Blue Stamp – rum z Maurícia, ktorý si zamilujete

rum blue stamp orechy

Ak sa povie rum, mnohým sa spomienkami preženie atmosféra Karibiku, kde bok po boku rastie cukrová trstina, káva a tabak. Plodiny, ktoré dokážu z vulkanickej zeme vytiahnuť silu minerálov, aby ju premietli do lákavých chutí pôžitkov.

Rum sa však vyrába aj v iných kútoch sveta – všade tam, kde je klíma k pestovaniu cukrovej trstiny priaznivá. Výnimkou nie je ani ostrov Maurícius, ktorý leží v Indickom oceáne, v rovnakej zemepisnej šírke ako Madagaskar.

Krajina svetoznámych rumov

Prívetivé povetrie, dostatok zrážok, bohatá pôda a vysoký podiel ručnej práce v poľnohospodárstve sú priam predpokladom pre to, aby sa stal Maurícius domovom kvalitných rumov. Jedným z nich je aj rum Blue Stamp, ktorý je predmetom našej dnešnej degustácie.

Sezóna zberu cukrovej trstiny trvá na ostrove šesť mesiacov, pričom väčšinu z nej je z členitého terénu potrebné zbierať ručne. Deň pred zberom sa vypália na políčkach suché listy, aby sa na druhý deň ráno pokračovalo s mačetami v rukách pre zbere cukrodarných býľ.

Zo spáleniska si zachovajú silnú arómu karamelu, ktorá pri spracovaní na cukor prechádza do melasy. Práve tieto tóny sú základom toho, aby z nej vyšiel rum jedinečných kvalít.

S podpisom Frederica Bestela

Kým si do sýtosti popasiete zrak na hranatej fľaši z hrubého skla a jasných, zlatých odtieňoch rumu, možno by sa patrilo vedieť kto za ním stojí. Chuť vytvoril zmiešavaním rumov z ostrova skúsený Frederic Bestel, pričom pre jeho zrenie zvolil sudy, v ktorých dozrievali fortifikované, juhoafrické vína.

Znamená to, že nejde o rum, ktorý by pri dozrievaní a sobášení chutí do seba pobral intenzívne tóny páleného dubu, typické pre whisky, koňak a brandy. Práve naopak – jemnosť a svieži chuťový profil ho majú charakterizovať najviac.

Vôňa orieškov vás uchváti

V čom je rum Blue Stamp úžasný? Vlejete ho do pohára čerstvo vypláchnutého vodou, rozkrútite ho aby sa až po okraj naplnil prchavou arómou a prvé čo v jeho vôni zacítite sú oriešky. Mastné, vyhriate slnkom, nepražené. Svojou jemnosťou priam ohlušia čuchové bunky.

Následne sa cez ne prederie jemný éter liehu, v ktorom sa postupne ale isto rozvíjajú arómy rumu. Čím hlbšie a mocnejšie ovoniavate, tým viac sa k slovu dostáva likérový či zákuskový punč – jemný, ľahučký, pritiahnutý karamelom.

Aróma je jemná, takže neochromí jemnocit čuchu. Tak ako intenzívne vôňa prichádza, tak rýchlo sa i stráca. Ovoniavate znova a znova, márne hľadáte v pamäti rum, ktorý by mal podobný prejav.

Dokonalá harmónia chutí

I jazykom prebehnú orieškové tóny, ktoré majú tentokrát jasnejšiu podobu. Sú ako mleté lieskovce, ktoré sa rozťahujú ako jemná pavučinka. Lieh rozihrá hrejivosťou jazyk a rum začne písať svoju vyzretú, avšak mimoriadne jemnú, zaokrúhlenú chuť.

Postupne z neho vyskakujú rôzne druhy tropických ovocí, pre ktoré by našinec márne hľadal názvy. V hravej harmónii prechádzajú rôznou intenzitou jedna cez druhú, až kým nezachytíte slabučký dozvuk koňaku.

Nezáleží na tom, či máte radšej rum vopred trošku vychladený, alebo ho držíte pri izbovej teplote. V oboch prípadoch sa správa úplne rovnako. Pôžitkársky upíjate jeden dúšok za druhým až do príjemnej koncovky.

Tá sa prejaví ako sladkosť, ktorá pomaly odznieva na jazyku i v hrdle. Tak trocha karamelová, tak trocha ovocná.

Blue Stamp rum osloví každého, kto zanevrel na intenzívne sladené rumy, pri ktorých výrobcovia postupne ale isto útočia až na hranicu 45 gramov cukru na liter hotového destilátu. V tomto prípade sa všetko točí okolo jemného, sladkého dozvuku, ktorému predchádza nevšedná chuť orieškov a zmes ovocných tónov pralesov. Ide o atraktívny rum na popíjanie po dúškoch, ktorý však môže prekvapiť aj v shortdrinkoch.

Written By
More from Milan Gigel
Jarný špargľový koláč – oslava dokonalosti
Ako vyzerá pohodová oslava jari v jej úplnom rozpuku? Upečiete z krehkého cesta korpus...
Read More

Pridaj komentár