Kontušovka Žufánek vás opojí pôvabom anízu, korenín a bylín

kontušovka byliny

Je to znovuzrodenie histórie, ktorú by ste márne hľadali v pánskych kluboch, baroch a vychýrených reštauráciách. Ak sa spýtate na Kontušovku, málokto tuší o čom je reč a ešte menej je tých, čo by ju boli niekedy ochutnali. A predsa to nieje likér, ktorý by ste museli hľadať v etnografických memoároch.

Všetko sa to začalo 17. septembra 2009 o 12:40:24, keď Martin Žufánek vykríkol cez svoju klávesnicu do sveta: “Zapište do análů, dnes je den, kdy jsem do destilátu z tříleté medoviny naložil 8 druhů bylin a koření abych vytvořil legendární kontušovku! První testovací várku dám do oběhu za 4 měsíce. Kdo ví, v který den a měsíc jsem se narodil zná i datum premiéry 😉

S odstupom takmer desiatich rokov je Kontušovka Žufánek stále pri živote a nezdá sa, že by čokoľvek stratila na svojom pôvabe a jedinečnosti. Rok po roku prichádza s novou várkou, ktorá ochromí mocnou vôňou a výraznou chuťou naozaj každého.

Robili ju v každej krčme

Hoci ide o likér poľských šľachticov z obdobia 17. storočia, v dobách Rakúsko-Uhorska by ste ho našli v každej krčme. Ak máte v tej dobe lekárnika, ktorý vám podľa receptu odmeria a vydá oleje, silice a tinktúry, nič nestojí v ceste tomu, aby ste ich zliali s liehom, vodou a cukrom tak, aby sa zosobášili do podoby likéru.

Dokumentujú to aj dobové záznamy. Nenájdete v nich koreniny Orientu v ich prirodzenej podobe. A nenájdete tam ani byliny. Hovorí sa o siliciach anízu, badiánu, koriandra, rasce, feniklu, citrónu, mäty, borievky, pomarančových kvetov, paliny, ruží, majoránky, zázvoru – vždy v inej zostave, vždy v iných pomeroch.

To je však dávna história, ktorá skončila v prepadlisku dejín. Bez zápisov z degustácií, bez rozpomienok na pôvodné chute. Všetko odišlo s časom.

Znovuzrodenie likéru

Vezmite koreniny, pridajte k nim sušené byliny, nechajte ich vylúhovať v jemnom liehu a možno sa po dosladení dostaví výsledok, ktorý stojí za to. Znie to prirodzene, a zároveň sľubne.

Touto cestou sa vydali aj u Žufánkov. Jemný destilát s typickou vôňou má svoj pôvod v medovine, a je základom v ktorom sa macerujú aníz, fenikel, koriander a rasca spolu s niekoľkými bylinami naviac.

Výsledkom je mocný, 40-percentný likér s farebnými tónmi svetlej medoviny s mimoriadne aromatickým jadrom. Otvoríte fľašku a vonný opar okamžite vyskakuje do miestnosti.

Aromatická bomba

Čo ste zacítili v jemnej podobe pri nalievaní, to sa mnohonásobne zosilní v momente, keď privoniate k degustačnému poháriku. Aróma liehového éteru, anízu a korenín Orientu, akoby mocne nabrala na sile. Spomeniete si na hašlerky, zaspomínate na detské časy s pelendrekom v zamazanej ruke.

Len postupne sa k tejto hladkej, zaoblenej aróme pridajú tóny koriandra. Vymeňte však degustačný tulipán za otvorený kalich a všetko naberá nový spád. Spod jemnej uhladenosti vychádza spurná sila bylín v ich divokej podobe.

Cítite arómu gazdovského dvora, rezanej žihľavy a horkých, bylinných čajov ktoré majú pomôcť v nemoci. A keď pohárik dokonale obschne a anízové tóny vyprchajú, zostane v ňom iba táto bylinná divokosť.

Hoci si myslíte, že ste už preskúmali všetko, stále sa vám črtajú nové bylinné charaktery. Kontušovka vás baví, čoraz viac ju vnímate v širšom kontexte.

Chuť, ktorá sa nezabúda

Podobné je to s chuťou. Je jemná a sladkastá, príjemne sa rozlieva v ústach. Trvá však iba chvíľočku, kým lieh rozohreje jazyk a hrdlo, v ktorých sa rozohní neutíchajúci, hrejivý pocit. Silný nástup anízu neutícha a stále, akoby sa v horúcich výparoch vracal späť.

Postupne však jazyk navykne na jeho silu a za sladkými tónmi sa objaví príjemná, bylinná horkosť. Nie je vyzývavá, je skôr doplnkom ktorý tmelí hrejivosť destilátu a mocnú arómu korenín. Vzniká súhra, ktorá čoraz väčšmi vťahuje do ochutnávania aj čuch.

Pod chvíľou sa objavuje búrlivý charakter bylín, chlorofylu a lúk, pod chvíľou sa navracia cukríková, hrejivá sladkosť. Je to ako nekonečný súboj, ktorý dáva likéru jeho charakter. Kontušovke svedčí jemné zachladenie, v ľade ju však netopte. Inak by ste utlmili jej hravú povahu.

Či je návrat do minulosti autentický alebo nie, to nedokážeme odhadnúť. Isté však je, že Kontušovku Žufánek sme si obľúbili. A určite pripravíme aj niekoľko kokteilov, ktorým by mohla prepožičať svoj atraktívny chuťový profil.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Bourbony z Kentucky? Zážitok, ktorý stojí za to.

Sladké tóny kukuričného zrna, medové zafarbenie z dozrievania v nových, dubových sudoch...
Čítajte viac...

Pridaj komentár