Ako chutí paradajková šťava z farmy Babindol?

paradajková račinová šťava babindol

Znie to až príliš jednoducho. Naoberáte zo skleníka dokonale zrelé rajčiny, v lise z nich za studena vylisujete šťavu a môžete sa oddávať jej sviežej, plnej chuti. Aby vydržala cestu z farmy do všetkých kútov republiky, stáčajú ju do sklených fliaš a šetrne zahrejú, aby zostala čerstvá niekoľko mesiacov.

Hoci sa všetko deje podľa zdravého gazdovského rozumu, je to tak trocha rarita. Žijeme v dobe koncentrátov, ktoré cestujú z jedného konca sveta na druhý, aby sa v čase potreby stali v potravinárskej fabrike surovinou pre výrobu. V lákavých obaloch, avšak s pachuťou starnutia, skladovania a technológií spracovania.

Šťava s pôvodom

Nemusíte cestovať po Slovensku, aby ste sa dopátrali k rodokmeňom a životnej púte rajčín, ktoré skončili v sklenej fľaši. Stačí, aby ste si otvorili webovú stránku farmy Babindol a všetko sa začne rysovať v jasných kontúrach.

McDreamy, Tramezzino, Briosso, Storia, Bamano a Ivorino sú odrody paradajok, ktoré si zo skleníkov farmy kupujete v predajniach. Vyrástli vo vreciach s kokosovým substrátom, po celé vegetačné obdobie boli polievané dažďovou vodou zo zbernej nádrže s pridanými živinami, šplhali sa po konštrukciách do výšok a dozreli k plnej červenej farbe v priaznivej klíme skleníka.

Každý strapec prešiel rukami zberačov, aby odcestoval k zákazníkom, alebo na ďalšie spracovanie. Ak je rajčín málo, idú na predaj v strapcoch. Ak sa ich v priaznivej časti sezóny urodí viac, niektoré putujú i do fliaš. V špičkovej zrelosti, plnej chuti a fit kondičke.

Nájdite si ich v predajnej sieti, ovoňajte, ochutnajte a začnete tušiť o čom je reč. Pretože šťava môže byť iba tak chutná, ako rajčiny samotné.

Za studena, bez prídavkov

Zabudnite na chuť vareného rajčinového pretlaku, zabudnite na chuť džúsu z papierovej škatule. Rajčiny boli lisované za studena, takže nezmenili svoju chuť ani konzistenciu. Nestali sa neprirodzene sladkými, nemajú tmavé červené tóny. A nemajú ani hustú, vločkovitú konzistenciu akú by ste možno čakali. Zostali surové, prírodné.

Z každého dúška dýcha mimoriadna sviežosť, ľahkosť a ostrá, zeleninová razantnosť. Ak zavriete oči a priložíte nos k poháru aby ste nasali arómu, poviete jediné – čerstvo rozkrojená rajčina, rozohriata slnkom. Možno zacítite jemné tóny zelenej papriky, možno si vybájite medovú arómu drobných šeri rajčiniek.

Ochutnáte malý dúšok, nasajete plné ústa šťavy a celý cyklus sa uzatvára. Jemná a svieža chuť vás opantá v celej svojej sile. Cez príjemnú sladkosť sa zakráda jemná zeleninová horkosť baklažánu. Cez výdatnú chuť rajčín sa objavujú botanické tóny paprikovej zeleniny.

Šťava je riedka, tekutá, nezavalí vás ťažobou hutného tela. Ba ak necháte fľaše zopár dní stáť, uvidíte ako sa číry žltý mok zeleniny troška oddelí od vločiek dužiny. Všetko je bez semienok, zvyškov šupky – v mimoriadne lákavej podobe.

Bez chladničky

Možno vás bude lákať, aby ste fľaštičky s objemom 275 mililitrov uložili do chladničky. Pravdou však je, že prílišné podchladenie by chuť a sviežosť iba tlmili. Uprednostnite radšej chladnú špajzu alebo pivnicu. Zo skúsenosti môžeme povedať, že izbová teplota je pre rozvinutie chute úplným ideálom.

Keďže šťava bola pred rozvozom na krátky čas zahriata pre šetrnú pasterizáciu, chlad pre uskladnenie nie je nevyhnutný. A to ani napriek tomu, že v každej fľaši sa skrýva šťava zo 400 gramov čerstvých plodov. Zopár mesiacov vydrží fit, dátumovka je na zadnej strane vinety.

Patrí k tým najlepším

Rajčinová šťava umocňuje zdravie a lieči. Rajčinová šťava z Babindolu navyše podporuje región a ľudí ktorí v ňom žijú. Akoby sa zdravé a rozumné spájalo s účelným. Páči sa nám to a z pozície pôžitkárov pridávame čosi naviac.

Pite ju pre rozkoš chute, priberte ju do kreatívneho varenia a nebojte sa ani uložiť zopár fľašiek do baru, kde si pripravíte chutné kokteily ku grilovačke, alebo posedeniu na terase. Táto šťava je práve taká, ako rajčiny z ktorých bola vylisovaná.

Môže chutiť inak alebo lepšie? Áno. Ak farmári v Babindole zmenia pestované odrody, aj šťava môže chutiť inak. Vždy to však bude za studena listovaný mok, bez pridaného cukru, soli a korenín, s chuťou nazbieraných plodov. A to sa nám páči.

Written By
More from Milan Gigel
Chateau Grand Bari – ochutnajte výnimočné vína z Tokaja
Keď Rimania vstúpili do východných končín našej krajiny, aby po plienení Tatármi...
Read More

Pridaj komentár