Päť rajčinových kokteilov k letnej grilovačke (aj pre strelcov a vodičov)

Je to dokonalé, letné osvieženie. Prírodný cukor ktorý dráždi chuťové bunky, jemné kyselinky ktoré navodzujú pocit sviežosti a výdatná chuť rajčín, ktorá sa rozvíja v čoraz teplejšom pohári. Ak príde na rajčinovú šťavu, je ideálnym základom pre nejeden letný nápoj ku grilovačke.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na svetoznámy kokteil Bloody Mery, tentokrát bude všetko trochu iné. Namiesto alkoholu siahneme k rajčinovému džúsu po bylinkách, koreninách a pochutinách, aby sme v pohároch rôznych tvarov vyčarili explóziu chutí. Čo by ste mali vedieť skôr, ako sa pustíte do prípravy?

Studená paradajková šťava je možno príjemne chladivá, v skutočnosti však až priveľmi potláča chute v ich rozvoji. Ak sa rozhodnete pre jej chladenie, využite radšej pivnicu alebo vedro s vodou ako chladničku.

Obozretnosť sa žiada aj pri príprave pochutín. Nedrvte ich barmanským tĺčikom ani barmanskou lyžicou. Radšej ich nakrájajte na tenučké plátky ako na šalát. Dosť však bolo príprav, ideme na miešanie a ochutnávanie.

Svieži Orient

kokteil rajčinová paradajková šťava babindol

Pripravte si šesť kúskov nakladaného zázvoru a štyri lístky mäty nakrájaných na jemné prúžky. Do pohára vlejte 20 mililitrov limetovej šťavy, 5 mililitrov sójovej omáčky na sushi a pridajte pol lyžičky korenia piatich vôní. Dôkladne premiešajte, pridajte nakrájané suroviny, dolejte fľaškou paradajkovej šťavy Babindol a zamiešajte tak, aby sa prísady rovnomerne rozptýlili.

Ak sa chcete vydať na ďalekú cestu do Orientu, niet suroviny, ktorú by ste v tomto nápoji mohli vymeniť za inú.

Najprv sa ozvú svieže tóny citrusu, za nimi prichádza intenzívna chuť rajčín a všetko sa to roztáča vo víre korenia piatich vôní, ktoré dávajú tejto vyrovnanej zostave príjemný šmrnc. Prvý, druhý i tretí dúšok sú rovnaké. Ak sa však dostanete ku dnu, prichádzajú chute naviac.

Jemný zázvor a mäta sú príjemným prekvapením, ktoré so sebou prináša  bylinné tóny a nevtieravú pikantnosť. Naberáte na lyžicu jednu skromnú porciu za druhou a rozmýšľate, ako je možné, že ste túto dobrotu doposiaľ nemali šancu ochutnať. Pripravte si ju a stanete sa jej skalným fanúšikom.

Večer v Provensálsku

kokteil rajčinová paradajková šťava babindol

Na doske nakrájajte na tenké kolieska 8 čiernych olív. Do pohára vlejte 5 mililitrov balzamikového octu, 5 mililitrov olivového oleja, 5 mililitrov šťavy z olív, pridajte po pol lyžičke tymianu, rozmarínu, štipku čierneho korenia a soli. Pridajte olivy, dolejte 275 mililitrami paradajkovej šťavy Babindol a poriadne premiešajte.

Je úžasné, akú harmóniu dokážu bok po boku vytvoriť sýta rajčinová šťava s jemnosťou čiernych olív. Spojte ich čiernym korením a máte nápoj, ktorý sa vo svojej lahodnosti rozlieva na jazyku a svojou pikantnosťou sa hlási v hrdle.

Že pre servírovanie volíme veľký koňakový pohár nie je žiadnou náhodou. Tenké kolieska olív plávajú v celom objeme nápoja namiesto toho, aby sa usadzovali na dne.

Balzamikový ocot a olivový olej sa neprejavujú tak mocne, akoby ste od nich čakali. Skôr sú akýmsi spojivom chutí, vďaka čomu vyniknú aj jemnejšie odtienky chutí rajčín, ktoré vám doposiaľ unikali. Pridajte k tomu vôňu bylín a jemné šteklenie soli – razom máte vo veci úplne jasno. Či je spaľujúce poludnie alebo chladný večer, pri tomto drinku sa cítite mimoriadne príjemne.

