kniha destiláty poháre

Je to, akoby ste sa predpoludním ocitli v ľudoprázdnom bare, kde usadáte k pultu aby ste si objednali svoj obľúbený drink. Kým zvedavo sledujete poličky plné fliaš, barman preberá iniciatívu a baví vás krátkymi príbehmi o destilátoch zo všetkých kútov sveta.

Joel Harrison a Neil Ridley vložili do knihy Destiláty skutočne pútavé kapitoly pre pohodové čítanie. Namiesto toho, aby sa snažili zostaviť faktografickú encyklopédiu, dali svojej tvorbe osobnejší a voľnejší priebeh. Pevná a jasne zrozumiteľná štruktúra sa rozbieha do plejády čriepkov, z ktorých si v hlave skladáte mozaiku poznania.

Pútavá a prehľadná

Knižka je zostavená tak, aby ste ju mohli čítať na dva spôsoby. Ak sa do nej pustíte od prvého riadku po posledný, zdá sa vám akoby ste prechádzali so živým sprievodcom obrovským barom. Presúvate sa od témy k téme, ktoré s ľahkosťou a nadhľadom vysvetľujú prísne a zložité veci.

Iné je to, ak otvoríte vo voľnej chvíli knižku na náhodnom mieste, alebo vyhľadáte konkrétnu kapitolu. I takto, samostatne máte ucelený zážitok z toho, čo sa do vás pomaly nalieva. Je to kniha, ktorá po prvom prečítaní ešte dlho zaujme miesto na stole, pretože sa k nej budete vracať.

Pútavá grafika, čítavý zlom

Hoci má publikácia 224 strán, žiadnym spôsobom sa nesnaží byť vyčerpávajúcou. Práve naopak. Atmosféru tvoria pekné, štylizované fotografie. Raz hľadíte na výlohu baru, inokedy na ľudí užívajúcich si pôžitky, inde hľadíte do očí majstrovi z destilárne, alebo vnímate rázovitosť kraja, v ktorom sa destilát zrodil.

Rovnaké je to so sadzbou. Meniace sa veľkosti písma, prehľadné členenie do odstavcov, dynamická stĺpcová sadzba a podfarbovanie rámcov. Všetko akoby celú náladu ešte väčšmi umocnilo.

Nie je to zmes fragmentov, ktoré si musíte poskladať sami. Členenie vás priam vedie súvislým čítaním, ktorého podstata sa nestráca v objeme slov a viet. Ak ktosi spravil kus poriadnej práce aby snaha autorov vynikla, pochváliť musíme celý tím.

Gin, vodka, tequila…

O tom, že autori prehovárajú zo svojich skúseností, postrehov a života svedčia nielen kokteily a miešané drinky s príbehmi, ale aj tak trocha nerovnomerná skladba tém.

Ak sa začítate do kapitol s názvami Gin, Vodka, Tequila, Absint, Rum, Whisky, Francúzske Brandy, Brandy vo svete, Ostatné liehoviny a Koktejlové bittery, rýchlo zistíte že niektoré z nich sú bohatšie rozvinuté ako iné. Nie je tu nik kto by s nožnicami strihal presahujúce vety. Nie je tu nik, kto by so stopkami v ruke odmeriaval čas vyhradený pre jednotlivé kapitoly.

Pri gine máte pocit, že Harrison a Dirdley zdieľajú rovnaké nadšenie z tohto spiritu ako vy, pri rume sa vám zasa zdá, že by predsa len mohli tému rozvinúť viac do šírky. Narazili sme však aj na kopu inšpiratívneho čítania o whiskey, či destilátoch ktorým sa zvyčajne venuje menej priestoru ako im prináleží.

Výborný preklad

Hoci ide o tému, ktorá je popretkávaná množstvom odbornej terminológie a výrazov, ktoré si ešte len hľadajú cestu do našej slovnej zásoby, z čítania máme veľmi príjemné pocity. Prekladateľ sa naozaj oprel do svojej práce so zmyslom pre detail, aby sa z pôvodného textu nevytratili nielen fakty, ale aj nálady a atmosféra.

Pridajte k tomu príjemný matný papier na ktorom vyzerajú fotografie k svetu i pri horších svetelných podmienkach a tvrdý obal, ktorý za nimi v ničom nezaostáva a máte pôžitok pevne v rukách.

Páčilo by sa nám, ak by vydavateľstvo Slovart pokračovalo v tejto dobrej práci a objavilo pre spracovanie i ďalšie nádejné tituly, ktoré sa venujú destilátom, likérom a miešaným nápojom. Je to čítanie, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej pánskej knižnici.

Knižka Destiláty od Joela Harrisona a Neila Ridleyo (ISBN 9788075293015) je titulom, ktorý si nesmiete nechať ujsť. Nestáva sa často, že je téma alkoholu spracovaná takým priateľským a spoločenským tónom, ktorý vás dokáže vtiahnuť do tohto rozsiahleho sveta. Všetko sa nesie vo vzdelávacom a pôžitkárskom duchu, kde je pohárik odmenou za každý úspešný deň.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší raňajkový džem? Uvarte ho z pomarančov a rumu
Sladké maslové pečivo a svieže, šťavnaté ovocie. Ak sa radi oddávate kultu...
Read More

Pridaj komentár