Ako chutí Kura kráľovské?

Je to ako cestovanie v čase. Zahryznete do grilovaného kuracieho stehna a hlavou vám prebehnú spomienky na prázdniny strávené na dedine. S kopou čerstvej zeleniny zo záhradky a mäsom, ktoré starí rodičia dochovali vo dvore.

Je možné, aby vo fólii balené kura zo supermarketu chutilo tak, ako kedysi? Zahoďte nostalgiu za hlavu a pozrite sa kriticky na kurčatá, ktoré dodáva na trh farma HSH z Veľkého Zálužia . Kura kráľovské je kulinárskym šlágrom, ktorý by ste si určite nemali nechať ujsť.

Na prvý pohľad odlišné

Zabudnite na vyzývavé balenie, reklamnú potlač a obrázky, na ktorých sa pasie hydina na zelenej tráve. Kurča je balené skutočne skromne – priam ekologicky. V tenučkom, na prasknutie naplnenom vrecúšku, bez výstužnej misky, len s malou visačkou. Musíte ho poznať, aby ste poň siahli.

Až doma zistíte, čo ste dostali do rúk ak otvoríte vrecúško a kura vykĺzne na stôl. Pekne vonia, neodteká z neho ani kvapka vody a na dotyk je až nezvyčajne suché. Akoby ste ho vytiahli zo špajze, oddýchnuté od včerajšej porážky a šklbania vo dvore.

Pekne vyvinuté prsia, mocné stehná, začínajúca zásoba vnútorného tuku a pružná, svetlá koža dávajú poznať, že ide o čosi, na čo sme už takmer zabudli. Pekne vykŕmené, osvalené kurča, do ktorého nik nenapichal vodu.

Či ho pripravíte vcelku, nadelíte na štvrtiny, menšie porcie alebo ho vykostíte je iba na vás. Máte na to tri dni, ak ho udržíte v chlade.

Ochutnávka vás presvedčí

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a my neleníme. Pripravujeme mäso na kosti i bez nej, v celosti i častiach. Znova a znova sa opakuje ten istý príbeh. Z mäsa neubúda, drží svoj objem a tvar. V žiare tepla sa jeho guľaté kontúry ešte viac zaguľacujú, akoby v sebe chceli udržať čo najviac čerstvosti.

Chutí naozaj výnimočne? Najprv pocítite štruktúru, z ktorej vystupujú štruktúrované vlákna. Stehno ani prsia neukrojíte lyžicou, sú naozaj vyšportované, priam fit. Pri objeme ktorý majú je to príjemným prekvapením.

Následne sa objavia chute gazdovského dvora, ktoré poznajú iba tí, čo v takomto prostredí vyrastali. Inak chutí stehno, inak krídlo. Úplne inú chuť majú prsia. Zo všetkého cítite jemnosť mäsa, a pod chvíľou ste možno i na pochybách. Je to kurča alebo mladý, nemecký obrovitý strakoš? Tak mocne sa dokáže táto kuracina chvíľami ponášať na králičinu.

Pridajte k tomu všadeprítomnú šťavnatosť, ktorá neodteká z nákrojov a máte v tom jasno. Farmovú veľkoprodukciu už nechcete. Tá štruktúra, chuť naviac a šťavnatosť naozaj stoja za. Čím menej marinády, korenín a bylín použijete, tým viac vyjaví svoje prednosti.

Prečo je Kura kráľovské iné?

Je to kurča, ktoré pozná deň i noc. Má čas na to aby rástlo, ale aj aby v spánku regenerovalo svoje sily. Nie je vystavené celodennému umelému osvetleniu, ktoré spôsobuje stres.

Pozná slnko, ktoré preniká do odchovných hál. Hoci sú kurčatá stále v ochrannom zázemí chovných stavieb, môžu sa slniť. To posilňuje ich zdravie, vytvára vitamíny a pomáha nastoliť rytmus dňa.

Kura kráľovské nie je odchované na sypkých kŕmnych zmesiach, ale na granulovaných hospodárskych produktoch. Musia vynaložiť úsilie pre trávenie celých obilných zŕn. To posilňuje ich imunitu natoľko, že lieky, hormóny a medicínska biochémia idú bokom. Nie sú potrebné na udržanie chovu ani na podvádzanie.

Pridajte k tomu welfare životné podmienky a všetko je jasné. Hoci sa chov odohráva v hale, kurčatá majú oveľa viac priestoru pre život, ktorý dosahuje minimálne 42 dní od vyliahnutia. Haly napodobujú ideálne podmienky gazdovského dvora – bez vetra, dažďa. Ventilácia a klimatizácia bežia na plné obrátky. To isté platí pre hygienické štandardy.

Možno ste o tom nepočuli, ale firma HSH bola prvá ktorá pre chladenie hydiny po porážke nepoužíva kade s vodou, ale studený vzduch. Práve vďaka nemu si kurčatá zachovávajú vyššou hygienou svoju prvotriednu kvalitu.

Ak to všetko spočítate a rozrátate na kilogram mäsa, rýchlo prídete na to že cena, ktorú farmári za svoje kurčatá pýtajú je mimoriadne priaznivá. Nie je to mačka vo vreci – je to kurča ako má byť.

Takto sme grilovali, skúste to aj vy

ekvádorské kura na ihlách

Čo na gril? Ekvádorské kura na ihlách

Je to grilovanie inšpirované príbehmi pámp, hôr a pralesov. Pekné, urastené kurča zo seba vytrasie celú kostru, aby ste mohli nerušene napichovať jeho rôznorodé kúsky na grilovaciu ihlu. Práve tak…
toskánske kura na grile

Toskánske kura vonia hroznom, bylinkami a letom

Je to miešanie chutí a aróm, ktoré priam prekypujú sviežosťou leta. Vermut, bobuľky sladkého hrozna, jarná cibuľka, šalvia, mäta, tymián – znie to takmer ako príprava pre úpravu bielych, morských…
grilované kura s letnou zeleninou

Ugrilujte si kura s letnou zeleninou

Je to sezónny sobáš vidieckych chutí, ktorý je inšpirovaný vašou záhradkou. Natrhajte z vyvýšeného záhona bylinky, zájdite do fóliovníka pre rajčiny a papriku, pridajte k tomu neskrotne rastúcu cuketu a…
grilované pikantné kuracie štvrťky

Pripravte si pikantné kuracie štvrťky na grile

Je to karibská klasika, s ktorou sa pri cestovaní stretnete v nejednom vidieckom stánku s občerstvením. Kus kuracieho mäsa so zelenou pomádou, ktorá sa snaží utajiť svoje zloženie. Z grilu…
grilované kura kráľovské

Najlepšie grilované kura? Ubite ho váľkom na cesto!

Je to cesta k dokonalosti, na konci ktorej je úžasný, kulinársky pôžitok. Chrumkavá kožka, šťavnaté mäso a atraktívna chuť, ktorá prechádza každým jedným sústom. Kedy chutí grilované kura najlepšie? Ak…
Napísal
Viac od autora Milan Gigel

So slúchadlami na ušiach

Sú to komorné chvíle, pri ktorých si najväčšmi ceníte sústredenie a samotu....
Čítajte viac...

Pridaj komentár