Wiley X Compass – okuliare cez ktoré je svet krajší a bezpečnejší

slnečné okuliare Wiley X Compass

Je to zážitok, ktorý sa vám každým dňom vrýva čoraz hlbšie pod kožu. Nasadíte okuliare na oči a výhľad pred vami nadobudne sýtejšie farby, mocnejší kontrast a neraz i schopnosti, ktoré predstihnú i to najtrénovanejšie oko.

Prvé zážitky sa rýchlo menia na očakávania, očakávania sa po týždňoch stávajú priam žiadanou nutnosťou pre každý deň. Aké to je, ak sa rozhodnete pre nosenie okuliarov Wiley X Compass, ktoré menia výhľad na svet prostredníctvom 8-vrstvových, polarizovaných zorníkov?

Žiarivý dokument

Lesklý, zelený povlak na vonkajšej strane a oranžové tóny polykarbonátu v celej jeho hrúbke. Na prvý pohľad vám toho o sebe zorníky priveľmi neprezradia. Utlmia prestup ultrafialového žiarenia, zoslabia silu oslepujúcich lúčov slnka a naplnia všetko, čo čakáte od slnečných okuliarov. Tentokrát je to však akési iné.

Krajina pred vami zmení nadobro svoju tvár. Hoci je posun farebných odtieňov neveľký, obraz pred vami sa zmení na nepoznanie. Akoby ste všetkému okolo seba zvýraznili farebný prejav aspoň o tretinu.

Stromy, porasty a lúky žiaria výraznou sviežosťou, pôda a suchá vegetácia hrejú teplými odtieňmi a nebo je belasé ako z obrázku.

Ak na vás vždy pôsobia súťažné fotografie z prírody, ktoré kladú na prvú priečku zážitkov výraznú farebnosť, práve taká vás čaká vo chvíli, keď si okuliare nasadíte na oči. Polosychravé ráno sa javí byť optimistickým začiatkom dňa, sparný obed má podobu pestrej poézie. Raz za čas sa vyplatí zložiť okuliare z nosa, aby ste videli aká je skutočnosť.

Ostrejšie videnie

Popri pestrosti farieb si rýchlo všimnete i kontrast, ktorý nabral na intenzite. Siluety a línie sú ostré, takmer ako v profesionálnom ďalekohľade. Hoci okuliare žiadnym spôsobom nezasahujú do geometrie videnia, zdá sa vám, akoby bol jemnocit oka vnímavejší a deficit vo výhľade do diaľky sa zmenil približne o štvrtinu dioptrie vo váš prospech.

Ak patríte medzi fanúšikov oranžových zorníkov, pravdepodobne viete o čom je reč. Tento fenomén zaznamenáte v jemných oparoch a hmlách, v povetrí nasýtenom peľom a smogom, ale i vo včasných ranných hodinách.

Neznamená to však, že by ste svoje dioptrické okuliare mali ponechať doma. Nie, vysoký kontrast dáva zmyslom stimul, vďaka ktorému reagujú rýchlejšie – pri behu, jazde na bicykli, ale aj pri pohybe v exponovanom, horskom teréne.

Nazriete pod hladinu i na displeje

Časť kontrastu má však na svedomí i to, že zorníky sú polarizované. Nejde iba o to, že ak nakloníte hlavu zo strany na stranu, kontrast vo vašom zornom poli sa bude meniť. Veľmi rýchlo pocítite prednosti, ak sa oddávate dvom kratochvíľam.

Prvou je rybolov a splav riek. Tam, kde sa na hladine objavujú odlesky, jemným naklonením hlavy miznú. Znamená to, že vidíte pod hladinu práve tak, akoby bola celá obloha zatiahnutá. Cez číru vodu vidíte každú rybu ukrývajúcu sa pri dne, ale i skalu nad ktorou sa čeria vlny rieky pri jej splavovaní. Je fajn, ak môžete s člnom takéto prekážky hravo obísť.

Všetky prednosti polarizácie pocítite aj pri pohľade na displej notebooku, tabletu alebo mobilu. Ak ste si toto leto konečne povedali, že budete pracovať v teréne a zriadite si svoju vysnívanú Kanceláriu Les, s týmito okuliarmi budete dobre čítať displej techniky i vtedy, ak je slnko prisilné. Farby sa skreslia, písanie a čítanie textov budú však na špičkovej úrovni.

Bez škrabancov, rosy a zrkadlení

Hovorili sme o tónovaní, kontraste a polarizácii. Zorníky však majú až osem vrstiev povrchovej úpravy, ktoré sa začnú prejavovať v situáciách, ktoré neprídu na zavolanie. Začnete porovnávať staré zvyky s novými a postupne sa to ukáže.

