Osviežujúce Prosecco? Namiešajte si tieto drinky.

Ak by ste sa pustili pátrať v Talianku po symboloch leta, jednou z ikon by bolo zaručene Prosecco. Víno mladé, s ovocnou chuťou, kvetinovou arómou a jemnými bublinkami, ktoré dodajú osvieženie svojim perlením i intenzívnym šumením.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na jeho jasnú farbu, ktorá v tenučkom krištáľovom skle pri degustáciách priam iskrí, verte tomu že v miešaných nápojoch ho nájdete možno častejšie ako osve. Ktoré drinky by ste si mali namiešať, aby ste pocítili jemné Prosecco a jeho mocné osvieženie?

Inšpirujte sa päticou vyladených klasík, ktoré sme viac či menej prispôsobili zvykom a chutiam nášho kraja.

1. Aperol Spritz

Aperol Sritz

Je to absolútna klasika, na ktorú vás niekoľko týždňov vábia už aj letáky supermarketov. Ak ste ho doposiaľ neokúsili, smelo sa oddajte jeho príprave priamo v pohári, v ktorom ho budete servírovať.

Vo vínovej čaši na stopke zosobášte 20 mililitrov sódy, 60 mililitrov Aperolu, 90 mililitrov hravého Terra Serena Prosecco Treviso Frizzante a nezabudnite na niekoľko kociek ľadu a rezy pomarančov.

Je úžasne iskrivý a priam vás pobáda svojou výnimočnou farbou k tomu, aby ste po ňom natiahli ruku. Hoci je Aperol Spritz na pohľad ako sladký, pomarančový cukrík, prvý dúšok vás okamžite nasmeruje správnou cestou. Všetko sa točí okolo osviežujúcej horkosti citrusových šupiek, cez ktoré preniká ovocná sviežosť Prosecca.

Jemné perlenie na jazyku je spolu s chladivým pocitom v hrdle mimoriadne osviežujúce a hoci sa rátate k ľuďom, ktorí horké chute nevyhľadávajú, všetko vám ladí v príjemnej, letnej nálade. Opantá vás sviežosť tak jemná a plná, že si túto chuť naveky zapamätáte. Je to drink pre rýchle i pomalé pitie, ktorý osvieži len tak na prechádzke, ale i po jedle.

A čo je na ňom úžasné? Ak sa začnete slamkou vŕtať v rezoch pomaranča, objavujú sa nové odtienky chutí, ktoré robia zážitok ešte mocnejším.

2. Hugo Spritz

Hugo Spritz

Úplne odlišný zážitok vás čaká vo chvíli, ak sa pustíte do druhej z našich receptúr. Priamo v pohári pripravenom na servírovanie skombinujte 15 mililitrov bazového sirupu, 120 mililitrov príjemne šumivého Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore a 30 mililitrov sódy.

K tomu všetkému patrí zopár kociek ľadu a lístky mäty, ktoré pred vkladaním pohára pošúchate medzi prstami, aby sa z nich uvoľnili silice.

Cinkajúci ľad, jemná chuť vína s mocnými tónmi ovocia a závan mäty, ktorá sa prejavuje v tom najľahšom profile, aký si len dokážete predstaviť. Hoci ide o mimoriadne jednoduchý nápoj, môžete si byť istí v tom, že práve bazový sirup vyladil sobáš vína a sódy tak, aby ste nemali pocit z toho, že Prosecco stratilo čosi na svojej plnosti.

Jemné, drobné bublinky sa na jazyku striedajú s mocnejšími, chladivá úľava vás prepadáva silnejšie, akoby ste čakali. Je iba na vás, či si tento longdrink vychutnáte pomalým sŕkraním cez slamku, alebo ho do seba dostanete plnými dúškami. Isté však je, že s prehriatím je koniec.

A ak v sebe tajíte predsudky, že kombináciu sódy s vínom dôverne poznáte, verte tomu, že ľahkosť a kvetinová aróma Prosecca tomu dávajú úplne nový rozmer.

3. Summer Fizz

Hugo Spritz

Sú ľudia, ktorí pri osviežujúcich nápojoch nadovšetko ocenia ich jemnosť. Práve taký je tento letný drink, ktorý vás bude presviedčať o tom, že je letnou, kvasenou limonádou, hoci tomu tak nie je.

Skombinujte v pohári 20 mililitrov citrónovej šťavy, 20 mililitrov cukrového sirupu, 50 mililitrov šumivého Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore a dva streky angostury. Dolejte menším množstvom sódy, pridajte svieži vrcholok vňate z mäty a servírujte.

