Spontánne grilovačky patria k tým najlepším. Pootočíte ventilom grilu a kliknete na zapaľovač aby ste v ňom rozihrali plameň, zvedavo nabehnete s košíkom do špajze a chladničky, čosi prihodíte cestou cez zeleninovú záhradku a dobrodružstvo sa začína.
Bez toho, aby ste vopred čokoľvek plánovali, prvé kúsky už syčia na rozpálenom rošte a prenikavou vôňou ohlasujú príchod pôžitkárskej chvíle. Aký je plynový gril Klarstein Parforce Duo? Zoznamujeme sa s ním od začiatku leta.
Kufrík, roztvor sa
Nečakajte obrovský gril ktorý si ukrojí kút terasy na celú sezónu, ale ani piknikového drobčeka, ktorý sa vám tisne do ruky pri každej vychádzke. Tento šikovný model stojí kdesi uprostred. Ak ho zbalíte, má podobu kompaktného kufríka s hmotnosťou 12 kilogramov.
Uskladníte ho na zimu do police, prenesiete z terasy do záhrady, odložíte v garáži, pribalíte s batožinou do dovolenkového karavanu, alebo naložíte do kufra auta, ak sa chystáte na chalupu. Kým rošty, bočné police a pripojovacia hadica nájdu svoj priestor vo vnútri, fľaša s plynom je vždy bremenom naviac.
Rozbalíte ho všade, kde nájdete pevný a pohodlný stolík. Keďže vývod hadice smeruje nadol, bez úpravy pripojenia kolienkom ho na zem nepoložíte. Isté však je, že vo výške pása mu je najlepšie. Pre plné pohodlie pri nakladaní surovín a servírovaní hostiny. Len v prírode je to akési iné – všetci akoby sme sa lepšie cítili pri zemi.
Rošt s duálnym ohrevom
Dva diely roštovej skladačky pre grilovanie, dva horáky pre ohrev na mieru. Páči sa nám masívny rošt s plochou 39×50 centimetrov. Má dostatočnú kapacitu pre akumulovanie tepla, je výborný pri jeho rovnomernom rozvádzaní a je tvarovaný tak, aby čo najlepšie chránil horáky pred kvapkajúcim omastkom.
Veľmi rýchlo sme prišli na chuť jeho nepriľnavej, povrchovej úprave. Nejde len o to, že si ušetríte starosti s mazaním, vypaľovaním a kefovaním roštu. Prejaví sa to aj na údržbe. Vložíte dvojicu dielcov do umývačky riadu a vytiahnete ich vždy ako nové.
Delenie horákov, ktoré majú kombinovaný výkon 4400 wattov má však prozaickejší dôvod. V grile vytvoríte na počkanie dve teplotné zóny, vďaka ktorým sa môžete pustiť aj do pečenia či grilovania náročnejších surovín. Je to ako na uhlí pri nepriamom grilovaní. Kým spodný ohrev stiahnete pod grilovanou porciou na minimum, ten vedľajší spustíte naplno. Zohreje vzduch a gril so zavretým vekom funguje podobne ako teplovzdušná rúra.
Ak máte umenie barbecue v krvi, viete presne o čom je reč. Ak nie, začnete sami objavovať novinky. Raz grilujete iným tempom zeleninu a mäso, inokedy jednu zónu využijete na udržiavanie teplého jedla bez ďalšieho pečenia a postupne sa odvážite aj na väčšie kusy mäsa v celku, alebo na múčnik.
Isté však je, že regulácia funguje plynule a spoľahlivo. Vybičovať teplotu nad hranicu 350 °C je otázkou krátkeho okamihu. To už dostanete chuť aj na pizzu.