Najprv sme spozorovali, že pri prechode zo svetlých lúk do temných lesov nás už netrápia odlesky, ktoré sa zvyknú ukázať na zadnej časti zorníkov slnečných okuliarov. Akoby sa o to postarala antireflexná vrstva, ktorá pracuje tak ako má.

Pri ranných, horských oparoch, mrholení a dažďoch sa zasa ukáže, že kvapky vody nechcú zostávať na povrchu. Zlievajú sa a odchádzajú preč, aby neprekážali vo výhľade. Práve tak akoby ste použili nanotechnologický sprej. Tentokrát ide o špeciálny povlak, ktorý sa len tak neopotrebuje.

Pridajte k tomu dokonalý lesk zorníkov bez škrabancov po niekoľkých mesiacoch používania a ihneď je zrejmé, že ani s odolnosťou materiálu to nebude najhoršie. I dnes vyzerajú okuliare rovnako dobre ako v prvý deň vybalenia. Pridanú hodnotu okuliarov pocítite vo chvíľach, keď ostatní nadávajú a vy v úplnej pohode kráčate pred. Bez omedzení výhľadu, bez nepríjemností a mrzutostí.

Polootovorený rám je pohodlný

Nebudeme búchať tehlou po ráme okuliarov ako na prezentáciách a nebudeme ich so zorníkmi vystavovať streľbe, aby sme sa presvedčili o tom, či je odolnosť skutočne neoblomná. Výrobca pribalil transportné puzdro a my ho používame pri každom balení bo batoha.

Rám okuliarov príjemne sedí na hlave a s miernym pružením dosadá na trojicu kontaktných bodov – nos a kontúry lebky za ušami. Ak vám sadne šírka, budete sa s okuliarmi na očiach cítiť ako ryba vo vode. Materiál je povrchovo štruktúrovaný pre odvod potu, pogumovanie je iba na koncoch postraníc.

S pevnými kĺbmi ramienok a nepohyblivým spracovaním sedlových plôšok pre nos sa na konštrukcii nemá čo pokaziť. A aby bol rám v kontakte so zorníkmi čo najpevnejší, určite sa vám zapáči skryté rámovanie.

Vyladený pre dynamiku športu

Rám týchto okuliarov nie je iba o komforte, ale aj o pružnosti a spoľahlivosti. Sadnete na bicykel alebo bežíte a okuliare držia na hlave ako uliate. Ak prejdete do prašného prostredia, pridáte protiprachovú vložku a ste mimo peľu či piesku, ktorého je plné povetrie.

A ak príde na zaistenie, nechýba ani šnúra, ktorá drží okuliare na krku ak by sa stalo čokoľvek nepredvídané napríklad pri lezení po skalách. Pridajte k tomu geometriu pre aktívny odvod horúceho vzduchu a efektívne chladenie pri zrýchlení. Oceníte to v každom sparnom dni. Oči sa neuvaria, vánok na mihalniciach pocítite kedykoľvek chcete.

Znesú viac ako ste ochotní pripustiť

Vo svete okuliarov je značka Wiley X skutočným pojmom. Nie je to iba ochrana zraku pred oslepujúcimi lúčmi slnka a ultrafialovým žiarením v štýle tradičných slnečných okuliarov. Ochrana zraku prichádza aj v jej fyzickej podobe.

Okuliare, ktoré nájdete v činnej armádnej službe, na strelniciach, cyklozávodoch, expedíciách a outdoorových aktivitách nesú posolstvo fyzickej ochrany zraku. Ide o funkčné riešenie, pri ktorom sa každý model špecializuje na čosi iné.

V prípade modelu WX Compass so zorníkmi Filter 8™ Polarized Emerald Mirror (Amber) a kamuflážou na ráme očakávajte takmer nevídanú všestrannosť. Okuliare využijete na horách, na vode, v lesnom teréne, ale aj pri dynamických a aktívnych športoch všetkého druhu. A ak sa priblíži zima, vložka proti prachu bude príjemným bonusom pre doplnkové zateplenie.

Nás  tieto okuliare dokonale presvedčili o svojej kompetentnosti a veríme, že sa k nim ešte s odstupom času predsa len vrátime. Nenechajte sa odradiť 169-eurovou cenovkou, za svoje peniaze toho dostanete skutočne veľa.  Dokonalý výhľad, lepšiu náladu, ochranu oka a absolútnu spoľahlivosť v každej situácii.

Written By
More from Milan Gigel
Karpatské Brandy chutí i po polstoročnici
Je to príbeh, ktorý tak troška pripomína dávne vandrovky učňov. Skupinka majstrov...
Read More

Pridaj komentár