KNIHA: Raňajková biblia

kniha raňajková biblia

Je to časť rituálu, s ktorým sa rodí každý nový deň. Usadnete v jedálni k prestretému stolu a pustíte sa do raňajok, aby ste načerpali dostatok síl pre zdolanie svojich plánov. Cez pracovné dni i cez víkendy – vždy v zabehnutých koľajach, ktoré sú hlboko zarezané do chodu domácnosti.

Čo by ste povedali na príjemnú zmenu, ktorá by všetky doterajšie zvyky obrátila naruby? Otvorte knižku Raňajková biblia od autorky Kate McMillan (ISBN 978-80-566-0773-2) a atraktívna kulinárska výzva sa môže stať skutočnosťou. Už žiadny chlieb s maslom, syrom a šunkou, ale poriadne raňajky, s pocitom tepla domova.

Kaleidoskop štýlov a chutí

Zabudnite na kulinársky cestopis krajinami Európy a vypustite z hlavy aj pomyslenie na raňajkovú etnografiu, ktorá sa snaží rozmotať historické kontexty krajov. Po stručnom úvode vhupnete rovno do čítania receptov, ktoré sú akousi mozaikou štýlov a chutí.

Rozpisy a pracovné postupy doplnené variáciami sa striedajú s inšpiratívnymi fotografiami, takže pri prvom sedení prelistujete dychtivo obrázky, aby ste vedeli čo vás čaká. Je to ako streľba informácií v dávkach – texty – obrázky – texty – obrázky a tak dookola.

Keďže snímky sú skutočne malebné, prežiarené farbami a postavené na atraktívnosti servírovania, nestane sa že by ste pri prvom listovaní upadli do nudy. Práve naopak, chcete zistiť, čo sa za tým skrýva.

Päť pilierov

Knižka je rozdelená na niekoľko samostatných častí, ktoré akoby kopírovali typy domácností. Kraľujú na vašom prestretom stole cereálie s ovocím, vajíčka, lievance s palacinkami alebo chleby, hrianky a koláčiky? Intuitívne otvárate časť ktorá je vám najbližšia, alebo zámerne prehadzujete výhybku k atraktívnejšej téme.

Od tejto chvíle sa žiada, aby ste zvýšili pozornosť. Namiesto obrázkov k vám prehovárajú texty, ktoré vás vtiahnu priamo do prípravy. Nie sú tu zážitky, nálady a dej, ktorých by ste sa pri čítaní mohli držať. Nie sú tu ani pocity autorky, ktoré by navodzovali pri čítaní atmosféru a pobádali vašu fantáziu k snívaniu.

Kniha má priam učebnicovú podobu s dôrazom na postupový detail. Je ako materiál pre študentov hotelových škôl. ktorí potrebujú poradiť aj s detailmi, ktoré skúsené gazdinky poznajú. Páči sa nám tok textu, ktorý vám nedovolí zablúdiť.

Prichystáte na kuchynskú linku čo vám treba, postupujete raketovým tempom podľa podrobného popisu a skôr ako sa nazdáte, raňajky sú na svete. Rýchlejšie, ako len pri samotnom čítaní.

Snívať musíte sami

Aby ste vedeli čo vás čaká pri vychutnávaní raňajok za stolom, vždy sa musíte na čas zastaviť pri obrázkoch. Chutili by vašej rodinke tmavé hrianky s teplou zeleninou? Privítali by nadýchané koláčiky z lístkového cesta s horúcim kompótom? Dokázali by zabodovať vajíčka zapekané so zeleninou? Alebo by bol jasným favoritom sendvič, ktorý nesie črty rýchleho občerstvenia?

Všetky rozhodnutia sú na vás. Hoci je knižka plná atraktívnych receptov, z ktorých nás mnohé zaujali, je veľká šanca, že vám tie najlepšie uniknú takpovediac medzi prstami. Môže trvať dlhé mesiace s každodenným experimentovaním, kým zo stovky receptov vyberiete tie, ktoré by mohli mať úspech.

Príjemným spestrením je receptár miešaných a horúcich nápojov pre sviatočné dni. Nie každý si dá na raňajky bellini či bloody mary, je to však príležitosť pre navodenie slávnostnej atmosféry.

Plytké čítanie, podivné miery

Autorský preklad z amerického originálu je bezchybný a plynulý, chýbajú mu však črty prirodzenej slovenčiny v podobe, v akej ju používame. Slová a vetné skladby sú často až príliš technické, alebo používané v kontexte do akého by ich slovenský autor pri písaní nového textu nepostavil.

Akoby po dôkladnom preklade chýbala editorská úprava, ktorá má dať čítaniu hĺbku, prirodzenosť a správny šmrnc. Podobné je to aj s rozpiskami surovín, ktoré sú miestami zmätočné a chybné.

Z “cup-u” (presne definovanej, 236.5 – mililitrovej americkej objemovej miery) sa stávajú variabilné, anonymné hrnčeky, ktoré sú raz správne a inokedy nesprávne prepočítané na mililitre či gramy surovín. Ľahko sa môže stať, že ak ich dodržíte, recept sa nepodarí. Ceruza a písané poznámky však postupne dajú knižku na pravú mieru. Bieleho miesta je v nej dosť.

Veľmi sa nám však páči výber papiera, kvalita tlače, spôsob viazania a materiálové spracovanie obálky. Ide o knižku, ktorá nebude starnúť rýchlejšie ako vy. Ak hľadáte receptúry a všetko ostatné už máte v hlave, smelo sa pustite do nej.

Raňajková biblia (13,49€) z vydavateľstva Albatros Media je spoľahlivou cestou k tomu, aby ste zdokonalili a zmodernizovali svoj raňajkový stôl. Prichádza so stovkou variácií na tému raňajky, pri ktorých z najobyčajnejších surovín vyčaríte lákavé dobroty. Niektoré recepty môžno použiť i na prípravu s večerným predstihom, iné vám ukazujú ako v priebehu desiatky minút vyčaríte zázrak. Zabudnite na stres a oddajte sa pôžitku. Potom to pôjde akosi samo.

Written By
More from Milan Gigel
Karpatské Brandy chutí i po polstoročnici
Je to príbeh, ktorý tak troška pripomína dávne vandrovky učňov. Skupinka majstrov...
Read More

Pridaj komentár