Ako chutia vína z Frtus Winery?

Originálne víno pre originálnych ľudí. Reč nie je o dizajnérskych vinetách, starostlivo vyberaných fľašiach a grafickom marketingu so štylizovanými fotografiami. Za firemným sloganom vinárstva Frtus Winery hľadajte nadšenie a rozvíjajúce sa vinárske umenie.

Dvojica bratov stojacich za touto značkou verí, že ak vám zachutí víno z ich produkcie rovnako ako im, budete na rovnakej vlne pri každej debate. Originálni ľudia, ktorým zachutilo originálne víno. A ak dostanete chuť stať sa členmi klubu, príde aj na spoločné degustácie, posedenia a priamy prístup k vínam.

Mladý podnik

Je desať rokov dosť na to, aby dokázalo mladé, dynamicky rozvíjajúce sa vinárstvo ponúknuť pôžitok milovníkom vína? Ak kdesi na počiatku tušíte rodinné dedičstvo, nemýlite sa. Bratia Rado a Stano Frtúsovci prežívajú tak trocha ošúchaný, filmový príbeh.

Po tom, čo sa rozhľadeli vo svete, predsa len prilipli na rodnej hrude. Starostlivo obrábanej, priam ukážkovej v blízkom okolí. To však nestačí. Odvážili sa vyrábať víno z nakúpenej úrody hrozna, ba pustili sa do prenájmu a kúpy nových pozemkov. Staroviníc, ale aj takých na ktorých sa chystajú vysadiť vinoradia ktoré ponesú plody v nastávajúcich rokoch.

Vlastnými rukami

Vzťah k pôde, vzťah k práci, vzťah k vínu. To je zdravý základ bez ktorého nefunguje ani ten najlepší obchodný model. A nie je nezvyčajné, ak sa nadšenie a zmysel života podelia. Kým bez dobrého hrozna zo zdravého vinohradu nemožno vyrobiť dobré víno, bez zručnosti a technológií ani z tých najlepších bobúľ nevznikne víno, ktoré stojí za ochutnanie. Ak v súlade s tým fungujú aj bratské vzťahy a dôvera, spoznáme to my, čo ich vína ochutnávame a pijeme.

Srdcovkou vinárstva Frtus Winery  je Pesecká Leánka čoby spomienka na starootcovské časy. Vinárstvo sa však orientuje najmä na slovenské novošľachtence – Dunaj, Hron, Milia, Noria – to všetko sú odrody s potenciálom, ktorý doposiaľ nebol naplno odhalený a rozvinutý. Je to priam výzva, ktorá ladí so zámerom výroby originálnych vín.

Ak sa povie Cabernet Savignon, Merlot, Chardonnay alebo Savignon Blanc – pestujú sa vo všetkých kútoch sveta a sú státisíce vinárstiev, s ktorými môžete porovnávať. Pri našich krajových odrodách je to však iné. V našich vinohradníckych oblastiach je ešte čo skúšať a aj čo predviesť. Najdôležitejšia je však zem, ktorá určuje chuťový profil, charakter a arómu hrozna – resp. vína, ktoré sa z nich vyrobí.

Raketový rozlet

Frtus Winery pôsobí v Nitrianskej vinohradníckej oblasti, v obci Podlužany pri Leviciach. V kraji spraše, ktorý je chránený svahmi Tribeča a Považského Inovca s vychýrenou pestrosťou mikroklimatických pomerov. Dlhoročné skúsenosti s pestovaním hrozna už stihli prezradiť každý detail o rajónoch a jednotlivých obciach.

Desať rokov je však vo vinárstve krátky moment a to aj vtedy, ak máte plné steny medailí a ocenení. Príležitosť vyrobiť víno prichádza iba raz ročne a každý nový nápad, myšlienka či vízia musia čakať do budúcej úrody, aby sa mohli pretaviť do vína. Dovtedy sú to len sny, ktoré buď fungujú alebo nie.

V súčasnosti Frtus Winery ponúka víno z 11 odrôd hrozna a už teraz je jasné, že pomaly ale isto príde čas prebierky a zúženia sortimentu. Viac priestoru získajú tie perspektívne. Púšťame sa do degustácie trojice vín – Dunaj 2017, Milia 2018 akostné suché a Chardonnay 2017 akostné, suché.  

