Recept na najlepšiu pizzu? Tajomstvo je v peci.

pec na pizzu ariete 909

Krehké, nadýchané cesto a intenzívna chuť zapečenej oblohy. Ak vám pečenie pizze tak trochu pripomína varenie na grile alebo ohni, objavili ste jej pravú podstatu. Čím skôr sa upečie, tým lepšie chutí.

Je tak trochu iróniou, že zázrak veľkej murovanej pece sa môže odohrať aj v malom, elektrickom spotrebiči. Od začiatku leta sa zoznamujeme s rodinnou elektrickou pecou na pizzu Ariete 909.

Štyristo stupňov na počkanie

Otvoríte ju, zapnete a okamžite je vám všetko jasné. Dve výhrevné špirály s príkonom 1200 wattov, riedky pórovitý kameň a štíhly, uzavretý priestor sú predpokladom pre rýchly ohrev a dosiahnutie vysokej teploty.

Trvá približne 10 minút, kým pec na pizzu zahlási dosiahnutie teploty 400 stupňov Celzia. Uzavretá je chránená pred vánkom na terase, so skromným vnútorným priestorom neplytvá energiou.

Je ako kompaktný gril, ktorý zmenil taktiku prenosu tepla. Kým z hornej špirály sála teplo priamo na cesto s oblohou, zospodu prichádza plynule, cez masu zohriateho kameňa. Pridajte k tomu termostat pre ovládanie výkonu a jednoduché minútky a nič pred vami neukryje.

Cesto na najlepšiu pizzu

Je to práca pre kuchynský robot. Do misy vsypete 350 gramov hladkej múky, na ňu pridáte po čajovej lyžičke soli, cukru a sušeného droždia. Zalejete to 250 mililitrami vlažnej vody, lyžicou oleja a hotovo. Robot vymiesi dokonale hladké cesto za tri-štyri minúty, ktoré necháte odpočívať dovtedy, kým si nenakrájate všetky suroviny na oblohu.

Nie je šanca, že by ste tak hladké a vláčne cesto vymiesili rukami. A bolo by to aj zbytočné. Teplý deň praje kysnutiu, v chladnom nezabudnite cesto prikryť v mise dvomi hrubými utierkami. Kým si všetko pripravíte a pec na pizzu rozpálite, bude pripravené na delenie, vaľkanie a zdobenie.

Pozor na kapacitu

Pre každý plát pizze svedčí cesto nie hrubšie ako 5 milimetrov s priemerom do 30 centimetrov. Čím ľahšia a tenšia obloha bude, tým ľahšie sa vám s lopatkami bude cesto nakladať na rozpálený kameň. Šunka, olivy, syr, ananás sú fajn, tekuté vajíčko je už za hranicou ideálu.

Najlepším pomocníkom je veľký lopár, z ktorého cesto prešuchnete priamo na kameň. Pri nakladaní si vystačíte s jedinou lopatkou, pri vyberaní budete potrebovať dve.

Pizza kysne a intenzívne sa pečie v uzavretej komore, kde na ňu nevidíte. Nie je chybou otvárať piecku pre kontrolu. Objem stúpajúcej pary a narastajúca vôňa vás však upozornia na moment, keď je pizza hotová.

Osúch, kabáč, focaccia

Vezmite hrubšie cesto, natlačte do neho olivy, nalejte do jamiek olivový olej a máte taliansku focacciu. Vtlačte do cesta slaninku, posypte ho hrubozrnnou soľou s rascou a máte slovenský osúch. Pridajte do cesta strúhaný varený zemiak, potrite povrch roztlačeným cesnakom a kabáč je na svete.

Pec na pizzu si rozumie s kysnutým cestom na všetky spôsoby. Stiahnite výkon pre predĺženie pečenia, ustriehnite objem aby ste nekysli do výšok a obed či večera sú na svete. Bez dymu z horiaceho tuku a múky, pretože cesto sa ukladá priamo na pórovitý kameň.

Pec na pizzu prachom nezapadne

Tak ako je pec na pizzu Ariete 909 jednoduchá a obmedzená svojim objemom, také jednoduché a rýchlo návykové je jej používanie. Vytiahnete ju z kredenca, zapojíte do zásuvky a ani neviete ako rýchlo sa pečie prvá porcia.

V kombinácii s kuchynským robotom sa nemusíte báť toho, že zapadne prachom. A ak predsa všetko nezjete naraz, i tam piecka poslúži. Pri zohrievaní je rovnako praktická ako pri pečení. Zachová chrumkavosť cesta a šťavnatosť oblohy.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ako chutí paradajková šťava z farmy Babindol?

Znie to až príliš jednoducho. Naoberáte zo skleníka dokonale zrelé rajčiny, v...
Čítajte viac...

Pridaj komentár