Kult sladkých raňajok vás vytrhne zo starostí

Je to rozmarná pohoda lenivého rána. Vytiahnete na stôl belgické wafle, necháte ich na chvíľku obživnúť v žiare hriankovača a keď sa miestnosť naplní opojnou sladkosťou, prichádza na rad kráľovná – nátierka z kakaa, orieškov alebo karamelu s tak mocnou vôňou, že pred ňou niet úniku.

Hoci to pripomína príbeh polotovarov rýchleho občerstvenia, tentokrát je všetko úplne inak. Belgické wafle sa zrodili z dokonalého cesta priamo v domácnosti a aj nátierky sú promenádou tých najlepších surovín na trhu. Zahryznete a ocitáte sa v epikurejskom nebi. Oddajte sa pohode a užívajte si kult sladkých raňajok s nami.

Najlepšie wafle sú tie vaše

Žiadne vrecúško z obchodu, ale poctivé cesto, ktoré sa na rozpálených plechoch waflovača upečie do ružova. Možno to znie ako práca naviac. V skutočnosti ste však za pol hodinku hotoví a kôpka rozložená na podnose vystačí pre niekoľko pôžitkárskych rán. Naštartujte kuchynský robot a pustite sa do zoznamovania.

Najprv pripravte sneh z dvoch bielkov, ktorý si odložíte bokom. Potom do misky dajte dva žĺtky, 120 mililitrov slnečnicového oleja, 480 mililitrov mlieka a dôkladne ich nechajte premiešať. Do homogénnej zmesi pridajte 260 gramov hladkej múky, 60 gramov kryštálového cukru, 4 čajové lyžičky prášku do pečiva a štipku soli. Spracujte ich robotom na hladké, liate cesto do ktorého nakoniec primiešate ručne bielkový sneh.

Cesto je na svete, pečenie je už iba rutinou. Rozohrejete waflovač, do stredu dáte starostlivo odmeranú naberačku cesta a pečiete do zozlatnutia. Znova a znova. Nič si nerobte z toho, ak sa cesto nedoleje ku každému okraju. A nebojte sa ani toho, ak náhodou vykukne z formy von. Ak ste niekedy boli v Belgicku, i tam na vás čakajú wafle, ktoré vyzerajú ako tie vaše. S drobnými chybičkami krásy.

Na stôl alebo pod papier

Wafle naukladané jedna vedľa druhej sa po ochladnutí pár už nezdeformujú a nemusíte sa báť ani ich trvácnosti. Ak ich na podnose zakryjete kuchynským papierom alebo utierkou, tri-štyri dni oddychu znesú bez ujmy. Hriankovač ich vždy prebudí k životu rozprúdením pary, ktorá zostala uviaznutá v ceste.

Wafle sú na svete a čo obloha? O tú sa postarajú takmer legendárne pomazánky Lyra Chocolate. Z prémiových surovín, bez emulgátorov, bez konzervantov. Len starostlivo umletá zmes výberových orieškov, ešte vyberanejších kakaových bôbov a drveného slaného karamelu, ktoré na jazyku rozpútajú explóziu chutí.

Pridajte k tomu trošku šľahačky na zjemnenie či príležitostne kúsok ovocia a posedenie pri prestretom stole sa môže začať. S kakaom, horúcou čokoládou, kávičkou alebo čajom.

Ako chutia wafle s nátierkami Lyra?

Ak sa vám hlavou preháňajú spomienky na jarmočné gofry s kyslastým džemom, roztopenou sladkou čokoládou a kopcami šľahačky, verte že prejavy chutí budú jemnejšie, vyrovnanejšie, avšak omnoho mocnejšie. Kým horúce jemné pečivo naladí jazyk pre prijímanie chutí, jej priama horúčosť vydá z nátierok to najlepšie.

Lieskovec čokoláda – Prenikavá chuť výberových, pražených lieskovcov vás prudko stiahne do sveta roztopenej čokolády z ktorej vyznievajú jemné tóny sýteho karamelu. Cítite ako sa svieža šľahačka mieša s roztopeným krémom a vnímate ako sa vám intenzívna chuť vtiera do každého chuťového pohárika.

Zastavíte sa, poobzeráte po jedálni a dlhá odozva pôžitku akoby nemala konca, kraja. Možno práve preto, že takmer polovicu objemu tvoria práve lieskovce. Čím pozornejšie obzeráte tváre vaše blízkych tým viac vnímate, že si tento moment užívajú práve tak ako vy. V majestátnej sýtosti, hĺbke chuti a takmer nekonečnom odznievaní.

Slaný karamel – Je to zvláštne, ale krehké a chrumkavé zrniečka slaného karamelu sú rovnako svieže i napriek tomu, že sú uväznené v pohári nátierky po dlhé mesiace. Najprv vás prekvapí ich chrumkavá štruktúra, potom vás na jazyku jemne pošteklí soľ a keď sa začne rozvíjať do plnej šírky výdatná chuť orieškov, ste na vrchole pôžitku.

Chvíľu potrvá, kým prídete na to, kde sa ukrýva  tajomstvo karamelového vábenia. Do nátierky prenikol v dvoch podobách – cukrovej pri jeho pálení a solení, ale aj kokosovej, ktorá sa formovala pri spracovaní štiav z kokosových kvetov na tropický druh cukru. Vraciate sa k nej znova a znova, až kým sa niekedy nepristihnete s lyžičkou v ruke bez toho, aby boli wafle na stole.

Lieskovec Tonka – Počuli ste už niekedy o Tonke? Nie o tej čo pečie najlepšie wafle, ale o vonných bôboch z trópov, ktoré majú chuť horkej mandle a nugátu. Predstavte si ich v spojení mocnej chuti kakaových bôbov a jemnosťou lieskovcov – nový raňajkový pôžitok je na svete.

A spolu s ním úvahy, či je ešte možné vyčariť chuť, ktorá by sa nejakým spôsobom líšila od tých ostatných. Sladký prejav orieškov a kakaa máme za sebou, rovnako aj jeho pikantno-horkastý charakter, ktorý uspokojí aj tie najnáročnejšie jazýčky. Predsa len tu ešte čosi máme.

Lieskovec praliné  – Je to tak trocha podvod, ktorý útočí na chuťové bunky práve tak mocne, ako je tomu pri belgických pralinkách. Pražené lieskovce boli rozomleté do nátierky, aby k nim pribudla ešte jedna lieskovcová várka – tentokrát drvená, vo víre tanca s cukrom. Sobáš lieskovcového krému a pralinkovej náplne je pôsobivý.

Primiešajte však k tomu kokosový cukor, ktorý k tomu pridáva mocné tóny tropického karamelu so známkami postupného zrenia a všetko má zrazu úplne nový charakter. Akoby sa na wafle rozplývali pralinky bez čokoládovej polevy – v skromnej nahote, pod jemným čepcom našľahanej smotany.

No môže byť deň mrzutý, keď sa začína tak príjemne? Určite nie.

Written By
More from Milan Gigel
Ochutnajte s nami biovína z radu Reya Organica
Panenská pôda ktorá po stáročia unikala znečisteniu priemyselnej výroby a vášeň pre vinohradníctvo...
Read More

Pridaj komentár