Frtus Winery Dunaj 2017

Mocná, ovocná vôňa vás okamžite strhne do sveta kôstkového ovocia. Bez váhania identifikujete zrelé slivky, ktorým jemné tóny čiernych višní nedovolia rozvinúť sa do podoby kompótu či likéru. Príjemná, plná aróma, akoby sa s vami zahrávala so stúpajúcou teplotou a okysličením. Ovocná paleta sa pod chvíľou rozširuje a v inotajoch naznačuje tmavé druhy ovocia. Inokedy zasa poukazuje na zrenie v sudoch.

Priam dychtivo pristupujete k prvému dúšku, ktorý napĺňa očakávania. Mladistvá sviežosť pri zrení už dávno skrotla a plná, mimoriadne hlboká chuť je v príjemnej rovnováhe s ušľachtilosťou tanínov.

Ovocné tóny s jemným prejavom trpkosti naplnia celé ústa a pod chvíľou sa zdá, akoby ste sa prepracovali i k náznakom tmavým, kyslastým čokoládovým bôbom. Vyznie v plnej škále chutí po boku sladkého múčnika, ale i pri fajke s aromatickým tabakom škandinávskeho typu. Práve tam zacítite hrejivosť v hrdle zo 14-percentntej stupňovitosti.

Pridajte k tomu pôsobivo tmavé zafarbenie s iskrivými fialovými odleskami a máte pocit, že ďalšie zrenie vo fľaši mu nič neuberie na pôvabe. Práve naopak. O rok či dva môže opäť prekvapiť čímsi novým.

Frtus Winery Milia 2018

Podmanivá vôňa zrelých hroznových bobúľ vás opantá už pri nalievaní tohto vína do pohára. V mimoriadnej ľahkosti a ovocnej sviežosti sa ukrýva viac ako len iskrivý mušt. Zakrútite pohárom aby sa naplnil vínnym éterom a razom z neho vykvitne lesná šípková ruža. Ba máte pocit, že nevtieravý, kvetinový prejav ešte viac zvýrazňuje ľahučkú sviežosť tohto moku.

Prvý dúšok sa na jazyku možno nerozvinie v plnej šírke, druhý už spoľahlivo opantá vaše zmysly. Výdatná, hroznová chuť plne ustupuje kvetinovému prejavu.

Kyselinky navodzujú pocit príjemnej sviežosti a mladosti, suchosť vína akoby otvárala priestor pre jeho jemnú, korenistú charakteristiku. Každý ďalší dúšok je príjemným oživením dojazdu, ktorý s vôňou kvetou doznieva v hrdle celé minúty.

Charakteru tejto Milie zodpovedá aj vzhľad – je svetlá, iskrivá, s jemným zelenkavým nádychom. Pristavte ju po boku kurčaťa pečeného s francúzskymi bylinkami v remoske a oddajte sa jeho ľahkosti.

Frtus Winery Chardonnay 2017

Sedíte za stolom a predsa cestujete po cudzích kontinentoch. Najprv vás zvábi nie úplne rozvitá aróma ananásu, ktorý ešte len vchádza do fázy dozrievania. Potom sa k nej zo sladkastej vône pridružia ďalšie tropické ovocia, ktoré je takmer nemožné označiť názvom. Keď tomu však postaví korunu dozrievajúca, tvrdá broskyňa, okamžite stojíte na pevnej zemi. Práve takto sa hlásia v našom kraji vína z hrozna odrody Chardonnay.

Podobné je to s chuťou. Prvý dúšok vás príjemne naladí kyselinkami, pri druhom sa v harmonickej chuti začnú rozvíjať ovocné tóny. Víno je svieže, a dokáže osloviť príjemnou rovnováhou medzi svojim sladkastým prejavom a kyslosťou.

Ladné spojenie chutí a vôní umocňujú zážitok z tropického ovocia. V dozvuku sa objaví hrejivý pocit v hrdle, ktorý však neprehluší sviežosť vína.

Žltkasté, mladistvé tóny tomuto vínu svedčia a my máme pocit, že ho treba piť kým je na vrchole. Nad misou tvarohových buchiet, k jemnému zeleninovému rizotu, alebo len tak na terase, hoci aj s troškou sódy pre iskrivú sviežosť naviac.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Pripravte si pikantné kuracie štvrťky na grile

Je to karibská klasika, s ktorou sa pri cestovaní stretnete v nejednom...
Čítajte viac...

Pridaj komentár