac ako hravé puknutie vyslobodenej zátky vás prekvapí mimoriadne šumivý prejav pri nalievaní do pohárov. Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut je tak mocne nasýtené bublinkami, že z neho máte priam sviatočnú náladu. S farebnými tónmi svetlej slamy a neutíchajúcim šumením mimoriadne drobných bubliniek zapôsobí ihneď na každého.
Vôňa je bezprostredná, mimoriadne intenzívna, pripomínajúca širokú škálu citrusov vrátane žltého grepu. Svet ovocín nášho kraja, akoby sa v tomto prípade posunul výrazne na juh. K rozpáleným sadom, v páľave slnečných lúčov. Tam, kde kyslá sviežosť uniká nektáru sladkosti.
Chuť je príjemne ľahká, osviežujúca v ktorej sa i tentokrát prejaví grep v jeho mocnejšom profile. Jazyk sa pokryje mikroskopickými bublinkami, cez ne zacíti chlad a potom sa rozvinú chute, by vám bez neustáleho privoniavania hravo ušli.
Je to Prosecco ľahké a osviežujúce, avšak súčasne intenzívne svojim chuťovým prejavom. Nie je to rozptyl chutí, ich šírka a komplexnosť ktorá si vás získa. Je to jeho pevný prejav, v ktorom sa ozýva plytká, jemná horkosť, ubíjajúca kyslasté tóny ovocín.