Karpatské Brandy chutí i po polstoročnici

Je to príbeh, ktorý tak troška pripomína dávne vandrovky učňov. Skupinka majstrov z pezinskej pálenice sa vydala po rozumy do kolísky francúzskych koňakov, aby sa podučili vychýrenému umeniu ich výroby.

Nechceli však vyrábať brandy, ktoré by uviedli na domáci trh. Potrebovali základ na tirážny likér pre výrobu sektu. Dovoz francúzskeho koňaku pre tento účel bol pre Vinárske závody príliš nákladný, preto hľadali lacnejšiu náhradu.

Nečakaný zrod legendy

V roku 1968 sa zrodila prvá várka vínneho destilátu, ktorý pre zrenie putoval do 300-litrových, dubových sudov. Keď ho o sedem rokov scelili v dubových kadiach, odohralo sa čosi nečakané. Ochutnávky boli natoľko prekvapivé, že sa z technologického experimentu stal nový produkt.

Už prvá várka brandy vo svojej výnimočnej kvalite vstúpila na trh do predaja pod označením Karpatské brandy Špeciál V.S.O.P. Tak sa zrodila legenda, ktorá svojim výsledkom v mnohom prekročila všetky ambície. Z technologického experimentu sa stal kult, ktorý chutí rovnako dobre aj takmer 50 rokoch po svojom vzniku.

Spirit dávnych časov

Pálenky z vína nie sú žiadnym novodobým spiritom. V Európe sa vyrábajú už od trinásteho storočia. Slúžili ako liek ale i prostriedok na tlmenie bolesti. Nikomu spočiatku nenapadlo hľadať vo vzpurnom, mladom liehu pôžitok z chuti.

Postupne však pálenka z vína naberala na popularite, až kým sa v pätnástom storočí nevyrábala v Uhorsku takmer v každom meste. Vínovica prenikla do vyššej spoločnosti, ale aj do meštianskeho prostredia. Kde sa pri zdokonaľovaní technológií a chutí vzal názov brandy, to už dnes nik nezistí.

Bádateľov však indície posúvajú k slovku “brent”, ktoré bolo pomenovaním pre akúkoľvek pálenku.

Ako sa rodí brandy na Slovensku?

Práve tak, ako sa rodí brandy v ostatných kútoch sveta. Na začiatku je nádejné hroznové víno správnej charakteristiky, ktoré prechádza dvojnásobnou destiláciou v kotlovom destilačnom prístroji. Tak vzniká vínovica – mocný, priezračný destilát, s typickou arómou.

Čerstvá vínovica putuje na ďalšie zrenie do dubových sudov, kde sa v priebehu rokov mení na brandy. Práve z dubového dreva získava typické zafarbenie, ale aj premenu chuti. Taníny a lignín dubového dreva rozvíjajú komplexnú škálu chuťových odtienkov rovnako, ako je tomu napríklad pri výrobe whisky.

V závere zrenia sa 300 litrové súdky zlejú aby sa scelili a brandy sa pred fľaškovaním zriedi na výslednú, konzumnú koncentráciu. To celé sa opakuje znova a znova, po celé desaťročia.

Ochutnávame Karpatské Brandy

Bolo by chybou, ak by sme sa neusadili v našom klube a nepustili sa do ochutnávania. Dvojica fliaš brandy nás pobáda k tomu, aby sme sa oddali pôžitku vône a chuti práve tak, aby sme ich zachytili v plnom rozkvete.

Brandy svedčí pri servírovaní izbová teplota, pri ktorej sa uvoľňuje najširšia škála prchavých, aromatických látok. A patrí k nemu aj pohár, ktorý koncentruje uvoľnenú arómu v zužujúcich sa stenách skla.

Karpatské Brandy Originál 36% je mimoriadne jemné. Za éterom mladého destilátu okamžite vystúpi mocná vôňa sušených hrozienok za ktorými sa v meniacej intenzite objavujú drevité tóny. Prvý dúšok sa v hladkom, hrejivom pocite rozleje po jazyku, ďalší už prekonáva prvotnú plachosť plnou, sladkastou chuťou. S náznakmi karamelu a možno i slabučkej vanilky, sa z neho vyjaví príjemne ľahká sviežosť dubového zrenia.

Nečakajte širokú komplexnosť chutí, ktorá čaká na pôžitkárske rozmotávanie sietí. Sústreďte sa viac na čaro momentu. Ak dlhšie zahrievate pohár rukou, v aróme pribudnú tóny mastných, vlašských orechov. Inokedy sa zasa zdá, akoby brandy predvádzalo charakter nie veľmi výraznej, single grain škótskej whisky.

Ide o modernú prezentáciu destilátu, ktorý je vyladený tak aby zachutil masám. S výrazným náznakom toho, že firma má vo svojej ponuke i klenoty pre tých, čo dokážu oceniť dlhšie zrenie a mocnejšiu stupňovitosť.

Karpatské KB Škorica Klinček 36% prichádza s ešte jemnejším charakterom, s novátorským tak trochu likérovým prejavom. Neobávajte sa toho, že škoricu a klinček si zvykneme spájať so sviatkami Vianoc. Tentokrát vás čakajú v podobe ľahučkého korenistého parfumu, cez ktorý sa prebíjajú sladké, medové tóny.

Typická chuť brandy ustupuje pred likérovým charakterom a neutrálnym, jemným liehom. Ba prichádzajú chvíle, keď máte pocit zmätenia zmyslov. Zdá sa vám, akoby sa zo zmesi aróm sformovala vôňa pečených jabĺk, ktoré s cukrovým sirupom a škoricou vytekajú z čerstvo upečenej štrúdle.

Pristavte na stôl šálku čierneho čaju s múčnikom, vyskúšajte si to vo variante so zemitou kávou a sušienkou – razom pocítite potenciál pre miešané nápoje.

Aj pre náročných

Dnes sme ochutnávali dvojicu spiritov z jemnejšej škály produkcie, veríme však tomu, že sa ku Karpatskému Brandy ešte raz vrátime a ochutnáme mocnejšie a vyzretejšie skvosty z opačnej strany výrobnej škály.

Written By
More from Milan Gigel
Ako chutí Kura kráľovské?
Je to ako cestovanie v čase. Zahryznete do grilovaného kuracieho stehna a...
Read More

Pridaj komentár