Namiešajte si drinky z bourbonu pre večernú pohodu

kokteily z bourbonu

Bourbony z Kentucky sú príjemným popíjaním. Nalejete starostlivo odmeranú porciu do old fashion pohára a upíjate dúšok po dúšku, kým sa v rozkvete chutí nedostanete až po samotné dno. Sú však chvíle, keď drinkom svedčí osviežujúci chlad a objem naviac.

Čo možno vyčarovať z bourbonov bez toho, aby stratili vábivú arómu a podstatu svojej chuti? Nechajte sa inšpirovať trojicou večerných drinkov, ktoré pochádzajú z prostredia pánskych klubov, kde si zaslúžili svoju popularitu.

Bourbon & Ginger Highball

Bourbon & Ginger Highball

Vlejte do vysokého pohára 50 mililitrov Jim Beamu, zasypte ho kockami ľadu a dolejte 150 mililitrov iskrivého, zázvorového piva. Dolaďte chuť niekoľkými kvapkami bitteru a ozdobte kolieskom citróna.

Jasný drink uväznený v ľadových kryhách len tak iskrí pod tmavým závojom bitteru. Pohár sa rosí a na jeho kvapkách sa lámu lúče slnka.

Popíjate jeden výdatný dúšok za druhým a keď v hrdle odznie mrazivý chlad, objavia sa sladkasté tóny bourbonu, ktorý nadobro zmiernil korenistý charakter zázvoru.

Tento kokteil je ako dobre zladená symfónia, ktorá nič netratí na svojej sviežosti ani po desiatkach minút. Ľad sa topí iba s neochotou, na jazyku kvitnú komplexné chute obilia, karamelu, dymu a Orientu. Je to príjemné popíjanie k turnaju petangu, šachom, ale aj vášnivým debatám o tom, čo priniesol deň.

Old ´97

Old ´97

Naplňte šejker ľadom a postupne do neho pridávajte 50 mililitrov Jim Beamu Black, 25 mililitrov sirupu z agávy, 25 mililitrov likéru Maraschino a 2 streky bitteru. Poriadne premiešajte barmanskou lyžicou a cez sito prelejte do vysokého pohára na nový ľad a ozdobte plátkom červeného pomaranča.

Na prvý dúšok nečakane sladký, pri každom ďalšom ochutnaní výdatný a plný chuti.

Tento klasický drink rozvíja na sladkých tónoch paletu horkosti, ktorá prichádza nielen z bitteru a čerešňového likéru, ale aj bourbonu samotného.

Vyznejú v ňom dubové a dymové tóny, bylinné a botanické horkosti, ale aj uvoľňujúci chlad, ktorý povzbudzuje unavené telo. Nie k ďalším výkonom dňa, ale k pohodovému vychutnávaniu oddychu, pri ktorom sa čerpajú nové sily.

Bourbon Sour

Bourbon Sour

Vlejte do šejkra 50 mililitrov bourbonu Maker´s Mark, 25 mililitrov citrónovej šťavy, pol lyžičky cukru a poriadne ich pretraste na ľade. Prelejte obsah šejkra do old fashion pohára s dvomi kockami ľadu, dolejte 10 mililitrami sódy a ozdobte plátkom citróna.

Pri prvom dúšku sa jazyk nadobro stratí v intenzívnej sviežosti. Jemnocit chuti akoby ochabol až kým hrdlo nezahlási príjemnú, citrusovú kyslosť. V tej chvíli precitnete a začína sa koncert jemných odtienkov chutí a náznakov všetkého, čo poznáte z chuti dobrého bourbonu.

V tomto kokteile nezaniknú prednosti ani najjemnejších bourbonov, kde sa v karameli, sladkosti obilia, tónoch vanilky a mliečneho krému ukazujú náznaky plytkej horkosti. To všetko tu je, a to i po tom čo kocky ľadu stratia svoju pevnú podobu. Upíjate po malých dúškoch, vychutnávate a snívate o kráse večera.

Written By
More from Milan Gigel
Drink na dnes: Rum sunset
Rozmarná chuť sladkého ovocia, jemná citrusová horkosť a aromatické tóny Karibiku. Tento...
Read More

Pridaj komentár