Zvítanie v Neapole

kokteil rajčinová paradajková šťava babindol

Osem sušených rajčín nakrájajte na tenké plátky. Do pohára vlejte 5 mililitrov vínneho octu, 5 mililitrov oleja zo sušených rajčín, pridajte dve lyžičky rajčinového pesta, bazalku, petržlenovú vňať a štipku soli. Premiešajte, pridajte plátky rajčín a zalejte to 275 mililitrami paradajkovej šťavy Babindol .

Rajčiny, rajčiny a ešte raz rajčiny. V tomto drinku sa stretávajú v troch podobách, aby zvýraznili svoju chuť tak ako je to len možné – džús, sušené plody a ešte k tomu aj pesto, to je luxus aký sa nestretáva bok po boku každý deň. Práve na to by ste mali myslieť pri ochutnávaní.

Vínny ocot a bylinky sú iba podporou, ktorá sa nesnaží do rajčinovej chuti zasiahnuť. Vytvára priestor pre jej ďalší rozvoj a rozkvitnutie v plnom, chuťovom profile.

Ak chcete vedieť, ako chutí leto v jeho kráľovskej podobe, tento drink si určite nenechajte ujsť.

Peloponézsky punč

kokteil rajčinová paradajková šťava babindol

Na doske nakrájajte na tenké krúžky 8 zelených olív a na polovice prekrojte dva nakladané plody kapary. Z dvoch plátkov kanapkovej uhorky nakrájajte dlhé rezance. Všetko vložte do pohára, pridajte 10 mililitrov šťavy z olív a zalejte to 275 mililitrami paradajkovej šťavy Babindol. Jemne premiešajte, pridajte lístky šalvie a vychutnávajte.

Štedrá porcia nakladanej zeleniny dáva rajčinovej šťave mocný nádych leča v jeho plnej, čerstvej sviežosti. To vďaka octom, ktoré sa cez jeho sladkosť predierajú na povrch.

Užijete si najjemnejšiu konzistenciu uhoriek a olív, možno vás príjemne prekvapia i doposiaľ nepoznané plody kapary, ktoré nie sú svojou štruktúrou príliš vzdialené od fíg.

Ak si budete na grile piecť pekný kus bôčika, slaninku alebo riadne prerastené steaky, tento drink vás postaví i po riadnej porcii okamžite na nohy. Akoby rozpustil všetky tie tuky, ktoré sú úžasne plné chuti. S pocitom, že ste kdesi na dovolenke, v južných krajoch, kde všetko chutí predsa len tak trochu inak.

Vtedy v Glasgowe

kokteil rajčinová paradajková šťava babindol

Na oleji opražte najemno nakrájanú cibuľu. Preložte ju do pohára, pridajte na špičku príborového noža marmitu, 5 mililitrov worchestrovej omáčky, 2 mililitre tabasca a zalejte to 275 mililitrami paradajkovej šťavy Babindol. Doplňte jednu ančovičku na paličke a čerstvú, petržlenovú vňať.

Tak aký je drsný a rázovitý škótsky kraj, tak mocný je tento rajčinový kokteil. S výdatnou vôňou praženej cibuľky a hrejivým pocitom papričiek v hrdle potrebuje už iba solenú ančovičku, ktorú ponoríte pod hladinu, aby ste ňou ako lyžičkou všetko premiešali. V priebehu sekúnd sa uvoľní jej slanosť a chute sa naplno rozvinú.

Ak pomýšľate na rybárske doky, alebo opekačku na pláži v sychravom, včasnom ráne, atmosféru ste odhalili úplne presne.

Nech je moment akokoľvek náročný, tento drink vám pomôže zabudnúť na všetko. Hreje svojou plnosťou rajčín, hreje svojou pikantnosťou. Razom vyzlečiete hrubý, vlnený sveter.

Written By
More from Milan Gigel
Ugrilujte si kôprové burgery zo zubáča
Je to dokonalá istota, že každá porcia ryby si zachová svoju úhľadnú,...
Read More

Pridaj komentár