Toskánske kura vonia hroznom, bylinkami a letom

toskánske kura na grile

Je to miešanie chutí a aróm, ktoré priam prekypujú sviežosťou leta. Vermut, bobuľky sladkého hrozna, jarná cibuľka, šalvia, mäta, tymián – znie to takmer ako príprava pre úpravu bielych, morských rýb. Kdesi na pobreží, s grilom zapichnutým do horúceho piesku.

Postavte však do hlavnej úlohy tejto kulinárie Kura kráľovské, oddajte sa pri jeho príprave v liatinovom woku pohodliu svojej vlastnej terasy a čakajú vás príjemné chvíle, pri ktorých si vychutnáte svieže kuracie mäso skutočne naplno.

Rozdeľte ho na kusy

Nie je tajomstvom, že mäso pripravované na kosti chutí najlepšie. Vybaľte z vrecúška pekné, vykŕmené kura, otvorte ho dlhým rezom na hrudi, rozdeľte ho na dve rovnaké polovice dlhým rezom cez chrbticu a máte základ pre ďalšie porciovanie.

Oddeľte stehná, rozdeľte ich v kĺbe na hornú a dolnú časť, prerežte vrchný diel na polovičky. Od tejto chvíle vás už ženie vpred intuícia. Oddelíte krídla, prsia rozdelíte na tretiny a pred sebou máte úhľadný zástup hydinového mäsa ako na perkelt.

Neoplachujte ho vo vode, ak sa kdesi kostička rozdrví. Utrite ho papierovou utierkou. A nesiahajte ani po soli. Ochutením bude zmes korení štyroch farieb, ktoré z mlynčeka nanesiete na rub i líc porcií.

Vyložte mäsom liatinový wok

Na studený wok naneste vrstvičku rastlinného oleja a celú jeho plochu vyložte porciami mäsa. Tie s kosťou patria na dno, prsia zasa do vrchnejších poschodí. Takouto prípravou zaistíte dokonalý kontakt s ohrevom.

Gril svojim výkonom rýchlo začne liatinu ohrievať. Prvé prskanie je signálom k tomu, aby ste na mäso naložili nasekanú jarnú cibuľku a bylinky. Najlepšie čerstvé, nič sa však nestane ak niektoré z nich z núdze nahradíte sušenými.

Podlejte to 150 mililitrami vermutu a ponechajte pod zakrytým vekom na 20 minút grilu. Budete prekvapení ako sa všetko bez obracania, miešania a vašej pomoci začne meniť.

Kráľovské kura s hroznom ladí

Ružové mäso obelie ako ryba, ba i kožka sa zladí v podobných tónoch. Ak chytíte kúsok mäsa do grilovacích klieští a zatlačíte ho, budete vidieť aké je šťavnaté. Práve vďaka rýchlej tepelnej úprave.

Teraz už prichádzajú na rad iba bobuľky hrozna a možno troška vody naviac pre ďalšie podlievanie. Celá tepelná úprava netrvá dlhšie ako 50 minút. Až v tejto chvíli príde na rad soľ, ktorou jemne počastujete bez premiešavania túto toskánsku dobrotu.

Chutí naozaj výnimočne

Vôňa hrozna a vínne tóny priam naladia vaše zmysly na vychutnávanie. Nepotrvá dlho, kým sa dostanete cez výdatnú arómu bylín. Stačí jediné zahryznutie do kuracieho mäsa a viete, že máte pred sebou čosi výnimočné.

Ľahké, šťavnaté, plnej mäsovej chuti, z ktorej cítiť kvality kurčaťa. Ak sa dostanete k tomu kráľovskému, určite si ho nechajte na takéto výnimočné menu. Kým prelistujete stránky časopisu, všetko akoby sa v grile pripravilo samo.

Written By
More from Milan Gigel
Fajkový tabak má veľa podôb
Zvyčajne je to práca tabakového majstra a tímu znalcov fajkárskych chutí. Tabakové...
Read More

Pridaj komentár