Je možné obrátiť chuťový profil Prosecca úplne naruby, tak aby ste si o ňom mysleli že sa nezrodilo zo strapcov hrozna, ale sladkých jesenných jabĺk, zrelých šťavnatých citrusov a aromatických exotických plodov?

Namiešajte si do pohára tento letný drink a čaká vás prekvapenie tak mocné, ako je osviežujúca sila tohto nápoja.

Nepopichávajte slamkou mätu, aby ste ňou prebili túto mimoriadnu harmóniu. Pokúste sa nechať všetko rozležiavať na jazyku dovtedy, kým sa vám neobjavia orientálne koreniny bitteru. Práve tie navodili nevšedný charakter tohto dokonalého nápoja. Experimentujte s bittermi rôznych chuťových profilov a vždy sa to vyvinie troška inou  cestou. Vždy v sladkých tónoch, cez ktoré sa predierajú jemnosti Orientu.

4. Gin Gin Orange Fizz

Gin Gin Orange Fizz

A čo komplexnejšie chute, ktoré vás popri osviežení zamestnajú vychutnávaním a hádankami? Ak vám v minulosti učaroval neprehliadnuteľný Gin Gin, verte tomu že v tomto prípade bude priam mimoriadnym strojcom chutí.

Do veľkého balónu vlejte 15 mililitrov Gin Ginu, pridajte k nemu 40 mililitrov pomarančovej šťavy a zavŕšte to 60 mililitrami mimoriadne šumivého Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut. Pár kociek ľadu a plátok pomaranča vyčaria záverečnú noblesu.

Najprv sa vám na jazyku rozleje ľadová sviežosť. V tesnom závese sa ku slovu prihlásia borievky. Následne však žezlo chutí prevezme plytká chuť pomarančov, z ktorej vyskakujú príjemné ovocné tóny Prosecca. Tento hravý drink vás ani na chvíľu nenechá zaháľať. Kým na jednej strane ponúka osvieženie, na druhej vás neustále klame svojou búrlivosťou.

Keď veľkým balónom popreháňate plátok pomaranča, a premiešate jeho chladivý obsah, hľadanie chutí sa začína odznova. Všetko akoby sa zoskupilo v novom poradí, kde sa do popredia prederie ovocie, kvetinová vôňa a zástup bylín, ktoré vyšli z úžasného, slovenského Gin Ginu.

Verte tomu, že hoci ide o drink ktorý vám pomaly ale isto stúpa s bublinkami do hlavy, nebude to posledný pohár, ktorý dnes ochutnávate.

5. TatraTea 42% Bellini

TatraTea 42% Bellini

Je iba na vás, či sa rozhodnete pripraviť tento drink v nízkom pohári na šampanské, alebo ho pre udržanie arómy vtesnáte do flauty. Isté však je, že prvé kroky budú smerovať k mixéru, aby ste si z čerstvých broskýň pripravili pyré.

Do pohára patrí 60 mililitrov broskyňového pyré, 15 mililitrov TatraTea 42%, 7.5 mililitra citrónovej šťavy a Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut s penovou čiapkou až po samý vrch.

Márne by ste v našom kraji hľadali broskyne, ktoré sa svojou plnou chuťou, sladkosťou a slnečným charakterom vyrovnajú tým talianskym. I preto sme sa rozhodli dať populárnemu drinku Bellini novú, objavnú tvár. S puncom ovocnej roztopaše, jemných stúpajúcich bubliniek a horkosti, ktorá vyčarí na jazyku priam kôstkový charakter.

Chytajte sa pohára skôr, ako sa jeho jemná pena zmení na ovocný kal. Iba tak pocítite prvé, svieže tóny, ktoré rozihrajú vaše chuťové bunky. Každou minútou sa tento svieži kokteil stáva mocnejším, hutnejším a odvážnejším, z ktorého plnej, výdatnej chuti spoľahlivo rozoznáte každý chuťový odtienok.

Naše TatraTea 42% Bellini je ako Bellini, ktoré malo čas uzrieť, dosiahnuť dospelosť a rozvinúť komplexnosť chutí. Čím dlhšie ho dúšok po dúšku skŕkate, tým viac sa vám páči. Neodvráti horúčosť počasia, nenavodí ľahkosť bytia. Vtiahne vás do svojho ja profilom, z ktorého kvitne ananás, tropické ovocie a možno aj čosi sušených fíg na záver.

Written By
More from Milan Gigel
Ako skrotiť cválajúci čas?
Nestíham, mám príliš málo času, možno niekedy inokedy. To je jedna z...
Read More

Pridaj komentár