Nízke veko, naklonené plochy
Tie najlepšie pocity nastúpia, ak sa vám podarí ugrilovať prvé kurča. Rozkrojíte ho pozdĺž chrbtice, roztvoríte ho tak aby tvorilo rovnako hrubý plát mäsa a zvyšok je už iba o oleji, bylinkách a koreninách. Pod plytkým vekom sa prepečie dokonale, hoci musíte striehnuť na to, aby ste grilovanie uskutočnili vo viacerých teplotných fázach.
Pri plynovom grile je to jednoduché. Vypnete ohrev, necháte mäso odpočívať a opäť pustíte plyn a kliknete na piezoelektrickú gombičku zapaľovania, aby ste pokračovali ďalej. Pridajte k tomu plátky marinovaného mäsa, porcie starostlivo ponapichované na ihlách, väčšie kusy zeleniny a placky z kysnutého cesta – tam možnosti končia.
Na tri prsty hrubý steak na tomto grile pripravíte, krkovičku vcelku však už nie. Páčilo by sa nám ak by bolo veko predsa len o čosi vyššie. Podobné obmedzenie nájdete aj pri bočných, odkladacích plochách. Sú naložené na plastovom ráme pod uhlom, takže párky a klobásky sa chcú kotúľať preč.
Stavte na pravidelné čistenie
Vložiť po grilovačke rošt do umývačky riadu nestačí. Keďže ide o cenovo dostupnú zostavu z plechu, musíte sa zbaviť aj omastkov so soľou, ktorá dokáže spôsobiť koróziu rýchlejšie, ako si dokážete pripustiť. Po každom grilovaní by ste preto mali otrieť veko, vyumývať zbernú nádobku na tuky a poutierať do čista aj reflexnú plochu pod horákmi.
Povlaky omastku neprichádzajú do úvahy, obzvlášť nie v prípade ak máte pred sebou týždeň bez grilovania. Nenechávajte si čistenie na koniec sezóny. A ak chcete gril prenášať z miesta na miesto a baliť ho na dovolenku, čisteniu sa nevyhnete. Ak ho zavriete, uzamknete poistkou a položíte nabok, všetko chce vytiecť von.
Musíme však skonštatovať, že s papierovou utierkou sa budete pri čistení cítiť sebaisto. Nasaje čo treba a nakoniec zhorí v peci, takže nevyjde navnivoč ani papier, ani omastok.
Pozor na hadičku
Nekupujte gril bez prívodnej hadičky, ak nechcete behať po obchodoch viac ako je nutné. Nájdete tu úplne nový typ pripojenia, ktorý nie je v štandardnom sortimente predajcov. V tradičnom sortimente MEVA nie je. Nezhodnete sa ani s plynovými grilmi z hobbymarketov.
Pomocnú ruku vám v núdzi podajú predajcovia Weberu, ktorých grily používajú na pripájanie rovnaký štandard. Klarstein však ponúka hadicu s tlakovým regulátorom v rozšírenej podobe grilu. Za ďalší príplatok je dostupný aj podstavec, ktorý vydvihne gril do výšky pása.
Slušný rozlet
Tento gril určite poteší všetkých, čo doposiaľ skúsenosti s grilovaním na plyne nemajú. Objavíte vďaka nemu nové možnosti kulinárskeho vyžitia, ale aj veľký komfort grilovania bez plánovania. Pripravíte raňajky i večeru, dokonca na gril položíte i panvičku ako na varný panel ak sa vám zachce.
Zaujme aj tých, čo už majú veľký plynový gril a hľadajú jeho kompaktnejšiu podobu do karavanu alebo auta na cestovanie. V rámci jeho vnútorného objemu a kapacity z neho dostanete všetko, čo vám patrí.
Plynový gril Klarstein Parforce Duo (169,90€) má moderné, i keď trošku sparťanské vyhotovenie, aby sa vmestil do svojej atraktívnej ceny. Je prijateľným kompromisom, ktorý vám za neveľkú investíciu poskytne mimoriadne širokú službu. S pohodou, príjemnými pocitmi i životnosťou ak nezanedbáte jeho čistenie.